Poreklo prezimena Uljarević

18. mart 2012.

komentara: 15

Prezime Uljarević potiče iz Hercegovine, iz sela Trnovica (Bileća), Babja Glava (Rast, Nevesinje) i Gradina (Gacko). Kako piše Risto Milićević “Hercegovačka prezimena”, Uljarevići su starinom iz Riđana kod Nikšića. Tamo, u nekoj svađi “ubiju Turčina”. Zbog toga su napustili Riđane i nastanili se u Banjanima, “u selu Broćancu”. Ubrzo su prešli u Trnjane, a zatim u Trnovicu. Priča se da su u Trnovici našli “dosta omeđina i iskrčene zemlje, ali nijesu našli nikakvijeh stanovnika”. U Trnovici su ostala samo dva brata, a ostali “odu u Bosnu, te ih sad ima u Brčkom i na Glasincu”.  U Babju Glavu su došli iz Trnovice, a u Gradinu iz Vrbice (Bileća).

Uljarevića ima nastanjenih i u Odžaku (Nevesinje) i u Mostaru.

KRSNA SLAVA: Sv. Nikola

GENETIČKO POREKLO: Uljarevići iz Gornje Vrbice kod Bileće pripadaju haplogrupi R1a (podgrana R-YP417)

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (15)

Odgovorite

15 komentara

  1. Dragica Bjelica devojacko Uljarevic

    Rodjena u Bileci 1952 g zivim od 1967 u Cacku.Koliko znam svi Uljarevici slave Svetog Nikolu.Otac Risto majka Milica Milenic takodje Hercegovka,ponosim se sa njima iako nisu vise sa nama.

  2. zeljko

    Valjda taj drugi brat je otisao na Cetinje i ostao je tamo,isto zbog krvne osvete se nije vracao,a doso je da pomogne u oslobadjanju Cetinja,i nismo Hercegovci no Crnogorci kao sto pise gore,a slava je Sv.Nikola

  3. nedeljko uljar

    mi smo iz Gorazda selo Brezje porijeklo iz bolece slavimo Nikoljdan i prezivamo se Uljar

  4. Mijat Šuka

    Pozdrav za sve rođake Uljareviće i ostale!
    Po mojim skromnim saznanjima Riđani su bili , da kažem prelazno boravište Uljarevića, pošto sada nema nikoga u od nas u Riđanima.Po tim saznanjima svi mi koji smo starinom a i sadašanjim prezimenom Uljarevići vodimo porijeklo iz Grblja (teritorija između Budve , Tivta i Kotor).Naši pretci su se bavili proizvodnjom ulja od maslina, tj imali su svoje masline i mlinove koji su cijedili ulje, otuda i prezime.Polovinom 15 vijeka dolazi do spaljivanja Manastira Tivatska prevlaka od strane Mlečana , pod izgovorom da se pojavila kuga među monasima, ustvari počinje pokatoličavanje lokalnog stanovništa,zbog čega dolazi do velikog raseljavanja ka Pivskim planinama. Po predanju tvrde su čak potomci Pavla Orlovića i Hrebeljanovića, otuda i naziv za Grbalj.

  5. Mijat Šuka

    Da još dodam svi slave Sv. Nikolu!

  6. Dusan Suka

    Zdravo Mijat, posto znam od ranije da si dosta upoznat o prezimenima Uljarevic i Suka, pa bih te zamolio da mi napises sta znas.

  7. ruzica

    Pozdrav za sve Uljarevice! Mozda niste znali da u Boki Kotorskoj takodje ima Uljarevica.Nase selo se nalazi u Opstini Kotor i zove se Bunovici iznad Morinja…mi ne slavimo Sv.Nikolu nego Djurdjevdan….takodje veliki dio nase porodice zivi u Austaliji u Brizbenu

  8. Nadja Uljarević

    Ja se prezivam Uljarević. Ima nas dosta u Beogradu i Nikšiću.

  9. Vojislav Ananić

    ULJAREVIĆ (p), u Trnovici (Bileća), Babjoj Glavi (Rast, Nevesinje) i Gradini (Gacko). Starinom su iz Riđana kod Nikšića. Tamo, u nekoj svađi “ubiju Turčina”. Zbog toga su napustili Riđane i nastanili se u Banjanima, u “selu Broćancu”. Ubrzo su prešli u Trnjane a zatim u Trnovicu. Priča se da su Trnovici našli „dosta omeđica i iskrčene zemlje, ali nijesu našli nikakvijeh stanovnika“. U Trnovici su ostala samo dva brata, a ostali „odu u Bosnu, te ih sad ima u Brčkom i na Glasincu”. U Babju Glavu su došli iz Trnovice, a u Gradinu iz Vrbice (Bileća). Slave Nikoljdan 173.230,332). Uljarevića ima nastanjenih u Odžaku (Nevesinje) i u Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  10. Slaviša Uljar

    Ja sam iz Goražda i poreklom smo od Uljarevića u Goraždu nas je bilo nekih 20 porodica otprilike smo peta generacija koja se doselila iz Hercegovine slavimo sv. Nikilu