Poreklo prezimena Ristić

10. april 2012.

komentara: 206

[toggle title=”JAVNI POZIV ZA TESTIRANJE RISTIĆA”]

Poštovani posetioci, u toku je javni poziv za besplatno testiranje sledećih rodova Ristića:

Ristići-Stepići, Velika Ivanča, Mladenovac, Sv. Jovan,
Ristići-Vasići, Drlupa, Sopot, Sv. Arhanđeo Mihailo,
Ristići-Jevići, Drlupa, Sopot, Sv. Arhanđeo Mihailo,
Ristići, Koraćica, Mladenovac, Sv. Arhanđeo Mihailo,
Ristići, Granice, Mladenovac, Sv. Arhanđeo Mihailo,
Ristići, Venčane, Aranđelovac.

Testiranje se vrši za potrebe realizacije istraživanja i pisanja knjige o Ozrinićima-Ristićima, a prijave za testiranje možete slati na broj 063-817-3330[/toggle] [toggle title=”TESTIRANI RISTIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Ristić

Haplogrupa: E1b rod Š

Poreklo: Dejanovac, Knjaževac, Srbija

Krsna slava: Stevanjdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Ristić veoma je često kod Srba. Kako pišu Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić, Ristića ima mnogo i nisu srodni, jer njihovo prezime potiče od patronimika (imena rodonačelnika) Rista/Riste, ličnog imena koje se javlja u mnogim krajevima. I samo letimičan pregled literature kazuje da je ovo prezime u južnijim krajevima bivše Jugoslavije, pa i Balkana, učestalije nego mnoga druga.

Tako je jer se ime Rista najviše sreće u Makedoniji, na Kosovu i Metohiji, kao i južnoj Srbiji, u Vranju i okolnim mestima. To znači da su Ristići, makar i raznorodni, da je poreklom upravo iz ovih oblasti u kojima se sreću, možda i istog korena, Ristovići, Ristevci/Ristovci, Ristovski/Ristevski, Ristevi. Neki su možda nastali od hipokoristika Ristan, Ristanović i sličnih.

_______________________

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

RISTIĆI

(na Barama Sirovačkim)

Porijeklom su iz Kolašina, a daljnja starina im je iz Kuča, od Drekalovića. Jedno vrijeme su se prezivali Popovići. Sadašnje prezime Ristić dobili su po nekoj svojoj udovici Risti. Oko 1830. godine braća Nenad i Rako Ristić zavade se s kolašinskim Turcima, ogreznu u krv, uskoče u Drobnjak i nasele se u selu Sirovac, među Uskocima. Odatle su četovali s ostalim Uskocima po raznim krajevima. Negdje oko 1879. godine Nenadovi potomci pređu u Polja kod Mojkovca, gdje se nastane, a Rakovi potomci ostanu i dalje u Sirovcu.

Milić Ristić je bio komita u Komitskom pokretu 1916- 1918. godine.

Slave Nikoljdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (206)

Odgovorite

206 komentara

  1. Zivko Ristc, Tornik, Ljubovija

    Ja sam iz Tornika, Opstina Ljubovija, u Torniku ima tri porodice Ristc, u rodu smo oko sedam kolena unazad, od istih Ristica ima u Tornickoj planini, Ljubovija, kao i u Drlacama, Ljubovija, svi smo u rodu. Slavimo Sve, Jovana, 20 Januar, preslava Sve, Sava, Ima nas u Valjevu i Beogradu, potomaka.
    Vujadine Risticu, Ljubovija, Odakle si tacno, selo ?
    Ako neko zna vise neka se javi, pozdrav.

    • vujadin

      valetić selo

      • Zivko Ristc, Tornik, Ljubovija

        Vujadine, mi smo u rodu, dali tvoji znaju nesto o Risticima iz Tornika. Blizi ste u rodninskoj vezi sa Lejom, Ljubisavom, Danilom, Sretenom i Slavkom koji je rodjen 1970 ili 1971 godine. Slavko zivi u Torniku. Lako mozes naci kuce Ristica u Torniku. Pozdrav, Zivko.

  2. srdjan

    Ja sam Ristić poticem iz Gostovića kod Zavidovića otac mi je LJubenko.djed Rajko,pradjed Antonije,cukundjed Tripun, kako sam razumio nasa loza iznjedri samo jednu musku glavu i dosta zenskih. ako ovo moze nekom pomoci. pozdrav

    • srdjan

      Zaboravih napisati, slavimo Savindan18.12, ali rekli su mi da je zbog toga sto je dosta rodbine slavilo Nikoljdan,pa da bi se mogli posjecivati.

