Порекло презимена Ристић

10. април 2012.

коментара: 206

[toggle title=”ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ТЕСТИРАЊЕ РИСТИЋА”]

Поштовани посетиоци, у току је јавни позив за бесплатно тестирање следећих родова Ристића:

Ристићи-Степићи, Велика Иванча, Младеновац, Св. Јован,
Ристићи-Васићи, Дрлупа, Сопот, Св. Арханђео Михаило,
Ристићи-Јевићи, Дрлупа, Сопот, Св. Арханђео Михаило,
Ристићи, Кораћица, Младеновац, Св. Арханђео Михаило,
Ристићи, Границе, Младеновац, Св. Арханђео Михаило,
Ристићи, Венчане, Аранђеловац.

Тестирање се врши за потребе реализације истраживања и писања књиге о Озринићима-Ристићима, а пријаве за тестирање можете слати на број 063-817-3330[/toggle] [toggle title=”ТЕСТИРАНИ РИСТИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Ристић

Хаплогрупа: E1b род Ш

Порекло: Дејановац, Књажевац, Србија

Крсна слава: Стевањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Ристић веома је често код Срба. Како пишу Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић, Ристића има много и нису сродни, јер њихово презиме потиче од патронимика (имена родоначелника) Риста/Ристе, личног имена које се јавља у многим крајевима. И само летимичан преглед литературе казује да је ово презиме у јужнијим крајевима бивше Југославије, па и Балкана, учесталије него многа друга.

Тако је јер се име Риста највише среће у Македонији, на Косову и Метохији, као и јужној Србији, у Врању и околним местима. То значи да су Ристићи, макар и разнородни, да је пореклом управо из ових области у којима се срећу, можда и истог корена, Ристовићи, Ристевци/Ристовци, Ристовски/Ристевски, Ристеви. Неки су можда настали од хипокористика Ристан, Ристановић и сличних.

_______________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

РИСТИЋИ

(на Барама Сировачким)

Поријеклом су из Колашина, а даљња старина им је из Куча, од Дрекаловића. Једно вријеме су се презивали Поповићи. Садашње презиме Ристић добили су по некој својој удовици Ристи. Око 1830. године браћа Ненад и Рако Ристић заваде се с колашинским Турцима, огрезну у крв, ускоче у Дробњак и населе се у селу Сировац, међу Ускоцима. Одатле су четовали с осталим Ускоцима по разним крајевима. Негдје око 1879. године Ненадови потомци пређу у Поља код Мојковца, гдје се настане, а Ракови потомци остану и даље у Сировцу.

Милић Ристић је био комита у Комитском покрету 1916- 1918. године.

Славе Никољдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (206)

Одговорите

206 коментара

  1. Ристићева

    Поздрав од Ристића из Радљева, код Уба! Ми смо око 1750. дошли из Мајиновића, код Ваљева. Наша слава је Свети Никола. Према породичном предању, преци су се око два века раније доселили из Рашке области. Све се поклапа са периодима турског напредовања и миграција Срба хришћана на север. Неко још раније место порекла, опет по предању, могла би бити Метохија. Занимљивост: скоро сви наши Ристићи имају негативан Рх фактор, крвна група А, и натпросечне су висине, светлије пути и косе.

  2. Aleksandar

    Zdravo živo,

    Moje ime je Aleksandar, živim u selu Šavrane kod Kruševca, po ženskoj liniji vučem korene Risitića moja čukunbaba je bila jedinica, ćerka izvesnog Dimitrija Risitića čiji je otac došao na miraz iz sela Medveđa kod Trstenika, slave Svetog Nikolu (19.12.). Zna li neko nešto o toj grani Ristića?

    Pozdrav

  3. Dule

    Mi smo Ristici iz Paracina,posto su mom ocu roditelji umrli kad je bio jako mali ne znam mnogo o njegovom ocu,znam da ima neku sestru u Cupriji koja je jednom prilikom dok sam ja bio jako mali dolazila kod nas ,otac mi je tad rekao da mu je to tetka ali nisam ga mnogo ispitivao o tome,ako neko misli da smo mozda u nekom srodstvu neka napise. 🙂

  4. vesna

    ja sam iz sela Rakinca kod Velike Plane i slavim sv.Petku 27.oktobra htela bih da saznam nešto više o poreklu prezimena ristić i odakle smo došli u ove krajeve.

