Порекло презимена Чешљевић

20. марта 2012.

коментара: 2

Чешљевић је ретко српско презиме, пореклом из села Зебе код Босанског Грахова. Вероватно је ту настало, као огранак неког другог презимена (могуће Сабљић). Чешљевићи су колонозовани 1920-их у Милешево код Бечеја.

Крсна слава је Свети Никола

Саво Ћешљевић Николин, рођен је 1893. у Зебама, а страдао 1942. године. Дара Чешљевић Милошева (1904-1944), страдала је такође у Другом светском рату.

У Зебама су живела браћа Петар, Јаков и Илија, чији је отац вероватно био Милош. Петар Чешљевић је имао шест синова, од којих су најстарији Милош (Мимо) и најмлађи Дамјан (Дане) остали у Зебама, док су Никола (Никица), Коста (Којо), Јован (Јошан) и Бошко колонизовани у Милешево. Последњи је преселио у Бечеј. Петров брат Јаков није имао потомака, док се Илија настанио у Бачкој Паланци и оставио потомке. Из другог огранка Чешљевића су синови Николе – Вукашин (остао у Зебама), Саво (у Кикинди), Милета (у Милешеву) и Ђуро, који је умро у Зебама, а сим му Слободан погинуо 1944. код Книна.

(породични огранци са именима су написани према подацима из монографије – Зебе, село које волим)

Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. odakle potice prezime cesljevic, i odakle su dosli u krajinu, selo zebe izmedju b.grahova i drvara?

  2. miroslava

    Dobro pitanje Veljko to i mene zanima. Ako saznam bilo šta novo javljam. Za sada stoji da su nastali od prezimena Sabljić i po četiri sina se podelili u četiri prezimena i svi su u Zebama zažveli.