Порекло презимена Шапоња

26. март 2012.

коментара: 40

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (40)

Одговорите

40 коментара

  1. dragan

    Imam saznanje da su jedni Šaponje doselili na područje Bos. Krajine,iz
    okoline Benkovca. Interesuje me porijeklo i od kojeg su bratstva i plemena.

    Unapred hvala.

    • Nebojsa

      Драгане,Шапоње са славом Св. Василије у Бос. крајину јесу стизали из Лике и Далмације,али Милан Карановић није сигуран да ли су даљим пореклом из средње Босне,или Рашке.
      Ову дилему донекле је решио Владислав Шкарић,приликом истраживања порекла становништва северо-западне Босне.
      Наиме,он тврди да су Шапоње даљим пореклом из Нове Вароши и Старог Влаха.
      Значи Милан Карановић је био на правом путу.Може се рећи да сте пореклом из Рашке.

  2. Фамилје-презимена Шапоња, према местима живљења. Према књизи Јована Ердељановића “Доње Драгачево”.

    -Лис (Шапоњићи)
    -Дучаловићи
    -Ртари
    -Парменац
    -Трбовац

  3. Goran

    Molim ako neko moze dami kaze neke podatke za prezime Saponja iz sela dobropoljci miranje i ceranje kod benkovca.slave sv.vasilija,sv.stefana,djurdjevdan.Odakle poticu od koje familije poticu vecina Saponja slavi sv.Vasilija.Dali poticu od Vignjevica slava sv.vasilije veliki

  4. goran saponjic

    Saponje u donjem dragacevu su skoro svi promenili prezime al im se po nadimku zna da su bili saponjici u komaranima kod nove varosi.oni su svi od grkovica saponje koji je bio rodom od gacka.neko vreme je ziveo u bihoru gde je prozvan saponja po jednom predelu u selu licine.ovaj scepan grkovic prvi saponja u komaranima starinom iz trebinja selo grkavci slava stevanjdan sa sinovima je dosao oko 1730god na uvac.po njima je ceo taj kraj i njihovi potomci prozvani saponje

  5. goran saponjic

    Ispravka teksta i podataka scepan se prezivao gavrilovic sa nadimkom grk po starom prezimenu grkavac iz trebinjskih brda.odatle je otisao u bihor koritska visoravan selo saponje gde je ziveo neko vreme tu je pocinio neko ubistvo pa pobegao u selo komarane na uvcu stari vlah gde je sakrio ime scepan gavrilovic prozvavsi se saponja grkovic.imao je tri sina koji se kao i on prozovu saponje grkovici i sav taj predeo na uvcu gde su ziveli po njima prozovu saponje.u selo komarane su dosli polovinom 18veka.saponje su rodjaci sa grkovicima sa planine volujak koji isto poticu od grkavaca iz trebinja.

  6. U Dobropoljcima postoje 4 loze Šaponja koji nisu u srodstvu, a to su porodice Šatranović, Gavrić, Božić i Simić. Voditeljka Živana sa B92 potiče od Simića. Moji potiču od Šatranovića. Crkva Sv.Georgie tj Sv.Đorđe o kojoj je neko pisao tačno je da postoji i sagrađena je 1524.godine Sve Šaponje u Dobropoljcima slave Svetog Vasilija Velikog a preslava im je Đurđic. A poreklo im je svima iz okruga Nove Varoši a raselili su se posle propasti države Raške. Teško možemo da saznamo bilo šta onašem poreklu jer su pravljeni zbegovi u vreme Turaka, a naši predci su se vešto skrivali i nadivali prezimena po nadimcima. Npr. Sima je postao Simić a sad Šaponja. Pozrav braćo !

  7. U Dobropoljcima postoje 4 loze Šaponja koji nisu u srodstvu, a to su porodice Šatranović, Gavrić, Božić i Simić. Voditeljka Živana sa B92 potiče od Simića. Moji potiču od Šatranovića. Crkva Sv.Georgie tj Sv.Đorđe o kojoj je neko pisao tačno je da postoji i sagrađena je 1524.godine Sve Šaponje u Dobropoljcima slave Svetog Vasilija Velikog a preslava im je Đurđic. A poreklo im je svima iz okruga Nove Varoši a raselili su se posle propasti države Raške. Teško možemo da saznamo bilo šta onašem poreklu jer su pravljeni zbegovi u vreme Turaka a kasnije i drugih neprijatelja, a naši predci su se vešto skrivali i nadivali prezimena po nadimcima. Npr. Sima je postao Simić a sad Šaponja. Ili nadimak Šatran postao Šatranović pa Šaponja. Pozrav braćo !

  8. goran saponjic

    Veliki pozdrav vladimire i drago mi je sto pises o saponjama iz dobropoljaca.s obzirom da navodis za tih cetri porodice druga prezimena i ranije nadimke vrlo je logicno da su oni odnekud doselili sa tim prezimenom napr.simic u zaseok saponje u dobropoljcima pa onda prihvatili ime zaseoka kao svoje prezime.ili je svima prezime saponja a po najstarim nekom cukundedi simi prozvani simic dabi se medjusobno razlikovali.da li je crkva sv georgija zaista izgradjena kao sto si rakao u 16veku.navodi se avram saponja kao ktitor te crkve 1776god.moguce da je slava svih saponja i nas u novoj varosi bila sv vasilije mada bozidar kljajevic tvrdi da je slava plemena saponje iz gatackog polja bila djurdjic a posle su promenili i saponje u dobrop.i saponje u starom vlahu.prezime saponja nije postojalo pre15veka ni u novovaroskom kraju se saponje nepominju pre 17veka.pisac klajevic tvrdi da su prvi saponje u dalmaciji slavili djurdjevdan tj djurdjic zato crkva posvecena sv georgiju.po njemu saponja je bio nadimak jedne grane grkovica iz nevesinja16vek selili prema kninu a jedni u polimlje.vladimire ako moze tv misljenje.

  9. Pozdrav Gorane, sad vidim da si pisao i ovde, Napisao sam odgovor u rublici Šaponjići. Ne znam za slave i da li su se menjale. Negde sam pročitao da ste pisali i o pokojnom Ljubi tašneru Šaponji koji je dodao ić . On je mom pokojnom dedi brat od strica. I on je isto slavio Svetog Vasilija Velikog.

  10. A što se tiče crkve moja tetka je bila skoro tamo ima isklesano na kamenu da je crkva sagrađena 1524.godine.