Poreklo prezimena Uljarević

18. mart 2012.

komentara: 15

Prezime Uljarević potiče iz Hercegovine, iz sela Trnovica (Bileća), Babja Glava (Rast, Nevesinje) i Gradina (Gacko). Kako piše Risto Milićević “Hercegovačka prezimena”, Uljarevići su starinom iz Riđana kod Nikšića. Tamo, u nekoj svađi “ubiju Turčina”. Zbog toga su napustili Riđane i nastanili se u Banjanima, “u selu Broćancu”. Ubrzo su prešli u Trnjane, a zatim u Trnovicu. Priča se da su u Trnovici našli “dosta omeđina i iskrčene zemlje, ali nijesu našli nikakvijeh stanovnika”. U Trnovici su ostala samo dva brata, a ostali “odu u Bosnu, te ih sad ima u Brčkom i na Glasincu”.  U Babju Glavu su došli iz Trnovice, a u Gradinu iz Vrbice (Bileća).

Uljarevića ima nastanjenih i u Odžaku (Nevesinje) i u Mostaru.

KRSNA SLAVA: Sv. Nikola

GENETIČKO POREKLO: Uljarevići iz Gornje Vrbice kod Bileće pripadaju haplogrupi R1a (podgrana R-YP417)

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (15)

Odgovorite

15 komentara

  1. Brate ja sam Uljarevic i Uljarevici su Crnogorci nikakvi srbi ili tako nesto to zapamtite svi Uljarevici jer vam jasno.Pozz za sve Uljarevice

    • Uljarević

      Uljarevići su bratstvo, nisu deo nekog većeg srpskog plemena i Srbi su pre svega, Hrišćani, ogromnom većinom Pravoslavci, poneki Katolici, a nikad ih nije bilu u Islamu. Uljarevići su poreklom (pre 300-400g) iz Vrbice, visoravan iznad Trnovice u kojoj im je crkva i groblje. Bliski su sa Kovačima i Bjelicama. Nekad je u Vrbici bila i škola, danas tu živi jedva 3-4 porodice.

  2. Maja

    Uljarevici su Hercegovci, Trnovica, Vrbica…. opstina Bileca…
    Uvijek smo bili SRBI i to cemo i ostati!!!
    Slavimo Sv. Nikolu

    Pojedini, koji ne znaju ko su im bili otac, djed i pradjed, koji ne znaju istoriju vec podlijezu modernizaciji, bolje da ne ostavljaju komentare, jer sire dezinformacije…..