Порекло презимена Шарац

26. март 2012.

коментара: 38

Презиме Шарац среће се на доста широком терену – од Црне Горе, преко Босне и Херцеговине, до Далмације и Лике, а породица са овим презименом данас има доста и у целој Србији. Углавном су православни, мада, како пише Ристо Милићевић у “Херцеговачким презименима”, има и муслимана и католика (католици су у Клепцима код Чапљине, Радишићима код Љубушког, Жовници код Широког Бријега и Ограђенику; муслимани Шарци су у Стоцу и Мостару).

Јака струја православних Шараца била је присутна у Далмацији, одакле се расељавала према Босни и Лици. Ових Шараца било је у Врлици, Цивљанима Горњим, Кричкама, Мирловићу. Славе Светог Николу и Светог Јована. Интересантно је да Шарци, који су одселили из Врлике у село Цимеше код Босанског Петровца, славе Благочасне Вериге.

Са друге стране, презиме Шарац у Лици среће се у Губавчевом Пољу (код Грачаца) и Доброселу (код Лапца). Ови Шарци славе Светог Николу.

Леп прилог о црногорским Шарцима послао нам је наш читалац Мирослав Шарац из Руме. Он каже да су његови Шарци из региона Пива-Дурмитор, село Недајно. Његов допис и питања која поставља преносимо у целости:

“Њастарији познат моменат у историји Шараца је прелазак мог аскурђела Станоја из села Стабна у село Недајно, око 1780. године. После тога је познато скоро све, захваљујући мом даљем рођаку Момиру Шарцу из Црне Горе који је 1990. саставио родослове и једну скрипту која је данас основа на основу које ја истражујем даље своје порекло у покушају да ове године саставим једну генеалошку студију о Шарцима. Надам се да ће та књига угледати светлост дана крајем године. Због тога покушавам на сваки начин да установим шта је било пре те 1780. године са Шарцима:

Да ли моји Шарци воде порекло од Шаранаца, тојест Мијаила Шарца Милошевића, из плане у Херцеговини, савременика и сарадника Херцег Стјепана?

Да ли се у неким изворима током осамнаестог века помињу Шарци као становници села Стабна, или је то био само надимак мог аскурђела Станоја?

Постоји ли неки дефтер, попис, акт, било шта, где се може видети ко је у осамнаестом веку живео у селу Стабна?

Коме да се јавим да истражујем даље?

Свака сугестија, савет, адреса, име је добродошло.

Имам у тим родословима око 300 људи. С њиховом децом сам успоставио контакт преко Фејсбука, прошло лето их и упознао у Црној Гори, био у Недајном, сад хоћу да то све проширим у дубину, у прошлост, а то није нимало лако”.

Захваљујемо се господину Мирославу.  Позивамо све који имају неке нове информације да се јаве у коментару испод или на наш мејл:

[email protected]

Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (38)

Одговорите

38 коментара

  1. Dejan Sarac

    Zivim u Subotici,inace smo naseljni u selo Visnjevac nedaleko od Subotice. Deda mi se zvao Sava poreklom iz okoline Knina mesto Vrlika.Voleo bi da saznam nesto cise o poreklu prezimena Sarac i naravno o daljoj krvnoj rodbini.

  2. Uskok

    Sarci sa mataruga pljevlja slave lazarevu subotu po nekima staro sedelacko pleme po drugima gacani kazu dasu isto brastvo sa zimonjicima bijalicima babicima koi isto slave lazarevu subotu savremenici iz hercegovackog ustanka cuveni junaci pop bogdan zimonic i uskocki harambasa ristan sarac pripadaju istom bratstvu.

    • Vesna

      Poštovanje, moja baka je od Šaraca iz Mataruga, svako dobro Vam želim

    • jocca bakalov

      Dragi prijatelju,moj deda po majci se zvao Petar Šarac i rođen je u banatskom selu Sakule,gde su mu rođeni i svi n jegovi pretci.Ova porodica je među najstarijim u Sakulama.Inače po fizičkom izgledu odgovarao je dinarskom tipu;visok ,koščat,kukastog nosa inače služio vojsku u konjičkoj gardi kralja AleksandraI.Šarci u Sakulama slave Lazarevu Subotu.Na moje pitanje odakle Šarci u banatu,deda mi je govorio da je on čuo od njegovog pradede Vasilija da su preko mačve došli iz stare Hercegovine i to davno.

      srdačan pozdrav , Joca Bakal ov

  3. Stefan

    Reko, da probam ovim putem, da saznam odakle poticem. Rodjen sam u Kragujevcu 1959 god. Zivim vec 50 god. u Svajcarskoj. Ja sam inace bio usvojen, tako da nosim drugo prezime. Majka mi je, na samrti dala cedulju sa imenom mog pravog oca. Koji se zove Sarac, tad je ziveo u okolini Smed. Palanke i da imam brata po ocu. Sarac, ime potice iz Hercegovine, iz okoline Gacka toliko znam. Inace sam trazio moju Haplogrupu i rezultat je R1a, M198 znaci, Slovensko poreklo; Istocna Evropa…
    … Ove godine sam se penzioniso, pa imam vremena da pretrazim moje poreklo.
    Ako bilo ko zna nesto neka mi javi.
    Puno pozdrava

  4. Nada

    Moj pradeda Dragić Šarac živio je u Budačkoj Rijeci na Kordunu. Došli iz Hercegovine.Slavili Svetog Nikolu.

  5. jocca bakalov

    Moj deda po majci rođen je u selu Sakule u Bantu ,gde su mu rođeni i svi njegovi pretci a po domovnom protokolu crkvene opštine Sakule porodica Šarac se u Sakulama javlja od samog početka naseljavanja oko sredine 18 veka.Kada sam dedu pitao odkuda Šarci u Sakulama (deda je bio 1907 godište) odgovorio mi je da mu je njegova prababa rekla da su Šarci došli iz stare hecegovine.