Prezimena, selo Bara (Bosanski Petrovac)

22. april 2012.

komentara: 3

Bajić, Banjac, Bogdanović, Budimir, Viduljinović, Glumičić, Damjanović, Đujić, Đukić, Jarić, Karabuva, Kačar, Kecman, Klepić, Latinović, Morača, Nikić, Puzigaća, Rodić, Simić, Tojagić, Trninić, Špegar

Bara je selo celo u ravnici, u polju. Ovo je jedino od svih naselja u oblasti, koje se nije nimalo dohvatilo brdskih obronaka. Ni na jednoj strani nema istaknutih prirodnih granica. Pa ipak su naselja pored svega toga odveć rasuta. Selo se raspada uglavnom u četiri mahale: Gorinčani, Bara, Buna i Banjci. U Gorinčanima su kuće ponajgušće, nanizane u savijenom retku. Ostali krajevi sastoje se iz više omanjih hrpica s ponekolike kuće.

Privreda i saobraćaj: Njive: Gorinčani, Kotao, Glavica, Vojvodnjača. Na istim mestima nalaze se i livade i nose iste nazive. Pašnjaci: Goriičani, Zdeni Do, Brda, Bujadnice. Drva se voze iz Mračaja i Javorove Kose.

Vode. Izvora ima nekoliko: Kotao; Vojvodnjača, Buna, Prasičijak, Oko, Trešnjevac. Svi osim Vojvodnjače presuše na prevelikoj suši. Na Kotlu imaju nekolika sasvim mala mlinčića — vremenjaša.

Kroz Baru ide poširok put od Petrovca za Bukovaču i Drinić. Kraj ovog puta stoji i danas usađen rimski drumski mramor, visok nad zemljom blizu dva metra. Na njemu se poznaje nejasan trag negdašnjeg natpisa. Tu je sigurno bio urezan broj.

Na području sela samo je jedno groblje i to u Bari. Staro groblje u Gorinčanima za kućom Špegarovom napušteno je. Povelik deo sela sahranjuje svoje mrtve u dževarsko groblje.

Poreklo i jakost porodica.

Gorinčani:

Karabuva — dve kuće. Slave Nikoljdan. Naselili 1880. g. iz Rašinovca.

Tojagić — pet kuća. Slave Jovanjdan. Naselili iz Javornika kod Zrmanje u Lici 1880. g.

Jovanović — jedna kuća. Slavi Jovanjdan. Došao kao uljez iz Tomine (srez ključki).

Đujić — jedna kuća. Slave Nikoljdan. Naselili pre 20 todina iz Mokrog Polja kod Knina.

Špegar — tri kuće. Slave Nikoljdan. Preselili okamo oko 1870. g. iz Kolunića.

Puzigaća — dve kuće. Slave Jovanjdan. Zvali se u prošlosti Banjac. Pre su bili u Dževaru kod onih Puzigaća. Ovamo preselili oko 1870. godine.

Nikić — pet kuća. Slave Sv. Vartolomeja. Starinom su Kecmani. Odavno su ovde.

Trninić — jedna kuća. Slavi Sv. Stevana (27. dec.). Došao ovamo pre 30 g. kao uljez iz Petrovca.

Latinović — dve kuće. Slave Jovanjdan. Odavno su ovde.

Bajić — jedna kuća. Slavi Jovanjdan. Došao pre 40 godina kao privodak iz Grahova.

Runjić — jedna kuća. Slavi Nikoljdan. Prešao ovamo pre 25 godina iz Bravska kao privodak.

Bogdanović — Slavi Jovanjdan. Došao iz Kolunića pre 4 godine kao uljez.

Klepić — jedna kuća. Slave Đurđevdan. Naselili iz Gračaca pre 60 godina. Najpre bili u Bari pa prešli ovamo.

Damjanović — jedna kuća. Doselili 1880. g. iz Srba.

