Poreklo prezimena Ristić

10. april 2012.

komentara: 206

[toggle title=”JAVNI POZIV ZA TESTIRANJE RISTIĆA”]

Poštovani posetioci, u toku je javni poziv za besplatno testiranje sledećih rodova Ristića:

Ristići-Stepići, Velika Ivanča, Mladenovac, Sv. Jovan,
Ristići-Vasići, Drlupa, Sopot, Sv. Arhanđeo Mihailo,
Ristići-Jevići, Drlupa, Sopot, Sv. Arhanđeo Mihailo,
Ristići, Koraćica, Mladenovac, Sv. Arhanđeo Mihailo,
Ristići, Granice, Mladenovac, Sv. Arhanđeo Mihailo,
Ristići, Venčane, Aranđelovac.

Testiranje se vrši za potrebe realizacije istraživanja i pisanja knjige o Ozrinićima-Ristićima, a prijave za testiranje možete slati na broj 063-817-3330[/toggle] [toggle title=”TESTIRANI RISTIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Ristić

Haplogrupa: E1b rod Š

Poreklo: Dejanovac, Knjaževac, Srbija

Krsna slava: Stevanjdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Ristić veoma je često kod Srba. Kako pišu Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić, Ristića ima mnogo i nisu srodni, jer njihovo prezime potiče od patronimika (imena rodonačelnika) Rista/Riste, ličnog imena koje se javlja u mnogim krajevima. I samo letimičan pregled literature kazuje da je ovo prezime u južnijim krajevima bivše Jugoslavije, pa i Balkana, učestalije nego mnoga druga.

Tako je jer se ime Rista najviše sreće u Makedoniji, na Kosovu i Metohiji, kao i južnoj Srbiji, u Vranju i okolnim mestima. To znači da su Ristići, makar i raznorodni, da je poreklom upravo iz ovih oblasti u kojima se sreću, možda i istog korena, Ristovići, Ristevci/Ristovci, Ristovski/Ristevski, Ristevi. Neki su možda nastali od hipokoristika Ristan, Ristanović i sličnih.

_______________________

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

RISTIĆI

(na Barama Sirovačkim)

Porijeklom su iz Kolašina, a daljnja starina im je iz Kuča, od Drekalovića. Jedno vrijeme su se prezivali Popovići. Sadašnje prezime Ristić dobili su po nekoj svojoj udovici Risti. Oko 1830. godine braća Nenad i Rako Ristić zavade se s kolašinskim Turcima, ogreznu u krv, uskoče u Drobnjak i nasele se u selu Sirovac, među Uskocima. Odatle su četovali s ostalim Uskocima po raznim krajevima. Negdje oko 1879. godine Nenadovi potomci pređu u Polja kod Mojkovca, gdje se nastane, a Rakovi potomci ostanu i dalje u Sirovcu.

Milić Ristić je bio komita u Komitskom pokretu 1916- 1918. godine.

Slave Nikoljdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (206)

Odgovorite

206 komentara

  1. Miloš

    Moji Ristići su iz Gornje Jablanice (opština Medveđa). Tu su se naselili iz Ljevoša kod Peći, a prostor gde su se nastanili nazvali su Ljevošačka kosa. Odakle su došli u Ljevoš ne znam. Slavimo Sabor Svetog Jovana Krstitelja, 20.januar. Voleo bih da se jevi neko ko je živeo u Ljevošu (ili Ljevoši, kako je zovu tamošnji). Na Ljevošačkoj kosi je još bilo Plavšića, Paunovića…

    • sreten

      Milose ja sam iz Beograda,moj otac je rodjen na kosovu(selo lebane ili orlane)a mnogo rodbine imam u medvedji.krsna slava Sveti Jovan Krstitelj.mozda smo i rodbina.
      pozdrav
      Sreten Ristic

    • Goca

      Tata je iz Petrilja kod Medveđe. Živimo u Nišu, slavimo Sv. Jovana. U Ljevoš su Ristići došli iz mesta Korita u Crnoj Gori (Korićani).

      • Rade Brakočević

        Goco, da li znate da li su Vaši Ristići u Koritima imali drugo prezime? Da li se u porodici pričalo o porijeklu iz Šekulara? Ovdje je riječ o selu Ljevoša u Metohiji. U Ljevoši je bilo iseljenih Šekularaca. Slava SV. Jovan upućuje na porijeklo iz Šekulara.

