Poreklo stanovništva, sela oko Aleksandrovca

3. maj 2012.

komentara: 0

Poreklo stanovništva u selima opštine Aleksandrovac (Rasinski okrug):

Bobote: 

– slave sv. Nikolu, sv. Đorđa, sv. Jovana, sv. Anu, sv. Jelenu i dr. Stanovništvo je doseljeno od početka 19. veka iz Toplice, Makedonije i sa Kopaonika.

Boturići:

– slave sv. Arhanđela, Đurđevdan, sv. Vartolomeja, sv. Jovana i dr. Stanovništvo je doseljeno iz Stare Hercegovine.

Bzenice:

– slave sv. Tominu nedelju, sv. Tomu i dr. Stanovništvo je doseljeno sa Rogozne i sa Kosova.

Bratići:

– slave sv. Nikolu, sv. Iliju, sv. Simeona, Đurđevdan i dr. Doseljeno početkom 18. veka iz Zapadnog Pomoravlja i Toplice.

Velika Vrbnica:

– slave sv. Petku, Mitrovdan, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je doseljeno sredinom 18. veka preko etapnih migracionih stanica na Kopaoniku i Zeljinu, poreklom iz Stare Raške.

Velja Glava:

– slave sv. Stefana, sv. Tomu i dr. Stanovništvo je doseljeno u drugoj polovini 18. veka iz Crne Gore i naselja u donjem toku Ibra.

Venčac:

– slave sv. Tomu, sv. Vrači, sv. Arhanđel, Mitrovdan, sv. Jeremija i dr. Doseljeno sa Pešterske visoravni, Kopaonika, Krive Reke iz Gornje Župe, Jelekači, Rokci, Ples, Rasine, Grad i Budilovina.

Vitkovo:

– slave sv. Stefana, sv. Jovana, sv. Arhanđela, sv. Marka, sv. Tomu i dr. Stanovništvo je doseljeno krajem 18. veka iz Crne Gore, Raške i susednih župskih sela.

Vražogrnci:

– slave sv. Arhanđela, sv. Stefana, sv. Iliju, sv. Nikolu, sv. Agatonika i dr. Stanovništvo je poreklom iz Crne Gore, iz okoline Tetova-zapadna Makedonija. Naseljeno preko migracionih stanica u Gornjoj Župi (Ploča i Velika Vrbnica Gornja) i dolini Rasine Zlatere i Ples.

Vrbnica:

– slave sv. Simeona, Mitrovdan i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno početkom 18. veka iz Metohije, Ibarske doline i susednih planinskih predela.

Gornja Zleginja:

– slave Stefana, Đurđevdan, Petrovdan, sv. Arhanđela: Stanovništvo je doseljeno krajem 18 i početkom 19. veka iz naselja sa istočnih padina Kopaonika (Batote, Žiljci, Ploča, Lipovac), sa Kosova, od Ibra i iz Šumadije (Glibovac kod Mladenovac) i iz Levca.

Garevina:

– slave sv. Nikolu, Đurđevdan i sv, Đorđa Alimpija. Stanovništvo je doseljeno sredinom 18. veka iz stare Raške, crnogorskih Brda, Toplice i sa Kopaonika (Graševci i Ples).

Gornje Rataje:

– slave sv. Stefana, sv. Jovana, sv. Arhanđela i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno krajem 18. veka iz Crne Gore i okoline Tetova-zapadna Makedonija preko migracionskih stanica u planinskom zaleđu (Lipovac, Koznica, Velja Glava) i dr.

Gornji Vratari:

– slave sv. Nikolu, sv. Đorđa, i Đurđevdan. Stanovništvo je doseljeno tokom 18. veka stariji naseljenici (kosovsko-metohijska selidbena struja), i krajem 18. veka noviji doseljenici sa Kopaonika selo Sošice.

Grčak:

– slave sv. Jeremija, sv. Andriju, Mitrovdan, sv. Petrovdana i dr. Stanovništvo je daljim poreklom iz Stare Hercegovine i Metohije, a doseljeno preko etapnih migracionih stanica (Željin i Kopaonik).

Gornji Stupanj:

– slave sv. Ćirila, sv. Arhanđela, sv. Nikolu, Đurđevdan i dr. Stanovništvo je doseljeno u prvoj polovini 18. veka iz Malog Kosova (šira okolina danasnjeg Podujeva-Prištine), iz Stare Hercegovine (okolina današnjeg Pljevlja). I sa kopaoničkih sela (Lisina, Budilovina, Jelakci, Latkovac, Kriva Reka, Ploča i druga sela.