  5. Југослав Ристић

    Поздрав свим Ристићима. Потичем из села Лесковица, општина Бабушница. Прикупљам грађу за хрониклу села па ме порекло становништва веома интересује. У моје село има две фамилије Ристића, али нисмо у сродству од старина. Риста Т Николић у монографији Крајиште и Власина, издата 1912.г. наводи презимена моје фамилије и податак ко ми је чукундеда и наврдеда, а презивали су се Ристићи.
    Наводи да су славили Св. Николу, а после друг. рата слвили смо Св. Стефана. Сеоска слава је Св. Архангел, 26. јула. (Горешњак).
    Овим желим да кажем да је важно и да се надимци фамилија напишу.
    Надимак моје фамилије Пиндаци, што указује на пореклио са планине Пинд у Грчкој, (свакако не мислим да имамо било какве везе са грчким пореклом, јер у старо време простор Грчке је насељен у ставри био Србима.
    Негде сам прочитао да презиме Ристић потиче од Христић, а оно од Христос, али то није био стручни текст.
    ПИШИТЕ СВОЈЕ НАДИМКЕ, јер они су често везани за крај или неки топоним одакле се неко доселио.

  6. Ненад Ристић

    Велики поздрав свим Ристићима. Потичем из варошице Петровац на Млави, општина Петровац.У Петровцу постоје више породица Ристић од којих са једном од њих смо у крвном сродству, А такође славимо исту славу Светог Апостола Тому (19.10. Томиндан). Не знам одакле смо се доселили, али имам податке да смо у Петровцу од 19века. Мртви су нам сахрањени на старом гробљу Петровачком Свине, један до другог.Одакле су ми и неке године рођења. Два брата, не знам име оца, Аранђел и Војислав (Аранђел погинуо на Церу), Арађелови потомци су друга страна. Моји потичу од Војислава, син Љубомир (1870 или 1878) жена Миланка (породица Конић из Петровца) рођена (1873), син им Стојадин (1907) и жена Милева (1907), ћерка Мирјана (1927), син јој Горан (1964) (непризнат од стране оца, остало Ристић) жена Драгана, синови Ненад (ја) и Ђорђе… Ако неко има било коју информацију о овом огранку нека пише на [email protected]
    Срдачан Поздрав

  7. Igor Ristic

    Свим Ристићима поздрав
    Дали има неко да слави славу св Јована Златоуста
    Крајем 19 века су дошли са Косова отприлике из Вучитрна
    Населили се у Прокупљу тачније Д Кординцу а одатле их преселили у Дубрави преко реке
    Знам само име чукун деде даље незнам
    Дед Јован,његов отац Спира,његов брат Глигорије ,њихов отац Михаил
    Са Косова су отишли и за крвне освете
    Ако има неко информације о овом пореклу нека јави елк.адрес [email protected]

  8. Miloš Ristić

    Molim sve Ristiće koji slave Vračevdan ( Sv Vrače) da mi se jave
    putem emaila [email protected]… Jako malo znam o poreklu mojih koji su se naselili u selo Svračkovo kod Požege ( Užičke)

  9. Zoran Ristic

    Zoran Ristic

    Evo jos Ristica.
    Zovem se Zoran Ristic (od 2003 god.) pre toga Ristovski.
    Poreklom iz sela Belovista kod Tetova. Otac se zove Vasko, deda Veco, pradeda Spiro Stojcevic, zatim njegov otac Risto (ubijen od siptara 1902, njegov otac Stojce ??. kazu da poticemo negde sa kosmeta. Nadimk sire porodice je jankulovci, jankulovi, jankulovici. ako ima neko vise podataka unazad bio bih vrlo zahvalan

    Zoran

  10. Ivan

    Dopuna na upit Ristić Ivana.
    Zaboravio sam da kažem da nam je krsna slava Mitrovdan.