Порекло презимена Шапоња

26. март 2012.

коментара: 40

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (40)

Одговорите

40 коментара

  1. Јоксим

    Шапоње из предела Старог Влаха, Драгачева, Далмације… да ли сте радили ДНК по мушкој линији? Тако ће те решити дилеме јесте ли истог рода, или сте разнородни.

  2. ispravka teksta:
    Uspeo sam da saznam neke pojedinosti vezano za moje potomke koji su u krvnom srodstvu preko brata od strica. Postojala su tri brata Šaponje sa nadimcima Šatran, Gavro i Božo od njih su nastala tri plemena Šatranović, Gavrić i Božić. Moji su Šatranovići i bilo nas je šest kuća. Svi su slavili Svetog Vasilija Velikog a preslava im je bila Đurđic. Znači da razjasnimo, ova tri plemena su u krvnom srodstvu ostali nisu. U to vreme je bilo dosta Šaponja pa predpostavljam da su zbog toga imali nadimke da bi se razlikovali. Pokušaću da saznam od strica odakle smo tačno došli , znam da je iz Srbije a mnogi greše i pominju državu Rašku i tome slično, u to vreme nije ni postojala država već Banovina.

  3. goran saponjic

    Veliki pozdrav vladimire od gorana iz beograda.tj novovarosanin.drago mi je da ulazes veliki trud da saznas detalje istinu o svom poreklu i poreklu saponja.molio bi te da razgovaras sa tv stricem moguce da zaista zna odakle su dosli u dobropoljce.i s kojom slavom.ja sam skoro cuo od jednog etnologa da su svi saponje slavili sv vasilija i da jesu dosli iz stare srbije stari vlah u dalmaciju a da su posle jedni saponje uzeli za slavu sv stefana pa sr oni vratili iz dalmacije u stari vlah.jos bih ti rekao da u tekstu mletacki zemljisnik stare opcine benkovac god1709u dobropoljcima se navodi samo 5ili6domacina saponje i vvise nigde niujednom selu.to je cudno i jako mali broj posednika ako se radi o starosedeocima u dobropoljcima iz 16veka.verovatno da je tih 6il7 saponjaipak doselili kasnije sobzirom da ih u drugim selima pocetak18veka uopste nema.kod onih prvih saponjica ponavljaju se imena ovih saponja iz 1709god posebno damjan petko i dmitar.

  4. goran saponjic

    Tvoji dedovi nisu mislili ni govorili o drzavi raskoj iz vremena stevana nemanje vec su mislili da su dosliiz raske oblasti koja naravno postoji i danas tj prostor od kopaonika pester sjenica berane novi pazar do starog vlaha rozaje itd teritorija u nasoj istoriji poznata kao stara srbija ili raska oblast.

  5. goran saponjic

    Jos jedan bitan podatak za sve saponje koji mi je rekao nas poznati etnolog radomir rakic.u dubrovniku u 16veku pominje se izvesni trgovac iz sela glavska kod trebinja dabiziv milisic sapo.njegov nadimak sapo nastao od tadasnjeg mletacke reci capo ili sapo sto znaci glava ili glavas glavsanin tj milisic glavas iz sela glavska moguce da sve saponje imaju veze sa ovim dabizivom sapo iz sela glavska odakle su milisici koji slave sv stefana u glavskoj postoji crkva sv stefana a nadimak sapo mozda bas oznacava glavasa tj zitelja glavske.njegovi sinovi su uzeli prezime po njegovom mletackom nadimku sapo tj saponje.jos cu istraziti ali je vrlo moguce da postoji bitna veza saponja sa selom glavska sa tim dabizivom milisicem sapom ali i sa selom grkavci.jos jedan podatak sve su saponje slavile sv arhidj.stefana a po odlasku u dalmaciju u velikoj seobi oni u dobropoljcima preuzimaju sv vasilija.sigurno je da postoji veza nadimka sapo sa imenom sela glavska tj glavas glavsanin.

  6. јоксим

    Горане, која је ово по броју претпоставка у вези порекла Шапоња?

  7. goran saponjic

    Videcu joksime.radomir rakic mi ovog milisica i selo glavsku nije slucajno spomenuo.a jako blizu glavske su i grkavci te u glavskoj crkva sv stefana.joksime najlakse bi mi bilo da prosto kazem na pitanje odakle su preci dosli odnekud iz crne gore vasojevici tako reko djed eto i to je istina kao sto danas skoro svi poticu iz crne gore.jer dedovi su kao tako pricali.a kad se unuci malo vise zainteresuju za poreklo tih sv dedova malo pocnu da istrazuju otkriju nesto sasvim deseto sto veze nema sa crnom gorom i jos manje sa vasojevicima il kucima.nego tesko je istrazivati ovu temu mnogi neumeju ni pretpostavku da nadju il da je provere.pozdrav poreklo.

  8. Nikola Šaponja

    Šaponja je mocno prezime, iz Crne Gore potice. Selili su se u dalmaciju a od tamo svuda po svijetu a najvise u Srbiju. U Somboru ima i ulica Šaponja. Samo ima jednu veliku grešku jedinstvenu u 103800/1 da je u tom prezimenu i osoba VELJKO ŠAPONJA iz Rijeke. Nažalost ta osoba tog karaktera nosi naše prezime. Blati nam ga jel surađuje sa vise sluzbi izdaje svoj a i tuđi narod. Moli Boga a sluzi vragu. Jednom rijecju ZLO. Ali mi posteni hrabri i ponosne Šaponje se ograđujemo od tog Veljka. Eto jedina mrlja u prezimenu je taj slatkorijecivi gad. Rođenu mamu i tatu je prevario,zatvorio bracu,sestru skoro a sa cjelim gradom je u svađi. Molimo Boga da ga opameti i da mu sva ta zla koja je radio oprosti.

  9. goran

    Postovanje Nikola od gorana iz beograda.mozete li da npisete nesto vise o Saponjama i odakle poticu.kazete da su iz crne gore ali odakle koje mesto i pleme.znam da vas saponja ima mnogo u dalmaciji slava sv vasilije veliki.dobropoljci a ja sam od saponja iz nove varosi neznam nista o tom veljku a vas bih molio ako znate nesto vise o poreklu saponja iz kog su plemena otisli u dalmaciju i kad.moguce da su i saponjici u srbiji od vasih iz dalmacije.molim vas ako moze odgovor.saponja nova varos

  10. Goran

    Jedan Saponja iz novog sada rodom iz sela dobropoljci tvrdi da su svi Saponje u dalmaciji sa slavom sv.Vasilije Veliki poticu od bratstva Pavkovica ista slava od kojih su se odvojili u lici 17vek iz like su otisli u dobropoljce a njih nekoliko je odmah tad iz dalmacije otislo prema plevljima i dalje prema pesteru i sjenici.Ovi su Saponje na pesteru promenili slavu u stevandan.i jedni i jedni i drugi su isto pleme od Pavkovica koji su u liku dosli u 16veku iz bjelopavlica brda.prva slava Saponja je sv vasilije.Saponja Dragan dobropoljci.