Poreklo prezimena Češljević

20. mart 2012.

komentara: 2

Češljević je retko srpsko prezime, poreklom iz sela Zebe kod Bosanskog Grahova. Verovatno je tu nastalo, kao ogranak nekog drugog prezimena (moguće Sabljić). Češljevići su kolonozovani 1920-ih u Mileševo kod Bečeja.

Krsna slava je Sveti Nikola

Savo Ćešljević Nikolin, rođen je 1893. u Zebama, a stradao 1942. godine. Dara Češljević Miloševa (1904-1944), stradala je takođe u Drugom svetskom ratu.

U Zebama su živela braća Petar, Jakov i Ilija, čiji je otac verovatno bio Miloš. Petar Češljević je imao šest sinova, od kojih su najstariji Miloš (Mimo) i najmlađi Damjan (Dane) ostali u Zebama, dok su Nikola (Nikica), Kosta (Kojo), Jovan (Jošan) i Boško kolonizovani u Mileševo. Poslednji je preselio u Bečej. Petrov brat Jakov nije imao potomaka, dok se Ilija nastanio u Bačkoj Palanci i ostavio potomke. Iz drugog ogranka Češljevića su sinovi Nikole – Vukašin (ostao u Zebama), Savo (u Kikindi), Mileta (u Mileševu) i Đuro, koji je umro u Zebama, a sim mu Slobodan poginuo 1944. kod Knina.

(porodični ogranci sa imenima su napisani prema podacima iz monografije – Zebe, selo koje volim)

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. odakle potice prezime cesljevic, i odakle su dosli u krajinu, selo zebe izmedju b.grahova i drvara?

  2. miroslava

    Dobro pitanje Veljko to i mene zanima. Ako saznam bilo šta novo javljam. Za sada stoji da su nastali od prezimena Sabljić i po četiri sina se podelili u četiri prezimena i svi su u Zebama zažveli.