Banjci:

Banjac — šest kuća. Slave Jovanjdan. Naselili ovamo iz Drinića pre 80 godina.

Buna:

Budimir — šest kuća. Slave Aranđelovdan. Doselili. 1880. g. iz Zrmanje.

Batinica — dve kuće. Slave Đurđevdan. Naselili 1880. g iz Kunovca kod Srba.

Kačar — jedna kuća ovde u Buni, jedna u Bari. Slave Nikoljdan. Nekada se zvali Srdići.

Đukić — tri kuće ovde, jedna u Bari. Slave Nikoljdan. Dosta su odavno ovde. Pre toga bili na Gorinčanima. Ne znaju oklen su doselili u ovu oblast.

Glumičić — jedna kuća. Slave Nikoljdan. Doselili 1880. g. iz Perušića u Lici.

Morača — jedna kuća. Slavi Nikoljdan. Priveden ovamo iz Unca pre 30 godina.

Bara:

Jarić — dve kuće. Slave Nikoljdan. Naselili pre 70 godina iz Drenovca, opštine Srb u Lici.

Rodić — dve kuće. Slave Aranćelovdan. Praded današnjih Rodića došao ovamo iz Rupa, više Skradina, pre 130 godina. Otuda izišao za ovdašnjim „turmarima” (kiridžijama). Po rodnoj kući bio je katolik. Ovde primio pravoslavnu veru.

Simić — dve kuće. Slave Nikoljdan. Poreklom su iz Biškupije na Kosovu dalmatinskom. Pre 140 godina iziću otuda najpre u Vidovo Selo u Gornjem Uncu. U Baru preseliše oko 1840. godine.

Viduljinović — jedna kuća. Slave Aranćelovdan. Starinom su iz Grahova. Otuda preselili pre 150 godina. Najpre bili u Koluniću. Posle jedni presele ovamo, drugi u Bravsko.

IZVOR: Petar Rađenović, Bjelajsko Polje i Bravsko, Srpski etnografski zbornik 1925 XXXV,  www.zavicajnoudruzenjepetrovac.com

 

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Petrovacki Meraklija

    Na imanju Sime Morace, kucni br.6 Bara,zivio je moj otac Rokvic Momcilo od 1950.te pa do svoje smrti 1996.te gdje je i sahranjen u nasem groblju.nije navedeno da kroz zaselak Donja Bara,a ista granici sa pasnjakom Bujadnice te selom Kolunic i Vedro Polje,prolazi makadamska dva puta,prvi od asfaltnog pravca bos.petrovac- kljuc oko 1km od motela, INA-benz.pumpa,te ide u kuce Srdic,Moraca-Ilic;.Jaric;Rodic;Simic,Cup,Rokvic;DJukic;Toljaga-Lovrincic,Batinica-Budimir duzine 2,6 km i drugi iz Gornje Bare,sa putnog pravca Skrakic brdo-Drinic,ispred kuca Nikic preko Japage do Batinica cirka 1,2 km,gdje se ukrsta sa prvim makadamskim putem te dalčje vodi u brda i Sekovac lijevi krak,a desni u Vedro Polje i spaja sa kolunickim seoskim putem.
    Naime,na Klepica Glavici(na njenom samom vrhu iznad Cupovih kuca i Rokvic kucepostavljen je granicni geo kamen)a izvori na Glavici nikad ne presusuju zvani Cupov bunaric.taj izvor i Glavica sa pasnjakom pripada obitelj Rokvic.

    • Milorad Bogdanović

      Svaka ti čast Petrovački Meraklijo, i samo još da si ćirilicom napisao tačno bih mogao pročitati , ovako mogu samo da nagađam,pošto taj kraj dobro ne poznajem, a ošišanu latinicu nisam baš vičan da ispravno čitam.

  2. pa evo da se i ja javim ,htjela bi da pozdravim vas i petrovačkog merakliju i da podržim tekst koji je napisao pošto sam ja sa imanja ROKVIĆ.