Порекло презимена Уљаревић

18. марта 2012.

коментара: 13

Презиме Уљаревић потиче из Херцеговине, из села Трновица (Билећа), Бабја Глава (Раст, Невесиње) и Градина (Гацко). Како пише Ристо Милићевић “Херцеговачка презимена”, Уљаревићи су старином из Риђана код Никшића. Тамо, у некој свађи “убију Турчина”. Због тога су напустили Риђане и настанили се у Бањанима, “у селу Броћанцу”. Убрзо су прешли у Трњане, а затим у Трновицу. Прича се да су у Трновици нашли “доста омеђина и искрчене земље, али нијесу нашли никаквијех становника”. У Трновици су остала само два брата, а остали “оду у Босну, те их сад има у Брчком и на Гласинцу”.  У Бабју Главу су дошли из Трновице, а у Градину из Врбице (Билећа).

Уљаревића има настањених и у Оџаку (Невесиње) и у Мостару.

КРСНА СЛАВА:

ПОЗНАТИ:

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (13)

Одговорите

13 коментара

  1. Brate ja sam Uljarevic i Uljarevici su Crnogorci nikakvi srbi ili tako nesto to zapamtite svi Uljarevici jer vam jasno.Pozz za sve Uljarevice

    • Уљаревић

      Уљаревићи су братство, нису део неког већег српског племена и Срби су пре свега, Хришћани, огромном већином Православци, понеки Католици, а никад их није билу у Исламу. Уљаревићи су пореклом (пре 300-400г) из Врбице, висораван изнад Трновице у којој им је црква и гробље. Блиски су са Ковачима и Бјелицама. Некад је у Врбици била и школа, данас ту живи једва 3-4 породице.