Порекло презимена Церовац

19. март 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Светлана Мићић Петровић

    Цероваца има у Стрмици код Книна у Хрватској (односно било их је већтна тамо). Слава им је ЂУРЂЕВДАН, засеок се и зове по презимену ЦЕРОВЦИ. Матичне књиге рођених и умрлих у цркви у Стрмици спаљене су током Другог светског рата од стране усташа тако да је углавном остало усмено предање о пореклу и прађедовима (осим можда негде у Аустро-Угарским књигама). Интересантна је и чињеница да у том крају има доста смешних и погрдних презимена. Узрок томе, по причању старих, је и тај што су све власти које су долазиле и пролазиле правиле пописе становништва, а чим изгубе ту територију забатале и спискове који су се губили. Наш “домишљат” народ хтео је да се нашали са Аустро- Угарском влашћу, не знајући за њихову педантерију, те су, пошто им је дојадило да често власт прави попис кренули да се представљају као: Куруци, Пиздрци…. али авај Швабе записале и сачувале.

    • Светлана Мићић Петровић

      Овај запис је усмено предање Илије М. Церовца, управника поште(око 1970) у Стрмици зету Милошу М. Мићићу из Миросаљаца-Ариље.

    • Goran Makević

      Цероваца има у Криваји на обронцима Цера. Тамо су били и пре Церске битке. Слава им је Ђурђевдан такође. Не знам даље порекло али вероватније је да су некад с Цера отишли у Книн него да су из Книна кренули ка Србији па дошли на Цер по којем им је презиме. Мајка ми је Церовац.