Poreklo prezimena Cerovac

19. mart 2012.

komentara: 3

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Svetlana Mićić Petrović

    Cerovaca ima u Strmici kod Knina u Hrvatskoj (odnosno bilo ih je većtna tamo). Slava im je ĐURĐEVDAN, zaseok se i zove po prezimenu CEROVCI. Matične knjige rođenih i umrlih u crkvi u Strmici spaljene su tokom Drugog svetskog rata od strane ustaša tako da je uglavnom ostalo usmeno predanje o poreklu i prađedovima (osim možda negde u Austro-Ugarskim knjigama). Interesantna je i činjenica da u tom kraju ima dosta smešnih i pogrdnih prezimena. Uzrok tome, po pričanju starih, je i taj što su sve vlasti koje su dolazile i prolazile pravile popise stanovništva, a čim izgube tu teritoriju zabatale i spiskove koji su se gubili. Naš “domišljat” narod hteo je da se našali sa Austro- Ugarskom vlašću, ne znajući za njihovu pedanteriju, te su, pošto im je dojadilo da često vlast pravi popis krenuli da se predstavljaju kao: Kuruci, Pizdrci…. ali avaj Švabe zapisale i sačuvale.

    • Svetlana Mićić Petrović

      Ovaj zapis je usmeno predanje Ilije M. Cerovca, upravnika pošte(oko 1970) u Strmici zetu Milošu M. Mićiću iz Mirosaljaca-Arilje.

    • Goran Makević

      Cerovaca ima u Krivaji na obroncima Cera. Tamo su bili i pre Cerske bitke. Slava im je Đurđevdan takođe. Ne znam dalje poreklo ali verovatnije je da su nekad s Cera otišli u Knin nego da su iz Knina krenuli ka Srbiji pa došli na Cer po kojem im je prezime. Majka mi je Cerovac.