Dašnica:

– slave se sv. Jovan, sv. Petrovdan, sv. Mina, sv. Đorđe, Mitrovdan, sv. Nikola i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno sa kopaoničkih sela i Gornje Župe.

Dobroljupci:

– slave se sv. Stefan, sv. Lazar, sv. Tomu, Mitrovdan, sv. Luku, Djurdjevdan, sv. Djordja, sv. Arhandjela i dr. Stanovništvo je doseljeno krajem 18. veka iz Ibarskog Kolašina (današnja okolina Zubinog Potoka), Iz Metohije, iz okoline Novog Pazara i kopaoničkih sela (Kriva Reka, Osreci, Sudimlje, Crna Glava, Batote i dr.

Donje Rataje:

– slave se sv. Stefan, Đurđevdan, sv. Nikola, Mitrovdan i dr. Stanovništvo je doseljeno krajem 18. veka iz Crne Gore, Dalmacije i zapadnog Pomoravlja (selo Milutovac), najčešće preko etapnih migracionih stanica na Kopaoniku (Kocine i Batote) i Željinu (Koznina i Ploča).

Donja Zleginja:

– slave sv. Stefana, Đurđevdan i dr. Stanovništvo je doseljeno krajem 18. i početkom 19. veka iz sela sa istočnih padina Kopaonika (Blaževo i Batote) iz Toplice i Botunje.

Donji Vratari:

– slave sv. Jovana, sv. Đorđa, Mitrovdan, sv. Luku i dr. Stanovništvo je poreklom iz Crne Gore i od Ibra.

Donji Stupanj:

– slave sv. Jovana, sv. Savu, sv. Đorđa, Alimpiju, Mitrovdan, sv. Nikolu, sv. Iliju i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno krajem 18. veka iz stare Raške, crnogorskih Brda, Hercegovine, i preko etapnih migracionih stanica na padinama Kopaonika (Sošice, Lisina, Žarevo, Radmanovo, Drenova, Osreci i Budolovina). I Željina (Rokci, Stanišinci).

Jelakci:

– slave sv. Jeremija, sv. Tomu, sv. Tominu Nedelju, sv. Nikolu i dr. Stanovnistvo je starosedelacko i doseljeno iz stare Raske i sa Kosova.

Kožetin:

– slave sv. Đorđa, sv. Tomu, sv. Nikola i dr. Stanovništvo je doseljeno u drugoj polovini 18. veka iz Crne Gore i stare Raške.

Koznica:

– slave sv. Jeremija, Alimpija, sv. Luku, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno iz naselja oko gornjeg toka Ibra.

Latkovac:

– slave sv. Cirika, sv. Arhanđela i dr. Stanovništvo je doseljeno u drugoj polovini 18. veka iz Crne Gore iz Pipera, i iz okolnih sela.

Laćisled:

– slave sv. Jovana, sv. Savu, sv. Ćirika Petrovdan, sv. Arhanđela, sv. Minu, sv, Nikolu i dr. Stanovništvo je doseljeno sredinom 18. veka sa Pešterske visoravni, iz Crne Gore iz Morače, Pipera, Bjelopavlića i Gornjeg Polimlja, a mlađi doseljenici iz podgorine Kopaonika. (Blaževo, Osreci i Grad) i iz Topličkog kraja iz sela (Draguša).

Lesenovci:

– slave sv. Jovana, sv. Arhanđela, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je doseljeno iz šireg okruženja Kopaonika i Željina, a starinom je sa Kosova i iz Ibarskog Kolašina (okolina Zubinog Potoka).

Leskovica:

– slave sv. Stefana, Mitrovdan, sv. Tomu, sv. Arhanđela. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno sa Kosova i Hercegovine.

Ljubinci:

– slave sv. Alimpija, sv. Tomu, sv. Minu, Đurđevdan i sv. Nikolu. Stanovništvo je poreklom iz Crne Gore, Zapadnog Pomoravlja i od Ibra. I sa Kopaonika (Blaževo, Osreci i Budilovina).

Mrmoš:

– slave sv. Jovana, sv. Aćima i Anu, sv. Arhanđela, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je doseljeno sredinom 18. veka iz sela sa padina Kopaonika i Željina, poreklom iz stare Raške.

