Poreklo Dragana Đilasa

8. april 2012.

komentara: 22

ROĐEN:22. februara 1967. u Zemunu

RODITELJI: Otac Dušan, rođen u selu Očigrije, na sred puta između Drvara i Bihaća. Majka Jovanka (devojačko Grbić), rođena u Bačkom Brestovcu, poreklom iz Like sa Plitvičkih jezera. Oboje roditelja medicinski radnici. Otac završio višu medicinsku školu, majka bila laborant.

KRSNA SLAVA: Sveti Nikola (Đilasi)

O PRECIMA: Deda po ocu je Dragan, po kojem sam ja i dobio ime, a baba je Đuka. Deda po majci je Vojin, a baba Anka. Majčina familija je u kolonizaciji posle Drugog svetskog rata naseljena u Bačku.

POREKLO PREZIMENA: Po tvrdnjama starih, Đilasi su u Bosnu došli iz Istre, da bi u nekom trenutku deo njih otišao u Crnu Goru. Zanimljivo je da se mesto u Crnoj Gori, gde su živeli Đilasi, zove Podbišće, a tako se zove i deo oko Bihaća. Naravno, crnogorski Đilasi tvrde da su svi Đilasi potekli od njih, ali sam siguran da to nije tačno. Đilasa je bilo malo i na Kosovu, ali ih tamo odavno nema.

PORODICA: Oženjen Ivom sa kojom ima ćerku Anu i sina Vuka. Iz braka sa Milicom Delević ima ćerke Sofiju i Jovanu.

BIOGRAFIJA: Do 12 godine živeo u Zemunu gde je pohađao osnovnu školu “Petar Kočić”, a onda prešao na Novi Beograd u OŠ “Vladimir Ilič Lenjin”. Prve dve godine srednje škole završio u Zemunskoj gimnaziji, a onda prešao u 9. beogradsku, matematički smer. Diplomu avioinženjera stekao na Mašinskom fakultetu, a za vreme studija ostao upamćen kao jedan od studentskih vođa koji se suprostavio Slobodanu Miloševiću.

Kao avioinženjer nije nikad radio već se posvetio novinarstvu na popularnom Radiju B92, gde je bio urednik u informativnoj redakciji. Po okončanju novinarske karijere ušao je u marketinške vode, kao medija direktor u agenciji “Saatchi & Saatchi”. Potom odlazi u Prag (Češka) i tamo sa nekolicinom prijatelja otvara firmu. U Beogradu započinje biznis 1. januara 1998., a “Multikom grup” (Multicom group), u kojem je suvlasnik, danas je jedna od vodećih marketinških firmi u regionu. U politiku je ušao 2004. kada postaje član Demokratske stranke, u kojoj je danas potpredsednik i zamenik predsednika. Za gradonačelnika Beograda je izabran 19. avgusta 2008. godine.

 

IZVOR: Dragan Đilas, za portal Poreklo

 

 

Komentari (22)

Odgovorite

22 komentara

  1. Igor Jaramaz

    Najverovatnije je da hercegovački Đilasi (u Podbišće su došli iz okoline Nikšića, od Vojinovića) nemaju ama baš nikakve veze s krajiškim. Pored razlike u slavi (i odsustva prislužbe koja bi označila promenu slave) tu je i činjenica da prezime potiče od lokalizma “đilasnuti” ili skočiti (gl.)

    Najverovatnije je da su paralelno nastala ta dva prezimena baš kao i Markovići (od više a ne jednog Marka).

    • Boro

      Najstarija i najjača porodica u selu Očigrije jeste ĐILAS. Doselili su se iz okoline Knina izmđu 1680 – 1720 godine. U početku su imali samo jedan mlin u Martin Brodu. Uzeli su zemlje na Očigrijama i paoridica je jako razvila. Poslije okupacije (1878) odselio je Dako Đilas u Jabučevo, a Stevan u Obrenovac. Jedan od braće naselio se na Krčko Brdo (Begluci) izmedju Krke i Une, a dobar dio je koloniziran nakon 2.sv.rata u Vojvodinu. (Ovo znam iz predanja moga djeda Mitra Đilasa – a isto je zabilježio i Petar Rađenović u knjizi “Unac” početkom 20.veka.

