Poreklo stanovništva, sela oko Zaječara

1. maj 2012.

komentara: 0

Poreklo stanovništva u pojedina sela opštine Zaječar.

Velika Jasikova

slave: sv. Petku, Mitrovdan i sv. Nikolu. Stanovništvo je srpsko sa preko 90 odsto, ostali su Vlasi. Stanovništvo je doseljeno sa Kosova, Makedonije i Rumunije.

Veliki Izvor

slave većinom, sv. Arhanđela i sv. Nikolu. U selu ima starosedeoca, jedan rod iz bugarskog Izvora (tvetenski) i doseljenici sa Kosova. U selu su rođeni Đorđe Genčić, predratni ministar, i A. Anmić njegov sestrić, jedan od učesnika atentata na kralja Aleksandra Obrenovića.

Vražogrnac

slave: sv. Stefana, sv. Jovana, sv. Simeona, Mitrovdan, Đurđic, sv. Arhanđel i dr. Stari su doseljenici iz Raške i sa Kosova. Od 1960. godine doseljavaju se iz Pirota, Kalne, Babušnice i Crne Trave. Poznate ličnosti su sveštenici: Živan Svilenović i Petar Đorđević. Živan Živko Rašić poverenik kneza Miloša. Steva Živković, pravnik, veliki župan Timočke oblasti i Jeremije Živanović, lični učitelj dinastije Karađorđević.

Vratarnica:

slave: sv. sv. Stefan, sv. Jovan, sv. Sava, sv. Paraskeva, sv. Vraci, sv. Arhanđeo, sv. Nikola i Mitrovdan, doseljeno iz Zagrađa, Bugarske i zapadne Makedonije. U selu je rođen poznati filmski reditelj Žika Pavlović.

Vrbica:

slave: sv. Nikola, Đurđevdan, sv. Đorđe Alimpije i dr. Stanovništvo je starosedelačko, iz Zaglavaka, timočkih sela i sa Kosova.

Glogovica:

slave: sv. Jovan, sv. Petka, Mitrovdan, sv. Arhanđeo, sv. Nikola i dr. Stanovništvo je poreklom iz Rumunije, nacionalno se izjašnjavaju pola kao Srbi, pola kao Vlasi.

Grlište:

slave: sv. Jovana, Đurđic, sv. Luku, sv. Arhanđela i sv. Nikolu. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno posle drugog svetskog rata iz Kalne, Babušnice i Podujeva.

Grljan:

slave: sv. Nikolu, sv. Paraskevu, Vavedenje i dr. Stari doseljenici su sa Kosova, a opd 1950. doseljavaju se iz Pirota, Kalne, Knjaževca, Crne Trave, Trgovišta, Crnog Vrha i Grlišta. Vlaško (doseljeno iz Rumunije) i bugarsko doseljenjo iz Bugarske. Selo je preko 90 odsto srpsko.

Dubočane:

slave: sv. Jovana, sv. Petka i sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je doseljeno iz Rumunije, Bugarske, sa Homolja, Krivelja i dr. Oko 65 odsto nacionalno se izjašnjavaju kao Srbi.

Zagrađe:

slave: sv. Arhanđeo, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je doseljeno sa Kosova 1690. god. Iz Pologa-zapadne Makedonije, iz Bugarske, moravske Srbije, posle drugog svetskog rata iz okoline Pirota, Knjaževca i dr.

Zvezdan:

slave: sv. Đorđa, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je doseljeno sa Kosova u vreme seobe 1690. godine. Poznate ličnosti su: Dušan Pantelić, rođen 1879-1955 je bio istoričar i akademik, i Ilija Mikić, istaknuti političar sa početka 20. veka, sekretar Srpske socijaldemokratske partije.

Jelašnica:

slave: sv. Petku, sv. Nikolu, sv. Jovana, Đurđevdan i dr. Selo su osnovali doseljenici sa Kosova koji su došli krajem 18. veka. Posle njih se doseljavaju iz Crne Gore i Stare Srbije, Bugarske i drugi.

Klenovac:

slave: sv. Jovana, sv. Nikolu i Đurđevdan. Stanovništvo je poreklom iz kosovskog-metohijskog predela, Hercegovine i Crne Gore.

Koprivnica:

slave: sv. Jovan, Đurđevdan, sv. Petka, sv. Nikola i dr. Doseljeni u vreme seoba iz Stare Srbije i sa Kosova.

Lasovo:

slave: sv. sv. Stefan, Đurđevdan, sv. Vrači, Mitrovdan i dr. Selo je osnovano u vreme seoba 1690. godine. Doseljenici su većinom iz Pologa-zapadne Makedonije, Bugarske, okoline Dimitrovgrada, Arilja- (okolina Čačka) i dr.

Lenovac:

slave: sv. Jovana, sv. Vrači, sv. Đorđa i dr. Stanovništvo je doseljeno sa Kosova i Sjeničke kotline. U selu je rođena legendarna junačina Hajduk Veljko Petrović.

Leskovac:

slave: sv. Vrači, sv. Arhanđel i sv. Nikolu. Stanovništvo je starosedelačko.

Lubnica:

slave: sv. Paraskevu, sv. Nikolu, sv. Đorđa Alimpija. Stanovnistvo je starosedelačko, i doseljeno iz Rumunije, a nakon otvaranja rudnika u drugoj polovini 19. veka i iz okoline Pirota, Knjaževca, Bora, Niša, Velikog Gradišta, Boljevca i dr.

Mala Jasikova:

slave: sv. Nikolu, sv. Arhanđel i dr. Stanovništvo je doseljeno uglavnom iz Vlaške i Velike Jasikove.

Mali Izvor:

slave: sv. Đorđa i sv. Nikolu. Stanovništvo je starosedelačko. U selu je rođen Milisav Marković, freskopisac (oslikao preko 30 manastira).

Mali Jasenovac:

slave: sv. Petka, sv. Arhanđel, sv. Nikola i dr. Stanovništvo je uglavnom iz Rumunije.

Metriš:

slave: Đurđevdan i sv. Nikola. Stanovništvo je doseljeno u vreme seobe sa Kosova i Stare Srbije.

Planinica:

slave: sv. Đurđevdan, sv. Nikolu, sv. Đorđa i dr. Stanovništvo je uglavnom doseljeno krajem 17. veka sa Kosova. U selu je rođen Radosav Živanović, sveštenik, jedan od učesnika dogovora (1805.) u manastiru Grlište o podizanju ustanka u Timoku.

Rgotina:

slave: sv. Jovana, sv. Georgija, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je poreklom sa Kosova, južne Srbije, Rumunije, Bugarske, a od 1950. do 1970. godine iz okoline Podujeva, Kladova, Pirota, Vranja, Svrljiga, Niša i okolnih sela.

Salaš:

slave: sv. Nikolu, Đurđevdan i dr. Stari doseljenici sa Kosova i Stare Srbije. 1970. godine dolaze doseljenici iz vranjskog kraja. U selu je rođen Stanoje Gačić, narodni heroj.

Selačka:

slave: sv. Jovana, sv. Vasiliju, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je uglavnom poreklom iz Bugarske.

Trnavac:

slave: sv. Nikola. Stanovništvo je uglavnom poreklom sa Kosova.

Halovo:

slave: sv. Arhanđel, sv. Nikolu i dr. Doseljeno sa Homolja, Rumunije, Bugarske i dr.

IZVOR: Priredio Aleksandar Aksić Šarko

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.