Poreklo prezimena Ristić

10. april 2012.

komentara: 206

[toggle title=”JAVNI POZIV ZA TESTIRANJE RISTIĆA”]

Poštovani posetioci, u toku je javni poziv za besplatno testiranje sledećih rodova Ristića:

Ristići-Stepići, Velika Ivanča, Mladenovac, Sv. Jovan,
Ristići-Vasići, Drlupa, Sopot, Sv. Arhanđeo Mihailo,
Ristići-Jevići, Drlupa, Sopot, Sv. Arhanđeo Mihailo,
Ristići, Koraćica, Mladenovac, Sv. Arhanđeo Mihailo,
Ristići, Granice, Mladenovac, Sv. Arhanđeo Mihailo,
Ristići, Venčane, Aranđelovac.

Testiranje se vrši za potrebe realizacije istraživanja i pisanja knjige o Ozrinićima-Ristićima, a prijave za testiranje možete slati na broj 063-817-3330[/toggle] [toggle title=”TESTIRANI RISTIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Ristić

Haplogrupa: E1b rod Š

Poreklo: Dejanovac, Knjaževac, Srbija

Krsna slava: Stevanjdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Ristić veoma je često kod Srba. Kako pišu Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić, Ristića ima mnogo i nisu srodni, jer njihovo prezime potiče od patronimika (imena rodonačelnika) Rista/Riste, ličnog imena koje se javlja u mnogim krajevima. I samo letimičan pregled literature kazuje da je ovo prezime u južnijim krajevima bivše Jugoslavije, pa i Balkana, učestalije nego mnoga druga.

Tako je jer se ime Rista najviše sreće u Makedoniji, na Kosovu i Metohiji, kao i južnoj Srbiji, u Vranju i okolnim mestima. To znači da su Ristići, makar i raznorodni, da je poreklom upravo iz ovih oblasti u kojima se sreću, možda i istog korena, Ristovići, Ristevci/Ristovci, Ristovski/Ristevski, Ristevi. Neki su možda nastali od hipokoristika Ristan, Ristanović i sličnih.

_______________________

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

RISTIĆI

(na Barama Sirovačkim)

Porijeklom su iz Kolašina, a daljnja starina im je iz Kuča, od Drekalovića. Jedno vrijeme su se prezivali Popovići. Sadašnje prezime Ristić dobili su po nekoj svojoj udovici Risti. Oko 1830. godine braća Nenad i Rako Ristić zavade se s kolašinskim Turcima, ogreznu u krv, uskoče u Drobnjak i nasele se u selu Sirovac, među Uskocima. Odatle su četovali s ostalim Uskocima po raznim krajevima. Negdje oko 1879. godine Nenadovi potomci pređu u Polja kod Mojkovca, gdje se nastane, a Rakovi potomci ostanu i dalje u Sirovcu.

Milić Ristić je bio komita u Komitskom pokretu 1916- 1918. godine.

Slave Nikoljdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (206)

Odgovorite

206 komentara

  1. Ristićeva

    Pozdrav od Ristića iz Radljeva, kod Uba! Mi smo oko 1750. došli iz Majinovića, kod Valjeva. Naša slava je Sveti Nikola. Prema porodičnom predanju, preci su se oko dva veka ranije doselili iz Raške oblasti. Sve se poklapa sa periodima turskog napredovanja i migracija Srba hrišćana na sever. Neko još ranije mesto porekla, opet po predanju, mogla bi biti Metohija. Zanimljivost: skoro svi naši Ristići imaju negativan Rh faktor, krvna grupa A, i natprosečne su visine, svetlije puti i kose.

  2. Aleksandar

    Zdravo živo,

    Moje ime je Aleksandar, živim u selu Šavrane kod Kruševca, po ženskoj liniji vučem korene Risitića moja čukunbaba je bila jedinica, ćerka izvesnog Dimitrija Risitića čiji je otac došao na miraz iz sela Medveđa kod Trstenika, slave Svetog Nikolu (19.12.). Zna li neko nešto o toj grani Ristića?

    Pozdrav

  3. Dule

    Mi smo Ristici iz Paracina,posto su mom ocu roditelji umrli kad je bio jako mali ne znam mnogo o njegovom ocu,znam da ima neku sestru u Cupriji koja je jednom prilikom dok sam ja bio jako mali dolazila kod nas ,otac mi je tad rekao da mu je to tetka ali nisam ga mnogo ispitivao o tome,ako neko misli da smo mozda u nekom srodstvu neka napise. 🙂

  4. vesna

    ja sam iz sela Rakinca kod Velike Plane i slavim sv.Petku 27.oktobra htela bih da saznam nešto više o poreklu prezimena ristić i odakle smo došli u ove krajeve.

