Порекло презимена Ћировић

18. марта 2012.

коментара: 29

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЋИРОВИЋИ

(живе у Тушињи)

Они су огранак Стијеповића, а потомци су Ћирови, по коме су узели данашње презиме. Једном приликом Ћиро Стијеповић из Комарнице, који је био познати ловац, ловио је дивокозе на Дурмитору испод Боботовог кука са сином Ристом; кроз маглу му се причини дивојарац од сина Риста, који је био пошао да хвата дивокозе, те га Ћиро на мјесту уби. Због овога се врх испод кога Ћиро уби свог сина назва Ћирова пећина. Видосава, Ћирова ћерка, била је удата за попа Милутина Церовића и родила му сина Новицу, једног од највиших дробњачких и црногорских главара свога доба.

Два Ћирова сина, највјероватније Марко и Радојица, преселе се у Тушињу и њихови потомци узму презиме по Ћиру – Ћировићи, који и данас живе у Тушињи.

Ђорђијеви синови Милош и Мираш из Тушиње су били активни борци НОР-а. Милош је у 7. омладинској бригади од њеног оснивања у којој је и рањаван, а Мираш у Четвртој црногорској бригади у чијим редовима и гине на Сутјесци, јуна 1943. године. И Момчило Горчинов је био у строју 7. Омладинске бригаде, у којој је погинуо на Беранама 1944. године.

Славе Петровдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (29)

Одговорите

29 коментара

 1. Bogosav

  Moja porodica je Krsmanović iz Trnave kod Čačka.Prema predanju oko 1850. moj predak se doselio iz Negbine gde se prezivao Ćirović.Slavimo Đurđevdan kao i Ćirovići iz negbine.Pročitao sam da Ćirovići iz Negbine potiču iz Kuča.Koliko znam Kuči ne slave Đurđevdan.Ukoliko neđto viđe znate o preklu Ćirovića Bio bih Vam zahvalan.

 2. Branimir Ćirović

  Ima li još Ćirovića da slave Sv.Stefana? Svi sa ovim prezimenom u BiH, opština Rudo, selo Štrpci slave “Stjepanjdan”. Ima dvadesetak kuća, i predanje kaže da smo došli iz MOrače.

 3. Ja sam Velibor Cirovic i u traganju za porijeklom obisao sam dve kuce u Gornjoj Moraci i po saznanju koje sam dobio od Cirovica sa Morace tacno je da su Cirovici postojali i pre izgradnje Manastira Morace i da su ucestvovali u njegovoj izgradnji kao i da je iz kuce cirovica prva vatra doneta u Manastir Moraca.Pokusao sam u Niksicu da dodjem do nekih podataka o tome nisam uspeo a u manastiru su sve knjige spaljene tako da pisanih podataka o tome nema.Tacno je i to da ti Cirovici sa morace slave Arandjelovdan.Sa morace su se vekovima cirovici raseljavali po celom svetu i malo je napisanih knjiga o cirovicima, nastojim ih sve procitati pa ako neko ima nekih pisanih dokumenata volio bih da mi putem mejla dostavi.
  Velibor Cirovic Novi Sad

  • Срђан

   Велиборе, линк на вашем имену отвара само /gmail страницу (погрешну) и ништа више. Да ли можете да оставите мејл, има бих пар питања за вас?

 4. Milutin Ćirović,selo Grivac kod Kragujevca

  Ja već duže vreme tragam za mojim porodičnom stablu. Do sada mi je poznato da su se u selo Grivac , srez Gružanski, 1831. godine doselili braća Aksentije i Đorđe Ćirović iz Starog Vlaha, slavimo Svetog Jovana Krstitelja 20. januara. Bilo bi mi drago da mi se neko javi sa podacima iz kog sela u Starom Vlahu su se doselili moji preci i osnovali moju familiju kao i to odakle su se doselili u Stari Vlah.
  Milutin Ćirović selo Grivac – Kragujevac.

 5. Томислав М Ћировић

  Моји су пореклом од Мораче, по породичном предању, ми славимо Светога Тому 19. Октобра.

 6. Миленко Д. Ћировић Љутички

  Ћировићи из Љутића код Пљеваља, потом расељени и у Гранчарево и тд. нијесу у вези са Ћировићима из Дробњака, нити с онима од Андријевице, Херцег Новог и тд.

 7. Владан Ћировић

  Поздрав свим Ћировићима,

  Моја породица је једина у Новом Пазару, славимо светог Николу.

  Не знамо са сигурношћу одакле смо, јер су нам прадеду Павла Ћировића 1941. убили немци.
  Постоји нека информација која није потврђена.

  Владан Ћировић

 8. Jasna Cirovic Jovic

  Familija mog oca, Miroslava Cirovica, rodom je iz okoline Cacka, Gornja Gorevnica…prema istrazivanjima rodjaka Petra Cirovica, vodimo poreklo sa Zlatibora…Krsna slava nam je Matijevdan, odnosno 29.novembar…