Порекло презимена, село Старо Ланиште (Јагодина)

30. маја 2012.

коментара: 0

Старо Ланиште, општина Јагодина, стање из 1930. године

Џамбурићи (25 к., Аћим и Ана); доселили се у првој половини 18. века из Мађарске као први досељеници. Ово су сигурно повратници који су у току велике сеобе 1690. године избегли у Мађарску, а далеко порекло им је из централне Србије или из јужних крајева.

Милосавци (26 к., Митровдан), доселили се око 1750. године из тимочког краја. Живели су и у селу Читлуку код Сокобање, па су због турског насиља отуда побегли овамо. Има их и у околини Варварина.

Антићи, Чекићи (20 к., Св. Никола), доселили из врањске околине око 1750. године. Има их и у Маскару код Варварина.

Пешићи (15 к., Св. Никола), доселили се из лесковачке околине око 1760. године. Има их у Рибнику, Бивољу код Крушевца и у Маскару код Варварина.

Војиновићи, Војновићи (3 к., Св. Никола), доселили се са Косова око 1770. године. Било их је више па су се претрли.

Чавкићи (20 к., Св. Тодор – Тодорева Субота); доселили се око 1780. године из Јелашинца (стари врањски округ), ради се о селу Јелашинац (данас општина Сурдулица), где их и данас има. Тако су прозвани што су им стари јели чавке.

Петковићи (7 к., Св. Ђорђе и Ђурђевдан), доселили са Косова око 1780. године.

Станковићи (10 к., Св. Ђорђе и Св. Јован), доселили се из лесковачке околине кад и Петковићи.

Милошевићи, Дурчићи (5 к., Св. Арханђео), доселили се из нишке околине око 1810. године. Мисли се да су пореклом од Цигана.

Ковачевићи (2 к., Св. Лука и Марковдан), доселили се из Рибара око 1850. године. Потичу од рода Пајића у Рибару, који су пореклом из Тетова, западне Македоније.

 ИЗВОР: Приредио Александар Аксић Шарко

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.