Novaci: 

– slave sv. Jovana, sv. Vrtolomeja, sv. Jeremija, sv. Alimpija, Mitrovdan i dr. Raznorodnog regionalnog porekla (sa Kosova iz Tetova-zapadna Makedonija, i iz Crne Gore, naseljeno preko etapnih migracionih stanica pojedinih kopaoničkih i željinskih sela (Osreci, Ploča, Kriva Reka i dr.).

Panjevac:

– slave sv. Luku, sv. Nikolu, Đurđevdan, sv. Pantelejmona, sv. Đorđa i dr. Stanovništvo doseljeno sa Kopaonika (Osreci i Batote). I iz Zapadnog Pomoravlja (Odžaci). Starinom iz Ibarskog Kolašina – okolina Zubinog Potoka i Raške.

Parčin:

– slave sv. Jerimija, sv. Lazara, sv. Vrači, sv. Aćima i Anu, Mitrovdan, sv. Ćirika, sv. Nikolu, sv. Arhanđela, sv. Minu i dr. Stanovništvo je doseljeno iz okolnih sela (Batote, Ribari, Brzeće, Radmanovo, Ratkovac i dr. Ibra, Pologa-zapadne Makedonije, Zapadnog Pomoravlja i sa Kosova).

Ploča:

– slave sv. Đorđa, sv. Nikolu, Đurđevdan i dr. Stanovništvo je doseljeno iz Gornjeg Polimlja, iz Toplice i sa Kosova.

Popovci:

– slave sv. Arhanđela i dr. Stanovništvo je doseljeno iz okolnih planinskih sela (Kriva Reka, Stanišinci i dr.

Puhovac:

– slave sv. Đorđa, Đurđevdan i dr. Stanovništvo je doseljeno krajem 18. i početkom 29. veka iz Toplice, Crne Gore i sa Kosova.

Raklja:

– slave sv. Ćirila, sv. Andriju, Petrovdan, sv. Arhanđela i dr. Stanovništvo je doseljeno sredinom 19. veka sa Kopaonika, a starinom iz Pipera i okoline Bijelog Polja.

Ržanica:

– slave sv. Arhanđela. Stanovništvo je doseljeno u 19. i početkom 20. veka iz Crne Gore (Morača i Gornje Polimlje) preko migracionih stanica u Toplici, Zapadnom Pomoravlju i na Pešteru.

Rogavčina:

– slave sv. Aćima i Anu, sv. Arhanđela, sv. Đorđa i dr. Stanovništvo je doseljeno sredinom 18. veka iz Kolašina u Crnoj Gori.

Rokci:

– slave sv. Jovana, sv. Luku, sv. Vartolomeja, sv. Varnavu, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je poreklom iz stare Hercegovine.

Rudenice:

– slave sv. Luku, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je doseljeno krajem 18. veka iz stare Raške, Crne Gore i istočne podgorine Kopaonika.

Stanjevo:

– slave sv. Trifuna, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo se deli na starije doseljene rodove najčešće poreklom od Ibra.

Starci:

– slave sv. Jovana. Stanovništvo je doseljeno iz Crne Gore.

Stubal:

– slave sv. Jovana, sv. Minu, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je doseljeno sredinom 18. veka iz Metohije (okoline Prizrena i Visokih Dečana), sa Kopaonika (Belo Brdo) i iz okoline Novog Pazara.

Subotica:

– slave sv. Petku, Mitrovdan, sv. Andriju, Đurđevdan, sv. Arhanđela, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno od početka 18. veka sa Zlatibora, Javora, Kopaonika, Goča, iz Zapadnog Pomoravlja i Crne Gore.

Tržac:

– slave sv. Ćirika, sv. Arhanđela i dr. Stanovništvo je doseljeno krajem 19. veka iz Crne Gore (Morače i Pipera) i okolnih župskih sela.

Trnavci:

– slave sv. Jovana, sv. Arhanđela, Mitrovdana, sv. Đorđa, Petrovdana i dr. Stanovništvo je doseljeno krajem 18. veka iz Gornjeg Polimlja, Gornje Župe, Metohije, Pologa – zapadna Makedonija.

Tulež:

– slave sv. Jovana, Đurđevdan, Mitrovdan, sv. Tomu i dr. Stanovništvo je doseljeno početkom 18. veka iz Toplice, Malog Kosova (šira okolina Podujeva-Prištine) i iz Crne Gore, preko migracionih stanica u selima na istočnim padinama Kopaonika.

Šljivovo:

– slave sv. Alimpija, Đurđevdan, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je doseljeno početkom 19. veka iz Osredka sa Kopaonika.

 IZVOR: Priredio Aleksandar Aksić Šarko

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.