Порекло презимена Уљаревић

18. март 2012.

коментара: 15

Презиме Уљаревић потиче из Херцеговине, из села Трновица (Билећа), Бабја Глава (Раст, Невесиње) и Градина (Гацко). Како пише Ристо Милићевић “Херцеговачка презимена”, Уљаревићи су старином из Риђана код Никшића. Тамо, у некој свађи “убију Турчина”. Због тога су напустили Риђане и настанили се у Бањанима, “у селу Броћанцу”. Убрзо су прешли у Трњане, а затим у Трновицу. Прича се да су у Трновици нашли “доста омеђина и искрчене земље, али нијесу нашли никаквијех становника”. У Трновици су остала само два брата, а остали “оду у Босну, те их сад има у Брчком и на Гласинцу”.  У Бабју Главу су дошли из Трновице, а у Градину из Врбице (Билећа).

Уљаревића има настањених и у Оџаку (Невесиње) и у Мостару.

КРСНА СЛАВА: Св. Никола

ГЕНЕТИЧКО ПОРЕКЛО: Уљаревићи из Горње Врбице код Билеће припадају хаплогрупи R1a (подграна R-YP417)

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (15)

Одговорите

15 коментара

  1. Dragica Bjelica devojacko Uljarevic

    Rodjena u Bileci 1952 g zivim od 1967 u Cacku.Koliko znam svi Uljarevici slave Svetog Nikolu.Otac Risto majka Milica Milenic takodje Hercegovka,ponosim se sa njima iako nisu vise sa nama.

  2. zeljko

    Valjda taj drugi brat je otisao na Cetinje i ostao je tamo,isto zbog krvne osvete se nije vracao,a doso je da pomogne u oslobadjanju Cetinja,i nismo Hercegovci no Crnogorci kao sto pise gore,a slava je Sv.Nikola

  3. nedeljko uljar

    mi smo iz Gorazda selo Brezje porijeklo iz bolece slavimo Nikoljdan i prezivamo se Uljar

  4. Mijat Šuka

    Pozdrav za sve rođake Uljareviće i ostale!
    Po mojim skromnim saznanjima Riđani su bili , da kažem prelazno boravište Uljarevića, pošto sada nema nikoga u od nas u Riđanima.Po tim saznanjima svi mi koji smo starinom a i sadašanjim prezimenom Uljarevići vodimo porijeklo iz Grblja (teritorija između Budve , Tivta i Kotor).Naši pretci su se bavili proizvodnjom ulja od maslina, tj imali su svoje masline i mlinove koji su cijedili ulje, otuda i prezime.Polovinom 15 vijeka dolazi do spaljivanja Manastira Tivatska prevlaka od strane Mlečana , pod izgovorom da se pojavila kuga među monasima, ustvari počinje pokatoličavanje lokalnog stanovništa,zbog čega dolazi do velikog raseljavanja ka Pivskim planinama. Po predanju tvrde su čak potomci Pavla Orlovića i Hrebeljanovića, otuda i naziv za Grbalj.

  5. Mijat Šuka

    Da još dodam svi slave Sv. Nikolu!

  6. Dusan Suka

    Zdravo Mijat, posto znam od ranije da si dosta upoznat o prezimenima Uljarevic i Suka, pa bih te zamolio da mi napises sta znas.

  7. ruzica

    Pozdrav za sve Uljarevice! Mozda niste znali da u Boki Kotorskoj takodje ima Uljarevica.Nase selo se nalazi u Opstini Kotor i zove se Bunovici iznad Morinja…mi ne slavimo Sv.Nikolu nego Djurdjevdan….takodje veliki dio nase porodice zivi u Austaliji u Brizbenu

  8. Nadja Uljarević

    Ja se prezivam Uljarević. Ima nas dosta u Beogradu i Nikšiću.

  9. Војислав Ананић

    УЉАРЕВИЋ (п), у Трновици (Билећа), Бабјој Глави (Раст, Невесиње) и Градини (Гацко). Старином су из Риђана код Никшића. Тамо, у некој свађи “убију Турчина”. Због тога су напустили Риђане и настанили се у Бањанима, у “селу Броћанцу”. Убрзо су прешли у Трњане а затим у Трновицу. Прича се да су Трновици нашли „доста омеђица и искрчене земље, али нијесу нашли никаквијех становника“. У Трновици су остала само два брата, а остали „оду у Босну, те их сад има у Брчком и на Гласинцу”. У Бабју Главу су дошли из Трновице, а у Градину из Врбице (Билећа). Славе Никољдан 173.230,332). Уљаревића има настањених у Оџаку (Невесиње) и у Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  10. Славиша Уљар

    Ја сам из Горажда и пореклом смо од Уљаревића у Горажду нас је било неких 20 породица отприлике смо пета генерација која се доселила из Херцеговине славимо св. Никилу