        • Nenad Stevanovic

          Za Miloša, Sretena, Gocu i Radeta:

          Prilikom istraživanja Ristića, naišao sam na jedan ogranak koji je iz Crne Gore, sa slavom Sv. Jovan, došao do Gornje Pčinje, a odatle, posle 1878. u Gornju Jablanicu. Iako je slava Ristića Sv. Arhanđeo Mihailo, a preslava Sv. Stevan, ovi Ristići sa slavom Sv.Jovana pripadaju nama jer je DNK terstiranjem to potvrđeno (Dinarik-jug PH 908 itd.). Slavu su promenili boravkom u Pivi ili među Šekularcima, ako su bili tamo. Ko je zainteresovan za ovu priču neka se javi na [email protected] ili 063-817-3330. Neke informacije možete dobiti https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=2181.0, a to je Poreklo.Forum.Poreklo stanovništva.Srbija.Ristići

  2. Moji Ristići su iz Batkovića, Nevesinje. Slavimo Nikoljdan.

  3. Familije-prezimena Ristić, po mestima življenja u Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Ristić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Vrtiglav
    -Grabovica
    -Dupljaj
    -Klanica
    -Kotešica
    -Majinović
    -Strmovo

  4. aleksandra ristić filipović

    Moja porodica potiče iz Uskoka, selo Bare kod Šavnika, Crna Gora. Kako sam čula potičemo od Drekalovića pa smo se prezivali Popovići, a posle se prezime mijenja u Ristić.Ima nas u Nikšiću, Mojkovcu, Podgorici ,Bepogradu. Slavimo Nikolj dan. Moj se prađed zvao Milija a prababa Bosiljka (ona se prezivala Jelić)

  5. Željko Ristić

    Porijeklo mojih Ristića je iz Banjana kod Nikšića , odakle su se doselili pod prezimenom Ognjenović ,sredinom 19-tog vijeka u Nevesinje ,tačnije u Batkoviće koje je na tri kilometra od grada u pravcu Gacka.Još uvjek se sjećam priča jednog starijeg Ristića koji je imao vojnu knjižicu vojske Kraljevine Jugoslavije u kojoj je bio evidentiran pod prezimenom Ognjenivić. Neki su to prezime i zadržali ,sobzirom da su odselili iz Batkovića u Beograd ,i to nekada posle Prvog svjetskog rata.Slavimo sv.Nikolu .
    O svemu ovome ima i dosta podataka u knjizi V.Dedijera.

  6. Ljubiša

    Prezivam se Ristić, porijeklo okolina Doboj, Planina Ozren, selo Boljanić. Po pričama je da smo porijeklom iz Crne Gore, odnosno da su stanovnici svih Ozrenskih sela doselili odatle. Još zanimljivije je da se većina sela zove isto ili slično kao i mnoga sela u Crnoj Gori. Kao npr. i moj Boljanić, u CG postoji selo Boljanići. U selu Boljaniću prezime Ristić je jedno od najbrojnijih, uz Sofrenić i Janković. Interesantno je da u selu postoji 5 familija Ristića koji između sebe nisu u srodstvu ali slave istu slavu Sv. Velikomučenika Trifuna, 14 Februar.

  7. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Ristić.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Ristić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Bistrica
    -Guncate
    -Draževac
    -Jasenak
    -Kruševica
    -Lazarevac
    -Mislođin
    -Leskovac – izumrli

