Порекло презимена Ристић

10. април 2012.

коментара: 206

[toggle title=”ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ТЕСТИРАЊЕ РИСТИЋА”]

Поштовани посетиоци, у току је јавни позив за бесплатно тестирање следећих родова Ристића:

Ристићи-Степићи, Велика Иванча, Младеновац, Св. Јован,
Ристићи-Васићи, Дрлупа, Сопот, Св. Арханђео Михаило,
Ристићи-Јевићи, Дрлупа, Сопот, Св. Арханђео Михаило,
Ристићи, Кораћица, Младеновац, Св. Арханђео Михаило,
Ристићи, Границе, Младеновац, Св. Арханђео Михаило,
Ристићи, Венчане, Аранђеловац.

Тестирање се врши за потребе реализације истраживања и писања књиге о Озринићима-Ристићима, а пријаве за тестирање можете слати на број 063-817-3330[/toggle] [toggle title=”ТЕСТИРАНИ РИСТИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Ристић

Хаплогрупа: E1b род Ш

Порекло: Дејановац, Књажевац, Србија

Крсна слава: Стевањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Ристић веома је често код Срба. Како пишу Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић, Ристића има много и нису сродни, јер њихово презиме потиче од патронимика (имена родоначелника) Риста/Ристе, личног имена које се јавља у многим крајевима. И само летимичан преглед литературе казује да је ово презиме у јужнијим крајевима бивше Југославије, па и Балкана, учесталије него многа друга.

Тако је јер се име Риста највише среће у Македонији, на Косову и Метохији, као и јужној Србији, у Врању и околним местима. То значи да су Ристићи, макар и разнородни, да је пореклом управо из ових области у којима се срећу, можда и истог корена, Ристовићи, Ристевци/Ристовци, Ристовски/Ристевски, Ристеви. Неки су можда настали од хипокористика Ристан, Ристановић и сличних.

_______________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

РИСТИЋИ

(на Барама Сировачким)

Поријеклом су из Колашина, а даљња старина им је из Куча, од Дрекаловића. Једно вријеме су се презивали Поповићи. Садашње презиме Ристић добили су по некој својој удовици Ристи. Око 1830. године браћа Ненад и Рако Ристић заваде се с колашинским Турцима, огрезну у крв, ускоче у Дробњак и населе се у селу Сировац, међу Ускоцима. Одатле су четовали с осталим Ускоцима по разним крајевима. Негдје око 1879. године Ненадови потомци пређу у Поља код Мојковца, гдје се настане, а Ракови потомци остану и даље у Сировцу.

Милић Ристић је био комита у Комитском покрету 1916- 1918. године.

Славе Никољдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (206)

Одговорите

206 коментара

  1. Zivko Ristc, Tornik, Ljubovija

    Ja sam iz Tornika, Opstina Ljubovija, u Torniku ima tri porodice Ristc, u rodu smo oko sedam kolena unazad, od istih Ristica ima u Tornickoj planini, Ljubovija, kao i u Drlacama, Ljubovija, svi smo u rodu. Slavimo Sve, Jovana, 20 Januar, preslava Sve, Sava, Ima nas u Valjevu i Beogradu, potomaka.
    Vujadine Risticu, Ljubovija, Odakle si tacno, selo ?
    Ako neko zna vise neka se javi, pozdrav.

  2. srdjan

    Ja sam Ristić poticem iz Gostovića kod Zavidovića otac mi je LJubenko.djed Rajko,pradjed Antonije,cukundjed Tripun, kako sam razumio nasa loza iznjedri samo jednu musku glavu i dosta zenskih. ako ovo moze nekom pomoci. pozdrav

    • srdjan

      Zaboravih napisati, slavimo Savindan18.12, ali rekli su mi da je zbog toga sto je dosta rodbine slavilo Nikoljdan,pa da bi se mogli posjecivati.

      • slobodan

        Srdjane jel poznajes skojevce ( Ristiće, Janko, Uros, Bogdan, Vojin), pozdrav od nas. Samo da znas da su nam sa Kučica svi u rodu, znači ima dosta muske glave. A pradjedi su nam slavili Sveti Sava osvesteni, ima knjiga koja je uradjena sa nasom lozom, sve ko je koju slavu slavio i ko je kome u rodu. Pozdrav

  3. ivana ristic

    Neko je pozeleo da se javi neko od Ristica iz Smedereva, pa evo mene. Znam samo da se dedin otac zvao Mihajlo, da je poginuo u ratu, bas tih dana kada se deda rodio 1913. godine.
    Znam da su iz sela Pridvorica kod Smederevske Palanke.
    Pozdrav svima!

