Poreklo prezimena Šaponja

26. mart 2012.

komentara: 40

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (40)

Odgovorite

40 komentara

  1. Saponja

    Saponje iz Dalmacije iz sela Dobropoljci sa slavom sv Vasilije Veliki poticu od Knezevica sa Pestera koji su jos u 16veku iz Budimlje otisli u selo Dragojlovici kod Sjenice.I teda su Knezevici slavili sv Vasilija Velikog.Od njih su Saponje otisli u Stari Vlah na Uvac a u 17veku su odatle otisli u Dalmaciju i kasnije u Bosnu.Saponje u Srbiji Nova varos su od istih njihov se predak iz Dalmacije Ravni kotari vratio u Stari vlah u 18veku.

  2. Saponja Dobropoljci

    To za Knezevice nisam cuo.Moji dedovi su mi pricali da smo mi Saponje ogranak od Pavkovica iz Mokrog Polja.Oni su tu dosli iz Like a u Liku iz Crne Gore.Jedni su Saponje iz Dalmacije otisli na Zlatibor 18vek kad je bila seoba Dalmatinaca u Srem i u Sandzak.

  3. Saponja Dobropoljci

    Jedan od prvih Saponja u Dobropoljcima je bio nas predak Avram Saponja koji je 1670god.upisan kao obnovitelj crkve sv.Djordja u Dobropoljcima. Njegov otac ili deda je bio neki Rade ili Radonja Pavkovic Saponja koji se prvi doselio u Dobropoljce iz Mokro Polja ili like.Po njegovom nadimku su njegovi sinovi bili prozvani Saponje.

  4. Goran

    Hvala rodjace i svaka cast za ove podatke.Stvarno ovo prvi put cujem.Izgleda je ovo zaista istina o Vasim Saponjama u Dalmaciji i o mojim Saponjama u Novoj Varosi.Ovo stvarno niko od mojih rodjaka nije znao.Hvala za ove podatke.

  5. Goran

    Morlaci u Dalmaciji su ustvari Vlasi,koji su tu dolazili iz Like iz Bosne i iz Stare Srbije.Mleci i Hrvati iz Primorja su ih zvali Morlaci ili Crni Vlasi.Bili su i pravoslavni i katoliciIz Severne Dalmacije su do kraja17veka otišli a na njihovo mesto došli su Srbi iz Hercegovine i Bosne.

  6. Goran

    Šaponje su se ranije zvali Grkavci,koji se kao Vlaški katuni pominju u Dalmaciji u 14 i 15veku.Grkavci su kao Vlasi iz Bukovice otišli prema Trebinju i u pleme Riđane kod Risna.Odatle u Grahovo,gde su se jedni Grkavci prozvali Šaponje.Odatle u Stari Vlah odakle opet u 16veku odlaze u Dalmaciju.Ti Vlasi Šaponje od Grkavaca ,se vraćaju u Stari Vlah,sredina 17veka a u Dalmaciji ostaju Šaponje Pavkovići u Dobropoljcima i Tiškovcu.

  7. Goran

    Šaponje su iz Starog Vlaha otišli u Bosansko Grahovo,Tiškovcu i Pržine,kraj Grkovaca koji su prozvani po Grkavcima iz Crnogorskog Grahova.Mnoga sela u Bosans.Grahovu su dobila ime kao i sav region po Vlasima iz crnogorskog Grahova.Šaponje iz Tiškovcasu otišli u Dobropoljce u Dalmaciji a oni iz Pržina odu u Gatačko polje mesto gde se naselili prizovu Pržine.Tu su ih zvali Šaponje Grkovići.Odatle su otišli u Stari Vlah,blizu Nove Varoši,odatle su i otišli na Tromeđu.

  8. Goran

    Istoričar B.Kljajević tvrdi dasu Šaponje u Dobropoljcima poreklom od Čupkovića iz sela Biograd,i daje slava prvih Šaponja u Dobropoljcima Đurđevdan od Čupkovića.Svi potomci Čupkovića iz Nevesinjskog polja,slave Đurđevdan.Možda je zato Avram Šaponja crkvu u Dobropoljcima posvetio Sv.Georgiju.I Čupkovići u Dalmaciji slave Đurđevdan.Aleksandar Bačko takođe navodi da je slava prvih Šaponja u Bukovici i Cetini bila Đurđevdan i dasu došli iz okoline Nevesinja u16veku.

  9. Goran

    Čupkoviće u Nevesinjskom polju zvali su Grci,u Biogradu.Zato su prve Šaponje u Dalmaciji imali taj nadimak.I Šaponje u Srbiji ,Nova Varoš,su od tih iz Biograda,Nevesinje.Izgleda su ovi u Dobropoljcima oženili od Pavkovića iz Mokrog Polja uzeli njihovu slavu Sv.Vasilija Velikog,kao zetovi.Šaponje su jedna od najstarijih familija u Bukovici.

  10. Goran

    Možda i najstariji pomen prezimena Šaponje,neki Damjan Šaponja u Bukoviću,god.1650sa slavom Đurđevdan,i Ivan Šaponja iz Cetinskoj krajine18vek isto Đurđevdan.Tu se vidi veza sa Čupkovićima iz sela Oton i Grkovićima iz Ličke Udbine.Sve tri familije su iz sela Udrežnja i Rast kod Nevesinja početkom 17vekaotišli na Tromeđu,odatle u Liku i Dalmaciju.