      • slobodan

        Srdjane jel poznajes skojevce ( Ristiće, Janko, Uros, Bogdan, Vojin), pozdrav od nas. Samo da znas da su nam sa Kučica svi u rodu, znači ima dosta muske glave. A pradjedi su nam slavili Sveti Sava osvesteni, ima knjiga koja je uradjena sa nasom lozom, sve ko je koju slavu slavio i ko je kome u rodu. Pozdrav

  3. ivana ristic

    Neko je pozeleo da se javi neko od Ristica iz Smedereva, pa evo mene. Znam samo da se dedin otac zvao Mihajlo, da je poginuo u ratu, bas tih dana kada se deda rodio 1913. godine.
    Znam da su iz sela Pridvorica kod Smederevske Palanke.
    Pozdrav svima!

    • niksa

      Pozdrav Ivana,
      moja baba Natalija je rođena Ristić iz Smedereva.Otac Rado-Radovan Ristić trgovac iz Smedereva.Imam puno podataka ali ne znam da li smo familija?Baba je imala dosta sestara i brata.Udala se u Bosnu isto za osobu prezimenom Ristić,moga djeda.
      Javi se.
      Srdačno.
      Nezirović Nikša
      Bos.Šamac

      • Grabčanović Saud

        Poštovani gospodine Nikša !
        Nedavno sam pročitao Vašu Monografiju Bos.Šamca. Vaša me je knjiga fascinirala objektivnošću i kvalitetom! Svaka Vam čest ! U Vašoj knjizi sam pronašao pomen na moje rođake. Oni su nekada živjeli u Šamcu ali su potpuno izumrli! Prezivali su se Grabčević. Bili su poznati trgovci. U knjizi ste ih pomenuli u poglavlju o trgovini u Šamcu . Vi tu spominjete Medu Grabčevića (Grapčanovića) ,Trebam više podataka o njima. Molim Vas da mi pomognete! Ja sam u Vašoj knjizi našao i ovaj pasus: «Grabčević ili Grapčanović su bili jedno vrijeme vrlo jaki. Aljo Grabčević je radio u Ispostavi. Ona kuća gdje je bašta Doma penzionera, pa kuća do nje, to je njihovo. Tu je stanovao izvjesni Fahir, radio u Sudu kao pisar.Oženio se sa tom Grapčanovićkom” Pošaljite mi ovaj dokumenat gdje se moji rođaci spominju, kompletan, ako imate ! Ili ako je to uzeto iz neke knjige molim Vas da mi pošaljete naziv te knjige i ime autora.
        Prijateljski pozdrav! Unaprijed Zahvalan!
        Grabčanović Saud [email protected]

        • Branko Todorović

          Ovo prezime Grabčanović je po svemu sudeći nastalo od naziva za osobu poreklom iz Grapske, a Grapska je selo uz Bosnu podeljeno na Gornju i Donju, tj. na muslimansku veću i srpsku manju. Ti vaši su verovatno onda daljim poreklom iz Grapske Gornje. To mesto je naseljeno pod Turcima sa muslimanima povučenim iz Slavonije i Južne Ugarske.

          • Grabčanović Saud

            Greška!
            Grabčanovići ili Grabčevići su porijeklom iz Užica! Doselili su se 1862 godine u Bosnu, i to u Bijeljinu i Bosanski šamac (Gornju Aziziju-tada). U Užicu su nosili prezime Grabčijan,verovatno je Armenskog porekla (islamizirani Jermeni iz Turske). Po dolasku u Bosnu su pre3zime promenili!

            • Branko Todorović

              Eto, moja greška! 🙂

              Ne znam da li ste zainteresovani nekad da uradite genetičko testiranje po muškoj lozi, tako biste mogli utvrditi da li je vaš rod zaista jermenskog porekla, ili možda kakvog drugog. U svakom slučaju, zanimljiva i moguća priča, ali za dalje poreklo ipak pretpostavka.

              S poštovanjem,
              Defendor

  4. Zoran Ristić

    Pozdrav za sve Ristiće,

    ako neko zna poreklo Ristića iz Vranja, Arsa Ristić je imao sinove Jovana i Slobodana i ćerke Vidosavu i Radmilu.