      Prezime spada u grupu rodovskih prezimena porijeklom iz Satare Srbije (Crne Gore),Hercegovine, Dalmatinske Zagore. To je bio pravac naseljavanja.

  2. Miodrag Perišić

    O poreklu prezimena Đilas postoji više teorija. Jedna govori da su Đilasi poreklom sa Sicilije iz pokrajine Gelas severno od grada Gela na jugu Sicilije. Pokrajina se u grčko doba zvala Γηλλας i danas bi se izgovarala Gjilas.

  3. bio sam ubedjen da je šošon iz albanskog plemena Djilasi..

  4. bobas

    ja sam mislio da je Crnogorac po Milovanu Đilasu bivšem komunističkom književniku a potonjem itpadniku od režima

  5. Sekula

    Kakva spijunska biografija 🙂

  6. krivovirc

    Mozete samo da ga mrzite svi vi koji ruzno govorite o ovom krajnje pozitivnom liku!

  7. passenger

    Nije Očigrije, nego Očijevo.

  8. milko

    Danas imamo Đilase i na Korčuli.

  9. Moji Djilasi -deda Aleksa , pradeda Krsto gde culi i ne culi volim Vas – su iz stare CGore samog centra srpske drzave koju jesu osnovali Srbi a zove se i dan danji CGora Moj pradeda je bio perjanik i Srbin i da stvarao je drugu srpsku drzavu na Balkanu pod nazivom CGora. ZNACI KADA VAS NEKO PITA KO POLAZE PRAVO NA CGORU? ONAJ KO JE ISTU I STVORIO -SRBI!- E sad koliko vas Srba ima to je drugo pitanje. Dakle moji Djilasi su iz ZUPE NIKSICKE i ne slave svetog Nikolu vec SVETOG LUKU i dan danas tamo se nalazi crkva posvecena sv Luki. Ti isti Djilasi -sada mislim na pleme – su se pre II svetskog rata doselili na Kosmet kao i more Srba iz CGore. Djilasi su naselili deo oko aerodroma Slatina -Djilasi, Jaksici, Cvorovici itd i to je Kosovo a gotovo cela Metohija je bila naseljena iskljucivo Srbima iz CGore.

    • Aleksandar

      Đilasi su poreklom iz Nikšićke Župe od bratstva Vojinović, i od velikog plemena Nikšići. Prema predanju Đilasi su od nekog Vojinovića koji je ”đilasnuo” (odskočio) od svog bratstva Vojinović koje u to vreme nije smatrano u plemenu i okolin i za junačko. Zbog toga što je taj Vojinović odskočio od svog bratstva i pokazao se kao junak prozvan je Đilas. Po njemu su nazvani Đilasi u Nikšićkoj Župi. Od njih su odseljeni Đilasi u Podbišću kod Mojkovca, ali i Đilasi odseljeni u okolinu Velike Kladuše, od kojih sam i čuo za to da vode poreklo iz okoline Nikšića. Kakvo je bilo ”putešestvije” Đilasa koji su naseljeni u Očigrije koje se nalazi između Drvara i Bihaća ne znam ali pretpostavljam da je to ista porodica jer je prezime toliko retko i specifično da bi bilo prosto neverovatno da nemaju isti koren sa ovima koji su naseljeni u okolini Velike Kladuše. To što ovi u Očigirju slave sv. Nikolu ne mora ništa da znači jer je vreme njihovog odseljenja iz Nikšićke Župe bilo dosta davno, a promena slave uopšte nije bila retka pojava kod naših porodica koje su više puta menjale mesto boravka.

    • Mićun Đilas

      SVAKA ČAST, SESTRO! LEPO REČENO, SVAKA OD ZLATA!!!

  10. Jedna od teorija

    Ja znam priču da su Đilasi poreklom iz Kolašca u blizini Knina. I priča je da su tu došli nakon Kosovskog boja i to mesto u koje su se nastanili nazvali Kolašac(baš po Kolašinu u CG iz koga su i došli). I slava im je Sv. Arhangel Mihajlo. A o ovoj teoriji mislim da čak ima i pisanih tragova u manastiru Krka.