Poreklo prezimena Ukraden

23. mart 2012.

komentara: 3

Prezime Ukraden pripada pravoslavnoj porodici iz Hercegovine. Kako piše Risto Milićević u “Hercegovačkim prezimenima”, prema istorijskim izvorima s početka 18. veka među hajdučkom družinom harambaše Alekse Kadijevića u Popovu pominje se i Đuro Ukraden.

KRSNA SLAVA:

POZNATI: Neda Ukraden, pevačica

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Slavica Gigic rodj.Bumba

    Postovani,

    Rodjena sam u Dracevu,Popovo polje i od malih nogu slusala sam price ne samo u mojoj porodici vec i od mnogih drugih u selu, da su u Dracevu nekada ziveli Ukradeni.

    Sigurno je da je to bilo pre vise od 200 god.jer se moj cukundeda Savo Bumba rodio,kako je njegova majka govorila,za Djordjijine bune,sto bi bilo do 1814.On nije pamtio,a ni njegovi roditelji da su Ukradeni ziveli u Dracevu.Dopricano je da je neki Ukraden odmah iznad sela umro bezeci od kuge.Tu je i sahranjen i to se i dan danas zove Ukradena grob.Takodje se u polju pod selom jedan deo sa vise parcela zove Ukradenici i jedan kamen od nekoliko metara visine Ukradenik.Jos mi je pricao otac,a njemu njegov deda,a i dedi su dopricali, da je nekog Ukradena posjekao Turcin, ako se dobro secam prezivao se Celebic, u vreme kada su se odmetnuli od sultana pa on morao poslati vojsku da pohvata odmetnike,cak im je i sudjeno.

    Ja licno ne znam tako detaljno istorijska desavanja o kojim je ovde rec i ne mogu datirati kada se to desavalo ,ali svakao se mogu ovi dogadjaji smestiti u odgovarajuce istorijsko vreme.

    Posto je Popovo bilo veoma frekventno podrucje sa cestim migracijama oni su otisli ,ali niko nije imao pravi podatak gde,da li u to vreme kad je harala kuga ili posle usled turskih progona.

    Sve ovo sam cula i zapamtila, prvenstveno od roditelja,Jove i Mare Bumba ,a oni od svojih dede i babe ,a i od drugih Dracevljana.

  2. Slavice, još jednom veliko hvala. Svaki vaš prilog je dragocen.

  3. Vojislav Ananić

    UKRADEN (p), prezime stare porodice u Hercegovini. U istorijskim izvorima s početka 18. vijeka među hajdučkom družinom harambaše Alekse Kadijevića u Popovu pominje se i Đuro Ukraden (125:190).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.