Poreklo prezimena, selo Staro Lanište (Jagodina)

30. maj 2012.

komentara: 0

Staro Lanište, opština Jagodina, stanje iz 1930. godine

Džamburići (25 k., Aćim i Ana); doselili se u prvoj polovini 18. veka iz Mađarske kao prvi doseljenici. Ovo su sigurno povratnici koji su u toku velike seobe 1690. godine izbegli u Mađarsku, a daleko poreklo im je iz centralne Srbije ili iz južnih krajeva.

Milosavci (26 k., Mitrovdan), doselili se oko 1750. godine iz timočkog kraja. Živeli su i u selu Čitluku kod Sokobanje, pa su zbog turskog nasilja otuda pobegli ovamo. Ima ih i u okolini Varvarina.

Antići, Cekići (20 k., Sv. Nikola), doselili iz vranjske okoline oko 1750. godine. Ima ih i u Maskaru kod Varvarina.

Pešići (15 k., Sv. Nikola), doselili se iz leskovačke okoline oko 1760. godine. Ima ih u Ribniku, Bivolju kod Kruševca i u Maskaru kod Varvarina.

Vojinovići, Vojnovići (3 k., Sv. Nikola), doselili se sa Kosova oko 1770. godine. Bilo ih je više pa su se pretrli.

Čavkići (20 k., Sv. Todor – Todoreva Subota); doselili se oko 1780. godine iz Jelašinca (stari vranjski okrug), radi se o selu Jelašinac (danas opština Surdulica), gde ih i danas ima. Tako su prozvani što su im stari jeli čavke.

Petkovići (7 k., Sv. Đorđe i Đurđevdan), doselili sa Kosova oko 1780. godine.

Stankovići (10 k., Sv. Đorđe i Sv. Jovan), doselili se iz leskovačke okoline kad i Petkovići.

Miloševići, Durčići (5 k., Sv. Arhanđeo), doselili se iz niške okoline oko 1810. godine. Misli se da su poreklom od Cigana.

Kovačevići (2 k., Sv. Luka i Markovdan), doselili se iz Ribara oko 1850. godine. Potiču od roda Pajića u Ribaru, koji su poreklom iz Tetova, zapadne Makedonije.

 IZVOR: Priredio Aleksandar Aksić Šarko

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.