  8. ristic

    aleksandre risticu imas li profil na fb? pozdrav

  9. goran ristic

    ristici iz donjeg zabara, okolina orasja i brckog, u selu zvani ristici-pavlovici
    doselili iz skipovca,okolina gracanice,a tu dosli vjerovatno iz hercegovine…
    slava-sveti vracevi!
    u selu rod sa vukovicima,maksimovicima i pejicima,svi slavimo svete vraceve i svi se kopamo jedni pored drugih!
    najdalje sto znam je da je postojao neki mitar koji je zivio na njivama zvanim mitrovine.on je ubio turskog agu,pobjegao i nastanio se u skipovac, zaseok bjelkici(u bjelkicima danas postoje todorovici koji slave svete vraceve,a sve do 1946 su se zvali ristici)…njegova cerka se udala za todora,sina od nikole torbara,trgovca i prodavaca cesljeva i ogledala…iz tog braka su rodjeni sinovi ilija i risto! ilija i njegov brat risto sa sinom pavlom rodjenim 1824 dolaze u zaseok donje polje selo donji zabar 1840…kasnije,od ilije su sinovi gajo 1840,marjan1845,stjepan i simo,dok su ristini sinovi bili pavle1824,djuro1855,jovan1858 i djordje..moje porijeklo dalje vodi od ilijinog sina gaje,ciji je sin kasnije bio niko ristic,a njegov sin je bio moj pradjed ostoja ristic,ostojin sin je bio moj djed nikola ristic1911,moja baba mara1912(rodjena stoparic)a nikolin sin je bio moj otac aleksandar ristic1934…sve podatke sam preuzeo iz knjige “DONJI ZABAR MONOGRAFIJA” autora DUSANA RISTICA,mog strica!
    dakle..
    moj otac se zvao aleksandar,
    njegov otac se zvao nikola,
    nikolin otac se zvao ostoja,
    ostojin se zvao niko,
    nikin se zvao gajo,
    gajin se zvao ilija,
    ilijin se zvao todor,
    todorov se zvao nikola…dalje na zalost neznam!
    pozdrav za sve ristice!

    • Dejana Ristic

      Rodjena sam Ristic, iz Bijeljine. Niko od ostalih bijeljinskih Ristica nije nam rod, a od mojih Ristica vise niko ne zivi u Bosni. Slavimo isto Sv. Vraceve i ovo je prvi put da vidim da ima jos Ristica koji slave istu slavu.
      Moj pradjed se zvao Dimitrije (opancar), imao je 3 sina: Svetu (moj deda, rodj. 1902, stradao u Jasenovcu ‘41)), Simu (trgovac u Brckom, cerka jedinica Dusanka udala se u porodicu Djerfi) i Aleksandra (ciji potomci zive u Pancevu i Beogradu).
      Svi mi Svetini potomci zivimo u inostranstvu.
      Nista o nasem porijeklu ne znamo osim da je neki davni predak dosao iz Hercegovine.
      Gdje bih mogla da nabavim knjigu vaseg strica Donji Zabar monografija, voljela bih da je procitam.

      • goran ristic

        Zdravo Dejana.
        Na zalost,knjigu koju je napisao moj stric,a zove se “Donji zabar monografija”, ne mozes nabaviti u slobodnoj prodaji.
        Postoji jos jedna knjiga koja se zove “stari srpski trgovci iz brckog”,i tu knjigu imam ali ni tu knjigu na zalost ne mozes kupiti u slobodnoj prodaji.
        Trazio sam tvog djeda Simu,medjutim nisam nasao podatke o njemu ali se sjecam da mi je djed Stevo Ristic(1914-2005),rodjeni brat moga djeda Nikole,a inace stari trgovac,spominjao njegovog druga i kolegu iz brckog,takodje trgovca koji se zvao Simo Ristic! Na zalost to je sve sto znam o njemu.
        Veliki pozdrav!
        moj email je [email protected],ako nesto mogu da pomognem ili ako imas neko pitanje koje bih ja eventualno znao,slobodno mi se obrati!

    • slobodan

      Bravo Goco,trud čiče Dušana će ostati za sve Ristiće kako se ne bi zaboravilo porodično stablo!Neka i ostali Ristići koji potiču od čukun-čukun-čukun djeda Nikole znaju ko smo,odakle potičemo i koju Krsnu Slavu slavimo!
      Pozdrav za sve bliže i “dalje”Ristiće!

  10. Ristić Boban

    Familija Ristić iz Oblačine (Opština Merošina) je po priči starijih doseljena u ovaj kraj iz Ribarske Banje sa Jastrebca (Kruševačka strana).
    Malo istražujući došao sam otprilike do početka 19 veka sa poreklom.
    Pisanih podataka nema jer su Crkvene knjige spaljene u prvom svetskom ratu od strane Bugara.
    Dedovi su nam pričali da smo se preselili u selo Arbanasce ali ubrzo odatle u Oblačinu.

    Veliki pozdrav svim Ristićima
    Boban

    [email protected]