  5. Jugoslav Ristić

    Pozdrav svim Ristićima. Potičem iz sela Leskovica, opština Babušnica. Prikupljam građu za hroniklu sela pa me poreklo stanovništva veoma interesuje. U moje selo ima dve familije Ristića, ali nismo u srodstvu od starina. Rista T Nikolić u monografiji Krajište i Vlasina, izdata 1912.g. navodi prezimena moje familije i podatak ko mi je čukundeda i navrdeda, a prezivali su se Ristići.
    Navodi da su slavili Sv. Nikolu, a posle drug. rata slvili smo Sv. Stefana. Seoska slava je Sv. Arhangel, 26. jula. (Gorešnjak).
    Ovim želim da kažem da je važno i da se nadimci familija napišu.
    Nadimak moje familije Pindaci, što ukazuje na poreklio sa planine Pind u Grčkoj, (svakako ne mislim da imamo bilo kakve veze sa grčkim poreklom, jer u staro vreme prostor Grčke je naseljen u stavri bio Srbima.
    Negde sam pročitao da prezime Ristić potiče od Hristić, a ono od Hristos, ali to nije bio stručni tekst.
    PIŠITE SVOJE NADIMKE, jer oni su često vezani za kraj ili neki toponim odakle se neko doselio.

  6. Nenad Ristić

    Veliki pozdrav svim Ristićima. Potičem iz varošice Petrovac na Mlavi, opština Petrovac.U Petrovcu postoje više porodica Ristić od kojih sa jednom od njih smo u krvnom srodstvu, A takođe slavimo istu slavu Svetog Apostola Tomu (19.10. Tomindan). Ne znam odakle smo se doselili, ali imam podatke da smo u Petrovcu od 19veka. Mrtvi su nam sahranjeni na starom groblju Petrovačkom Svine, jedan do drugog.Odakle su mi i neke godine rođenja. Dva brata, ne znam ime oca, Aranđel i Vojislav (Aranđel poginuo na Ceru), Arađelovi potomci su druga strana. Moji potiču od Vojislava, sin Ljubomir (1870 ili 1878) žena Milanka (porodica Konić iz Petrovca) rođena (1873), sin im Stojadin (1907) i žena Mileva (1907), ćerka Mirjana (1927), sin joj Goran (1964) (nepriznat od strane oca, ostalo Ristić) žena Dragana, sinovi Nenad (ja) i Đorđe… Ako neko ima bilo koju informaciju o ovom ogranku neka piše na [email protected]
    Srdačan Pozdrav

  7. Igor Ristic

    Svim Ristićima pozdrav
    Dali ima neko da slavi slavu sv Jovana Zlatousta
    Krajem 19 veka su došli sa Kosova otprilike iz Vučitrna
    Naselili se u Prokuplju tačnije D Kordincu a odatle ih preselili u Dubravi preko reke
    Znam samo ime čukun dede dalje neznam
    Ded Jovan,njegov otac Spira,njegov brat Gligorije ,njihov otac Mihail
    Sa Kosova su otišli i za krvne osvete
    Ako ima neko informacije o ovom poreklu neka javi elk.adres [email protected]

  8. Miloš Ristić

    Molim sve Ristiće koji slave Vračevdan ( Sv Vrače) da mi se jave
    putem emaila [email protected]… Jako malo znam o poreklu mojih koji su se naselili u selo Svračkovo kod Požege ( Užičke)

  9. Zoran Ristic

    Zoran Ristic

    Evo jos Ristica.
    Zovem se Zoran Ristic (od 2003 god.) pre toga Ristovski.
    Poreklom iz sela Belovista kod Tetova. Otac se zove Vasko, deda Veco, pradeda Spiro Stojcevic, zatim njegov otac Risto (ubijen od siptara 1902, njegov otac Stojce ??. kazu da poticemo negde sa kosmeta. Nadimk sire porodice je jankulovci, jankulovi, jankulovici. ako ima neko vise podataka unazad bio bih vrlo zahvalan

    Zoran

  10. Ivan

    Dopuna na upit Ristić Ivana.
    Zaboravio sam da kažem da nam je krsna slava Mitrovdan.