Порекло презимена Ћировић Reviewed by Momizat on . Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ 'Стручна књига' ЋИРОВИЋИ (живе у Тушињи) Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ 'Стручна књига' ЋИРОВИЋИ (живе у Тушињи) Rating:
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена Ћировић

Порекло презимена Ћировић

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЋИРОВИЋИ

(живе у Тушињи)

Они су огранак Стијеповића, а потомци су Ћирови, по коме су узели данашње презиме. Једном приликом Ћиро Стијеповић из Комарнице, који је био познати ловац, ловио је дивокозе на Дурмитору испод Боботовог кука са сином Ристом; кроз маглу му се причини дивојарац од сина Риста, који је био пошао да хвата дивокозе, те га Ћиро на мјесту уби. Због овога се врх испод кога Ћиро уби свог сина назва Ћирова пећина. Видосава, Ћирова ћерка, била је удата за попа Милутина Церовића и родила му сина Новицу, једног од највиших дробњачких и црногорских главара свога доба.

Два Ћирова сина, највјероватније Марко и Радојица, преселе се у Тушињу и њихови потомци узму презиме по Ћиру – Ћировићи, који и данас живе у Тушињи.

Ђорђијеви синови Милош и Мираш из Тушиње су били активни борци НОР-а. Милош је у 7. омладинској бригади од њеног оснивања у којој је и рањаван, а Мираш у Четвртој црногорској бригади у чијим редовима и гине на Сутјесци, јуна 1943. године. И Момчило Горчинов је био у строју 7. Омладинске бригаде, у којој је погинуо на Беранама 1944. године.

Славе Петровдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 


Коментари (24)

 • Slobodan

  U Višegradski Stari Vlah (selo Štrpci) Ćirovići su se doselili oko 1700. iz Morače. Ista su porodica bili sa Lalovićima i Ćikovićma iz Štrbaca. Slave Svetog Stevana (9.januar )

  Одговори
 • Томислав Ћировић

  Има Ћировића и у селу на Дурмитору које се и зове по њиховом имену:
  Ћировићи, а кроз село тече Ћировића поток.

  Одговори
 • Jovan

  Ћировићи из Нове Вароши, села Негбина и Божетићи. По усменом предању, доселили су се из Мораче.

  Одговори
  • Небојша

   У Српском днк пројекту налази се породица Ђорђевић (Котлајићи) из околине Александровца. Ови Ђорђевићи су према предању пореклом од Ћировића из Мочаре.

   Ћировићи су староседеоци у Морачи.

   Да ли неко од Ћировића жели да уради днк анализу? На овај начин се лако може доћи до даљег порекла неке породице.

   Одговори
 • Jovan

  Ćirović, Morača (13. v.) od njih su u Polja (Mojkovac); Mažići, Ljutić, Maoče i Krupice (Pljevlja); ogranak Labovića iz grupe Dabetića u Vasojevićima; Tepca (Žabljak); Komarnica, Šavnik, ogranak Stijepovića, od njih su u Ljutiću, Grančarevu, Maoču, Krupicama i Mažićima (Pljevlja), od 1770. god.; Nikšić; Kruševice, Herceg-Novi; Kuči se iselili u Begbin

  izvor: http://www.montenegro.org.au/Ch.html

  Одговори
 • Томислав Милан Ћировић

  Ево ја ћу дати све што треба за анализу ДНК

  Одговори
 • Nikola Cirovic

  Ja sam od Cirovica iz Morace i ovo sto pise kako je neko nekog ubio i tako nastali su ciste gluposti. Cirovici su bili u moraci prije nego sto je sagrađen manastir znaci 750 i kusur godina.
  Slave Sv Jovana Krstitelja 20.Januar.

  Одговори
 • Никола Ћировић

  Од Ћировића, једни славе Аранђеловдан други Светог Јована. Те две гране нису у сродству. Ћировићи који воде порекло из Мораче као и из Црногорског среза општина Косијерић славе Аранђеловдан.

