Порекло презимена Цвитковац

19. марта 2012.

коментара: 4

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

 1. Mile

  Prvo poznato spominjanje ovog prezimena je u popisu od 1.7.1692 po Stojanu Cvitkovcu uskoku u banderiji Nikole Biokovića u mestu Maovice, na padinama Svilaje, kod varoši Vrlike u dalmatinskom zaledju gde se se Stojan beleži u mletačkom katastru s 4 muška člana svog zaseoka.

  Jesu li isti rod ili nose isto prezime nije jasno. Detalji se mogu pronaći u arhivu u Zadru, katastri Dalmacije br. 170, straana 35, te u katastru br. 1.

  Svi današnji Citkovci potiču od ovih četvoro.
  Krsna slava Cvitkovaca je Djurdjevdan.
  Neki su promenili prezime u Smiljanić i Cvetković.

  • Mile

   Uvidom u arhiv u Zadru potvrdjeni su gore spomenuti navodi iz Ivankovi’eve knjige,Pogresni su podaci koji se odnose na notifikaciju katastra. Ko \eli videti treba traziti popis banderije za selo Maovice kao i katastarske mape iz 1709.

   Stojanov otac bi se trebao biti Mile jer je na prvoj Stojanovoj parceli br.222 napisano Milin. Dok se u katastarskim knjigama Stojanov otac pise kao Milich. Rodjen je najverovatnije oko 1650.

   Ukoliko mi poreklo.rs dozvoli postravio bih par fotogravija nacinjenih u Zadarskom arhivu.

 2. Stjepan

  Zanimljivio mi je ovo prezime.Malo sam pogledao podatke za Cvitkovce iz Mahovica pa mi se čini da nisu došli u banderiju Nikole Biokovića nego nekom od Sinjskih banderija i da su moguće došli u Potravlje kao Cvitkovići možda u banderiju Grgura Cvitkovića.
  Znam da gospodin Mile ima veliko povjesno znanje pa bi mi bilo drago da ga s nama podjeli na temi o svom prezimenu i o svojoj Hg ako se testirao.