    • niksa

      Pozdrav Ivana,
      moja baba Natalija je rođena Ristić iz Smedereva.Otac Rado-Radovan Ristić trgovac iz Smedereva.Imam puno podataka ali ne znam da li smo familija?Baba je imala dosta sestara i brata.Udala se u Bosnu isto za osobu prezimenom Ristić,moga djeda.
      Javi se.
      Srdačno.
      Nezirović Nikša
      Bos.Šamac

      • Grabčanović Saud

        Poštovani gospodine Nikša !
        Nedavno sam pročitao Vašu Monografiju Bos.Šamca. Vaša me je knjiga fascinirala objektivnošću i kvalitetom! Svaka Vam čest ! U Vašoj knjizi sam pronašao pomen na moje rođake. Oni su nekada živjeli u Šamcu ali su potpuno izumrli! Prezivali su se Grabčević. Bili su poznati trgovci. U knjizi ste ih pomenuli u poglavlju o trgovini u Šamcu . Vi tu spominjete Medu Grabčevića (Grapčanovića) ,Trebam više podataka o njima. Molim Vas da mi pomognete! Ja sam u Vašoj knjizi našao i ovaj pasus: «Grabčević ili Grapčanović su bili jedno vrijeme vrlo jaki. Aljo Grabčević je radio u Ispostavi. Ona kuća gdje je bašta Doma penzionera, pa kuća do nje, to je njihovo. Tu je stanovao izvjesni Fahir, radio u Sudu kao pisar.Oženio se sa tom Grapčanovićkom” Pošaljite mi ovaj dokumenat gdje se moji rođaci spominju, kompletan, ako imate ! Ili ako je to uzeto iz neke knjige molim Vas da mi pošaljete naziv te knjige i ime autora.
        Prijateljski pozdrav! Unaprijed Zahvalan!
        Grabčanović Saud [email protected]

        • Бранко Тодоровић

          Ово презиме Грабчановић је по свему судећи настало од назива за особу пореклом из Грапске, а Грапска је село уз Босну подељено на Горњу и Доњу, тј. на муслиманску већу и српску мању. Ти ваши су вероватно онда даљим пореклом из Грапске Горње. То место је насељено под Турцима са муслиманима повученим из Славоније и Јужне Угарске.

          • Grabčanović Saud

            Greška!
            Grabčanovići ili Grabčevići su porijeklom iz Užica! Doselili su se 1862 godine u Bosnu, i to u Bijeljinu i Bosanski šamac (Gornju Aziziju-tada). U Užicu su nosili prezime Grabčijan,verovatno je Armenskog porekla (islamizirani Jermeni iz Turske). Po dolasku u Bosnu su pre3zime promenili!

            • Бранко Тодоровић

              Ето, моја грешка! 🙂

              Не знам да ли сте заинтересовани некад да урадите генетичко тестирање по мушкој лози, тако бисте могли утврдити да ли је ваш род заиста јерменског порекла, или можда каквог другог. У сваком случају, занимљива и могућа прича, али за даље порекло ипак претпоставка.

              С поштовањем,
              Defendor

  4. Zoran Ristić

    Pozdrav za sve Ristiće,

    ako neko zna poreklo Ristića iz Vranja, Arsa Ristić je imao sinove Jovana i Slobodana i ćerke Vidosavu i Radmilu.

    Unapred zahvalan Ristić Zoran

  5. Фамилије-презимена Ристић по местим живљења. Према књизи Љубе Павловића „Соколска нахија“.

    -Брасина 1
    -Брасина 2
    -Борина
    -Рујевац
    -Црнча
    -Рача

  6. Miodrag

    Pozdrav svima.
    Pozdrav Ljubiši iz Boljanića. Ja sam Ristić, porijeklom iz sela Kakmuž na Ozrenu, naša slava je sv. Stefan.
    Inače na području Ozrena (geografski od Tuzle do Doboja), kao i okolina Doboja, u skoro svakom selu naićete na prezime Risitć, ali je interesantna činjenica da jedni s drugima nisu u rodu, kao i da u svakom selu većinom slave različite slave.

  7. Lala

    Pozdrav
    Pokušavam da nađem podatke Ristićima koji slave je st. Đurđic 16. novembar.

  8. Popović - Drekalović

    Ristići iz Uskoka…, su rod sa Stanićima, Tmušićima, Kotlicama, Pantovići (Mojkovac)…

    Svi slave Nikoljdan (19. decembar)

  9. Фамилије-презимена Ристић, по местима пребивалишта. Према књизи Боривоја Дробњаковића „Космај“.

    -Дрлупа
    -Велика Иванча
    -Кораћица
    -Поповић

  10. Фамилије-презимена Ристић, по местима пребивалишта. Према књизи Станоја Мијатовића “Белица”.

    -Трешњевица
    -Коларе
    -Горњи Штипаљ
    -Багрдан
    -Милошево
    -Вољавче

    • Sasa Ristic

      Samo jedna ispravka nije Gornji Štipalj nego Gornje Štiplje. Poreklom sam odale a živim u Beogradu

    • Jasmina Ristic

      Moj pokojni otac Mića je ziveo u Kolare. Koliko znam iz prica da su nasi Ristici iz Crne Gore otisli na Kosovo tacnije selo Slivovo blizu Pristine slavili su Sv.Djurdjic 16.Nov. Moj deda Jovan je imao bracu imena im neznam.Moj deda Jovan i baba Savka su imali 8 dece: Slobodan, Vojislav, Momcilo, Mića,Vlainka, Kosara,Marica,Zivka.