Poreklo prezimena Šarenac

26. mart 2012.

komentara: 8

[toggle title=”TESTIRANI ŠARENAC NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Šarenac

Haplogrupa: R1a Z280 CTS3402- Šarenaca klaster

Poreklo: Kuti, Bileća, Republika Srpska

Krsna slava: Lazarevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (8)

Odgovorite

8 komentara

  1. Slobodan Sarenac

    Ja sam Slobodan Sarenac r.02.08.1945.g u selu Krstace,Bileca,vec 25.g.zivim u Bogradu penzioner,profesor po vokaciji. Verovatno da sam jedan od boljih poznavaoca porodice Sarenac u Hercegovini (KUTI, DAVIDOVICI,BIJELJANI,FATNICA,OSTREVICA,KRSTACE,VLAHOVICI,KIFINO SELO-NEVESINJE, STEPEN-GACKO, te porodica Sarenac koje zive u gradu Bileci i Trebinju)
    Moja krsna slava je Lazarevdan. Inace, svi Sarenci osim onih koji poticu iz Davidovica slave ovu slavu.
    Lazarevdan slave porodice iz Hercegovine BABICI, ZERAJICI,ZIMONJICI i PAREZANI i prema vise istoriskih podataka moze se zakljuciti da poticu od jednog predka.
    Toliko uz srdacan pozdrav,
    Slobodan Sarenac

    • Miloš Šarenac

      Pozdrav Slobodane,
      zamolio bih vas da napišete nešto više ako je moguće, ili ako imate više informacija o porodičnom stablu i našim precima, kako bi smo mogli da zabeležimo te informacije za mlađe generacije, u koju i sam spadam (1995 godište) ili mi pak pošaljite na i-mejl [email protected]
      Srdačan pozdrav!

    • milinko

      Poštovani gospodine Slobodane,
      imate li kakvi zapisa o Šarencima koji žive na Borikama. Ja živim u Lazarevcu, slavim Lazarevu subotu.
      Srdačan popzdrav.

    • Dragan

      G. Sarenac da li mozemo da stupimo u kontakt ?

      Pozdrav
      Dragan

    • Nikola

      Ja sam Spasović. Vlada predanje da smo od familije Šarenac. Nekad živeli u Gornjoj Morači, a tu došli iz Ljubinja. U 19. veku su preseljeni u Erčege kod Ivanjice.
      Jel imate nekakva saznanja oko toga?

  2. Nemanja Šarenac

    Poštovano uredništvo,

    Ja sam mr Nemanja Šarenac rođen 1983. god. u Sarajevu (Centar).

    Očevi, djedovi, prandjedovi, čukundjetodvi i dalje su iz takođe iz Sarajeva, opština Hadžići, salo Ušivak (saselak Šarenci, nakada Ibrići).

    Imena oca, djeda itd: Nemanja / Braco / Strahinja / Neđeljko / Jovo / …

    Slavimo slavu odkad pamtimo Sv. Luku 31.oktobra.

    Da li smo u srodstvu sa ostalim Šarencima koji slave Lazarevdan ne znam.

    Postoji li neki način ili neki izvori iz istori da se utvrdi porijeklo ovih Šaranaca.

    Trenutno živim i radim na Palama.

    Srdačan pozdrav!

  3. stevanovicd

    Postovani Nemanja,

    Da bi saznao da li imas nekakve veze sa Sarencima koji slave Lazarevdan najbolje je uraditi ~DNK~ test. Ja sam Stevanovic i posle testa sam otkrio da sam haplo tip Sarenaca ( mozes videti na srpskom dnk projektu ). Cena je 13000 din a posto sam ja clan imam popust 50% tako da bi te kostalo manje.

    Pozz
    Dragan

  4. Vojislav Ananić

    ŠARENAC (p), u Davidovićima, Fatnici, Bijeljanima (Bileća), Kifinu Selu i Drežnju (Nevesinje), Stepenu (Gacko), Vlahovićima (Ljubinje), a živjeli su i u gatačkom selu Pržine. Najbrojniji su u Davidovićima, odakle su se najviše raseljavali. Prema Dedijerovim navodima, Šarenci su “ubili agu u Davidovićima” i odselili u Crnu Goru. Vratili su se “poslije okupacije” i nastanili u Fatnici. U Stepen i Drežanj došli su, takođe, iz Davidovića. Iz Pržina su odselili u Bosnu i nastanili se kod “manastira Papraće”. Slave Lazarevdan (59:185,198,199,223,287). Po jednoj legendi potiču od Kneževića koji su bili “namjesnici” za Istočnu Hercegovinu u doba države Nemanjića sa sjedištem u Gacku. Druga legenda kaže da su Šarenci porijeklom od Kresojevića iz sela Šaranci u Crnoj Gori, odakle su došli u Rudine (Bileća) „pod dramatičnim okolnostima”. Neki je Kresojević imao tri sina i ćerku. Jednog dana, dok je otac bio sa sinovima na radu van sela, naišli su Turci i u kući zatekli majku i ćerku, ljepotcu. Turci su djevojku oterali i poveli sa sobom. Otac je sa sinovima odmah krenuo u potjeru, Iz zasjede su pobili Turke i oslobodili djevojku. Tom prilikom otac je poginuo, a sinovi su (sa sestrom i majkom) pobjegli iz Šaranaca u Rudine, gdje su morali promijeniti prezime. Jedan od braće Kresojevića bio je “rošav po licu”. pa su ga zvali “Šareni”. Otuda prezime Šarenac. Poslije Drugog svjetskog rata, mnoge porodice Šarenaca odselile su u Banat i nastanili se u Sečnju (243:157). U Davidovićima je rođen narodni heroj Danilo Šarenac (1913 – 1943). Bio je hrabar i neustrašiv borac i sposoban vojni rukovodilac. U aprilu 1942. postavljen je za komandanta 2. udarnog bataljona sa kojim je postizao brojne uspjehe u borbi protiv fašističkih okupatora. Jurišajući na neprijateljske položaje na Mjedenoj glavi kod Kokorine (Gacko), smrtno je ranjen 1. septembra 1943. godine (169:240-241).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.