Порекло презимена Шапоња

26. март 2012.

коментара: 40

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (40)

Одговорите

40 коментара

  1. Saponja

    Saponje iz Dalmacije iz sela Dobropoljci sa slavom sv Vasilije Veliki poticu od Knezevica sa Pestera koji su jos u 16veku iz Budimlje otisli u selo Dragojlovici kod Sjenice.I teda su Knezevici slavili sv Vasilija Velikog.Od njih su Saponje otisli u Stari Vlah na Uvac a u 17veku su odatle otisli u Dalmaciju i kasnije u Bosnu.Saponje u Srbiji Nova varos su od istih njihov se predak iz Dalmacije Ravni kotari vratio u Stari vlah u 18veku.

  2. Saponja Dobropoljci

    To za Knezevice nisam cuo.Moji dedovi su mi pricali da smo mi Saponje ogranak od Pavkovica iz Mokrog Polja.Oni su tu dosli iz Like a u Liku iz Crne Gore.Jedni su Saponje iz Dalmacije otisli na Zlatibor 18vek kad je bila seoba Dalmatinaca u Srem i u Sandzak.

  3. Saponja Dobropoljci

    Jedan od prvih Saponja u Dobropoljcima je bio nas predak Avram Saponja koji je 1670god.upisan kao obnovitelj crkve sv.Djordja u Dobropoljcima. Njegov otac ili deda je bio neki Rade ili Radonja Pavkovic Saponja koji se prvi doselio u Dobropoljce iz Mokro Polja ili like.Po njegovom nadimku su njegovi sinovi bili prozvani Saponje.

  4. Goran

    Hvala rodjace i svaka cast za ove podatke.Stvarno ovo prvi put cujem.Izgleda je ovo zaista istina o Vasim Saponjama u Dalmaciji i o mojim Saponjama u Novoj Varosi.Ovo stvarno niko od mojih rodjaka nije znao.Hvala za ove podatke.

  5. Горан

    Морлаци у Далмацији су уствари Власи,који су ту долазили из Лике из Босне и из Старе Србије.Млеци и Хрвати из Приморја су их звали Морлаци или Црни Власи.Били су и православни и католициИз Северне Далмације су до краја17века отишли а на њихово место дошли су Срби из Херцеговине и Босне.

  6. Горан

    Шапоње су се раније звали Гркавци,који се као Влашки катуни помињу у Далмацији у 14 и 15веку.Гркавци су као Власи из Буковице отишли према Требињу и у племе Риђане код Рисна.Одатле у Грахово,где су се једни Гркавци прозвали Шапоње.Одатле у Стари Влах одакле опет у 16веку одлазе у Далмацију.Ти Власи Шапоње од Гркаваца ,се враћају у Стари Влах,средина 17века а у Далмацији остају Шапоње Павковићи у Добропољцима и Тишковцу.

  7. Горан

    Шапоње су из Старог Влаха отишли у Босанско Грахово,Тишковцу и Пржине,крај Грковаца који су прозвани по Гркавцима из Црногорског Грахова.Многа села у Босанс.Грахову су добила име као и сав регион по Власима из црногорског Грахова.Шапоње из Тишковцасу отишли у Добропољце у Далмацији а они из Пржина оду у Гатачко поље место где се населили призову Пржине.Ту су их звали Шапоње Грковићи.Одатле су отишли у Стари Влах,близу Нове Вароши,одатле су и отишли на Тромеђу.

  8. Горан

    Историчар Б.Кљајевић тврди дасу Шапоње у Добропољцима пореклом од Чупковића из села Биоград,и даје слава првих Шапоња у Добропољцима Ђурђевдан од Чупковића.Сви потомци Чупковића из Невесињског поља,славе Ђурђевдан.Можда је зато Аврам Шапоња цркву у Добропољцима посветио Св.Георгију.И Чупковићи у Далмацији славе Ђурђевдан.Александар Бачко такође наводи да је слава првих Шапоња у Буковици и Цетини била Ђурђевдан и дасу дошли из околине Невесиња у16веку.

  9. Горан

    Чупковиће у Невесињском пољу звали су Грци,у Биограду.Зато су прве Шапоње у Далмацији имали тај надимак.И Шапоње у Србији ,Нова Варош,су од тих из Биограда,Невесиње.Изгледа су ови у Добропољцима оженили од Павковића из Мокрог Поља узели њихову славу Св.Василија Великог,као зетови.Шапоње су једна од најстаријих фамилија у Буковици.

  10. Горан

    Можда и најстарији помен презимена Шапоње,неки Дамјан Шапоња у Буковићу,год.1650са славом Ђурђевдан,и Иван Шапоња из Цетинској крајине18век исто Ђурђевдан.Ту се види веза са Чупковићима из села Отон и Грковићима из Личке Удбине.Све три фамилије су из села Удрежња и Раст код Невесиња почетком 17векаотишли на Тромеђу,одатле у Лику и Далмацију.