Poreklo prezimena Švraka

26. mart 2012.

komentara: 11

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (11)

Odgovorite

11 komentara

  1. Dragan

    Moja baka po majci se prezivala Švraka, rodom iz sela Vrbaška, kod Gradiške u Republici Srpskoj. Slave su Mratindan i Časne verige.

    • Milorad Bogdanović

      Stara porodica Švraka iz Jelićke kod Omarske, Prijedora, slave Časne verige.
      Bila je još jedna porodica Švraka koji su slavili Petrovdan, koji se spominju u Šematizmu d/b za 1882. godinu, u ovome selu, ali ove porodice više ovdje nema.
      Inače, dosta porodica iz timarskog kraja, danas Potkozarja, preselilo se u 18 i 19 vijeku s druge strane Kozare i u Lijevče polje, a neke su nastavili migraciju ka Zapadnoj Slavoniji i Fruškoj gori.

      • Ivana Shvraka

        Moje devojacko prezime je Svraka. Tata mi Se zove Miroslav i rodjen je u Jelicki kod Prijedora. Deda Se zvao Radivoje I imao je brata blizanca koji je ziveo u selu ali je preminuo pre nekoliko godina. Imam tetke koje Se zovu Dragila I Dragana jedna zivi u Bec a druga u Banja Luci. Moj tata zivi u Skoplju i znam da svake godine obelezava Casne Verige.

    • Milica

      Moj deda se zvao Gojko i iz istog je sela.Krsna slava takodje Mratindan.

    • Milica

      Dragane javi mi se na [email protected] posto smo rodjaci 🙂

  2. Anja

    Moj deda po ocu je Svraka i iz mesta je Jelići kod Gradiške,slavimo Svetog Mratu.

  3. Smilja

    Moje djevojacko prezime je svraka.nase porodice su naseljene u opstini bos gradiska krsna slava casne verige.nasi djedovi kazu da smo i mo sa prijedorske opstine fj omarske.ima nas svagdje i nek smo zivi i zdravi a odakle smo dosli uopste mnogo je predanja

  4. Bojan Švraka

    Moj deda sa mamine strane je rođen u Somboru prezivao se Švraka Ivan. Ne znam odakle se doselio u Somboru. Moj drugi deda sa tatine strane je Švraka Mihajlo, to su dve različite familije. Ko je odakle ne znam…

    • Vlado Švraka

      Bojane, da li znaš za Mihajlovog pokojnog sina Vlado Š.? Ako je to taj isti, jer pomenuti Vlado (moj prandjed i imenjak) je pogino u bici na Kozari. Mozda ti te informacije govore nesto….

  5. Miki

    Ima li neko da zna više o porodici Švraka od komentatora Milorada Bogdanovića, baba po majci mi se tako prezivala, rodom je iz, ili negde oko Bosanske Gradiške. Skorije sam naišao na informaciju da je od 1941. do 1945., na teritoriji današnje BiH stradalo oko 159 ljudi sa tim prezimenom, od kojih je 127 stradalo u opštini Bosanska Gradiška.