Порекло презимена Шврака

26. март 2012.

коментара: 11

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (11)

Одговорите

11 коментара

  1. Драган

    Моја бака по мајци се презивала Шврака, родом из села Врбашка, код Градишке у Републици Српској. Славе су Мратиндан и Часне вериге.

    • Милорад Богдановић

      Стара породица Шврака из Јелићке код Омарске, Приједора, славе Часне вериге.
      Била је још једна породица Шврака који су славили Петровдан, који се спомињу у Шематизму д/б за 1882. годину, у овоме селу, али ове породице више овдје нема.
      Иначе, доста породица из тимарског краја, данас Поткозарја, преселило се у 18 и 19 вијеку с друге стране Козаре и у Лијевче поље, а неке су наставили миграцију ка Западној Славонији и Фрушкој гори.

      • Ivana Shvraka

        Moje devojacko prezime je Svraka. Tata mi Se zove Miroslav i rodjen je u Jelicki kod Prijedora. Deda Se zvao Radivoje I imao je brata blizanca koji je ziveo u selu ali je preminuo pre nekoliko godina. Imam tetke koje Se zovu Dragila I Dragana jedna zivi u Bec a druga u Banja Luci. Moj tata zivi u Skoplju i znam da svake godine obelezava Casne Verige.

    • Milica

      Moj deda se zvao Gojko i iz istog je sela.Krsna slava takodje Mratindan.

    • Milica

      Dragane javi mi se na [email protected] posto smo rodjaci 🙂

  2. Anja

    Moj deda po ocu je Svraka i iz mesta je Jelići kod Gradiške,slavimo Svetog Mratu.

  3. Smilja

    Moje djevojacko prezime je svraka.nase porodice su naseljene u opstini bos gradiska krsna slava casne verige.nasi djedovi kazu da smo i mo sa prijedorske opstine fj omarske.ima nas svagdje i nek smo zivi i zdravi a odakle smo dosli uopste mnogo je predanja

  4. Bojan Švraka

    Moj deda sa mamine strane je rođen u Somboru prezivao se Švraka Ivan. Ne znam odakle se doselio u Somboru. Moj drugi deda sa tatine strane je Švraka Mihajlo, to su dve različite familije. Ko je odakle ne znam…

  5. Мики

    Има ли неко да зна више о породици Шврака од коментатора Милорада Богдановића, баба по мајци ми се тако презивала, родом је из, или негде око Босанске Градишке. Скорије сам наишао на информацију да је од 1941. до 1945., на територији данашње БиХ страдало око 159 људи са тим презименом, од којих је 127 страдало у општини Босанска Градишка.