    Unapred zahvalan Ristić Zoran

    • Nikola Ristić

      Moj navrndeda je poreklom iz Vranja, mesto šaince ili margance. Zvao se Rista, sin mu se zvao petko. Naseljeni su u okolini Lebane selo Grgurovce.

  5. Familije-prezimena Ristić po mestim življenja. Prema knjizi Ljube Pavlovića „Sokolska nahija“.

    -Brasina 1
    -Brasina 2
    -Borina
    -Rujevac
    -Crnča
    -Rača

  6. Miodrag

    Pozdrav svima.
    Pozdrav Ljubiši iz Boljanića. Ja sam Ristić, porijeklom iz sela Kakmuž na Ozrenu, naša slava je sv. Stefan.
    Inače na području Ozrena (geografski od Tuzle do Doboja), kao i okolina Doboja, u skoro svakom selu naićete na prezime Risitć, ali je interesantna činjenica da jedni s drugima nisu u rodu, kao i da u svakom selu većinom slave različite slave.

    • BRANKO

      I JA SAM IZ KAKMUZA MIODRAZE,ZIVIM U IRIGU I SLAVIM SVATOG STEFANA.JAVI SE

    • BRANKO

      I JA SAM IZ KAKMUZA MIODRAZE,ZIVIM U IRIGU I SLAVIM SVAETOG STEFANA.JAVI SE

      • Mladen Ristić - Rile

        Pa je li to moj rođak Branko Ristić, pozadinac u 1.Ozrenskoj?
        Pa gdje si Branko? Zadnji puta smo sd vidjeli nekad davno na Rači?
        Jesam li u pravu?

      • miodrag

        pozdrav Branko, evo sad otvorih stranicu i vidim da je skoro godina kako si mi se javio a ja nisam odgovorio jer nisam otvarao ovu stranicu stranicu. iz kog si dijela kakmuza ti? koje si godiste? moji su iz Aluga a ja sam 75. god. imam i rodicu udatu u backi jarak. i ona je djevojacko ristic, zorica. dolazis li u rodni kraj? koga imas ovamo? inace ja sad zivim u doboju. pozdrav!

    • Dejan

      Moji su takođe sa Ozrena iz sela Kakmuž ali slave Svetog Luku. Kako bi mogli stupiti u kontakt i razmeniti neke informacije?? Evo ostaviću e adresu i apel svima koji znaju nešto više o Ristićima sa Ozrena, da mi se jave. Hvala unapred.
      [email protected]
      Pozdrav svima.

  7. Lala

    Pozdrav
    Pokušavam da nađem podatke Ristićima koji slave je st. Đurđic 16. novembar.

  8. Popović - Drekalović

    Ristići iz Uskoka…, su rod sa Stanićima, Tmušićima, Kotlicama, Pantovići (Mojkovac)…

    Svi slave Nikoljdan (19. decembar)

    • Nebojša Novaković

      Pozdrav Drekalovići! Neophodna je dnk analiza ovog bratstva. Da li ste zainteresovani?

    • Radoje Kotlica

      Stanići,Kotlice,Tmušići i Pantovići su od Popa Mića Popovića – Drekalovića.
      Vode porijeklo iz Kuča.
      Tačno je da svi slave Nikoljdan i ne žene se između sebe.

  9. Familije-prezimena Ristić, po mestima prebivališta. Prema knjizi Borivoja Drobnjakovića „Kosmaj“.

    -Drlupa
    -Velika Ivanča
    -Koraćica
    -Popović

  10. Familije-prezimena Ristić, po mestima prebivališta. Prema knjizi Stanoja Mijatovića “Belica”.

    -Trešnjevica
    -Kolare
    -Gornji Štipalj
    -Bagrdan
    -Miloševo
    -Voljavče

    • Sasa Ristic

      Samo jedna ispravka nije Gornji Štipalj nego Gornje Štiplje. Poreklom sam odale a živim u Beogradu

    • Jasmina Ristic

      Moj pokojni otac Mića je ziveo u Kolare. Koliko znam iz prica da su nasi Ristici iz Crne Gore otisli na Kosovo tacnije selo Slivovo blizu Pristine slavili su Sv.Djurdjic 16.Nov. Moj deda Jovan je imao bracu imena im neznam.Moj deda Jovan i baba Savka su imali 8 dece: Slobodan, Vojislav, Momcilo, Mića,Vlainka, Kosara,Marica,Zivka.