  Одговори
 • Dragoljub Živanović

  Poštovani rodoslovci,

  Moja baba po ocu je od Ćirovića, rođena u Kragujevcu. Porodično predanje kaže da su sa Durmitora, od Ćirove pećine. Poznata mi je priča o Čiru Stijepoviću ali u porodičnompredanju niko direktno nije pominjao da potiču od te familije. Bakin otac, Milovan, živeoje u Kragujevcu. Kao dete je ostao siroče i nema bližu familiju, Odrastao je u Rači Ragujevačkoj, uz tutora. Poslednji izdanak loze je babin pokojni brat, Budimir Ćirović, peš. kapetan vojske Kraljevine Jugoslavije. Slavili su Sv. Ćirila, 27. feburar. Da se Slava ne bi ugasila, ja je preslavljam, uz svoju krsnu Slavu. Interesuje me ma li još Ćirovića koji slave Sv. Ćirila i odakle potiču.

  Одговори
 • Jelica

  Moji Ćirovići potiču iz Morače i slavimo Aranđelovdan!!! Pozdrav

  Одговори
 • Ћировић

  Prvo pozdrav svima od Ćirovića. Potpuno se slažem sa Nikolom… Ja vodim poreklo iz Crnogorskog sreza opština Kosijerić, selo Radanovci zaselak Ćirovina. Slavimo Arađelovdan i po predanju starijih vučemo korene iz Morače. (negde sam i našao da je prva vatra u manastiru Morača doneta iz kuće Ćirovića). Međutim koliko god sam istraživao ne mogu doći do podatka kada smo se doselili u Radanovce. Takođe znam da postoje i Ćirovići koji slave Svetog Jovana ali nismo u srodstvu.

  Одговори
 • Bogosav

  Moja porodica je Krsmanović iz Trnave kod Čačka.Prema predanju oko 1850. moj predak se doselio iz Negbine gde se prezivao Ćirović.Slavimo Đurđevdan kao i Ćirovići iz negbine.Pročitao sam da Ćirovići iz Negbine potiču iz Kuča.Koliko znam Kuči ne slave Đurđevdan.Ukoliko neđto viđe znate o preklu Ćirovića Bio bih Vam zahvalan.

  Одговори
 • Branimir Ćirović

  Ima li još Ćirovića da slave Sv.Stefana? Svi sa ovim prezimenom u BiH, opština Rudo, selo Štrpci slave „Stjepanjdan“. Ima dvadesetak kuća, i predanje kaže da smo došli iz MOrače.

  Одговори
 • VELIBOR CIROVIC

  Ja sam Velibor Cirovic i u traganju za porijeklom obisao sam dve kuce u Gornjoj Moraci i po saznanju koje sam dobio od Cirovica sa Morace tacno je da su Cirovici postojali i pre izgradnje Manastira Morace i da su ucestvovali u njegovoj izgradnji kao i da je iz kuce cirovica prva vatra doneta u Manastir Moraca.Pokusao sam u Niksicu da dodjem do nekih podataka o tome nisam uspeo a u manastiru su sve knjige spaljene tako da pisanih podataka o tome nema.Tacno je i to da ti Cirovici sa morace slave Arandjelovdan.Sa morace su se vekovima cirovici raseljavali po celom svetu i malo je napisanih knjiga o cirovicima, nastojim ih sve procitati pa ako neko ima nekih pisanih dokumenata volio bih da mi putem mejla dostavi.
  Velibor Cirovic Novi Sad

  Одговори
 • Milutin Ćirović,selo Grivac kod Kragujevca

  Ja već duže vreme tragam za mojim porodičnom stablu. Do sada mi je poznato da su se u selo Grivac , srez Gružanski, 1831. godine doselili braća Aksentije i Đorđe Ćirović iz Starog Vlaha, slavimo Svetog Jovana Krstitelja 20. januara. Bilo bi mi drago da mi se neko javi sa podacima iz kog sela u Starom Vlahu su se doselili moji preci i osnovali moju familiju kao i to odakle su se doselili u Stari Vlah.
  Milutin Ćirović selo Grivac – Kragujevac.

  Одговори
 • Томислав М Ћировић

  Моји су пореклом од Мораче, по породичном предању, ми славимо Светога Тому 19. Октобра.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top