Poreklo prezimena Ćirović

18. mart 2012.

komentara: 30

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ĆIROVIĆI

(žive u Tušinji)

Oni su ogranak Stijepovića, a potomci su Ćirovi, po kome su uzeli današnje prezime. Jednom prilikom Ćiro Stijepović iz Komarnice, koji je bio poznati lovac, lovio je divokoze na Durmitoru ispod Bobotovog kuka sa sinom Ristom; kroz maglu mu se pričini divojarac od sina Rista, koji je bio pošao da hvata divokoze, te ga Ćiro na mjestu ubi. Zbog ovoga se vrh ispod koga Ćiro ubi svog sina nazva Ćirova pećina. Vidosava, Ćirova ćerka, bila je udata za popa Milutina Cerovića i rodila mu sina Novicu, jednog od najviših drobnjačkih i crnogorskih glavara svoga doba.

Dva Ćirova sina, najvjerovatnije Marko i Radojica, presele se u Tušinju i njihovi potomci uzmu prezime po Ćiru – Ćirovići, koji i danas žive u Tušinji.

Đorđijevi sinovi Miloš i Miraš iz Tušinje su bili aktivni borci NOR-a. Miloš je u 7. omladinskoj brigadi od njenog osnivanja u kojoj je i ranjavan, a Miraš u Četvrtoj crnogorskoj brigadi u čijim redovima i gine na Sutjesci, juna 1943. godine. I Momčilo Gorčinov je bio u stroju 7. Omladinske brigade, u kojoj je poginuo na Beranama 1944. godine.

Slave Petrovdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (30)

Odgovorite

30 komentara

  1. Bogosav

    Moja porodica je Krsmanović iz Trnave kod Čačka.Prema predanju oko 1850. moj predak se doselio iz Negbine gde se prezivao Ćirović.Slavimo Đurđevdan kao i Ćirovići iz negbine.Pročitao sam da Ćirovići iz Negbine potiču iz Kuča.Koliko znam Kuči ne slave Đurđevdan.Ukoliko neđto viđe znate o preklu Ćirovića Bio bih Vam zahvalan.

  2. Branimir Ćirović

    Ima li još Ćirovića da slave Sv.Stefana? Svi sa ovim prezimenom u BiH, opština Rudo, selo Štrpci slave “Stjepanjdan”. Ima dvadesetak kuća, i predanje kaže da smo došli iz MOrače.

  3. Ja sam Velibor Cirovic i u traganju za porijeklom obisao sam dve kuce u Gornjoj Moraci i po saznanju koje sam dobio od Cirovica sa Morace tacno je da su Cirovici postojali i pre izgradnje Manastira Morace i da su ucestvovali u njegovoj izgradnji kao i da je iz kuce cirovica prva vatra doneta u Manastir Moraca.Pokusao sam u Niksicu da dodjem do nekih podataka o tome nisam uspeo a u manastiru su sve knjige spaljene tako da pisanih podataka o tome nema.Tacno je i to da ti Cirovici sa morace slave Arandjelovdan.Sa morace su se vekovima cirovici raseljavali po celom svetu i malo je napisanih knjiga o cirovicima, nastojim ih sve procitati pa ako neko ima nekih pisanih dokumenata volio bih da mi putem mejla dostavi.
    Velibor Cirovic Novi Sad

    • Srđan

      Velibore, link na vašem imenu otvara samo /gmail stranicu (pogrešnu) i ništa više. Da li možete da ostavite mejl, ima bih par pitanja za vas?

      • Velibor Cirovic 063288629

        Voleo bih da saznam vise o Cirovicima sa morace posto oni slave dve slave poreklo im je veoma staro i skoro da nema pisanih podataka koji mogu da nam nesto vise kazu o tim Cirovicima

  4. Milutin Ćirović,selo Grivac kod Kragujevca

    Ja već duže vreme tragam za mojim porodičnom stablu. Do sada mi je poznato da su se u selo Grivac , srez Gružanski, 1831. godine doselili braća Aksentije i Đorđe Ćirović iz Starog Vlaha, slavimo Svetog Jovana Krstitelja 20. januara. Bilo bi mi drago da mi se neko javi sa podacima iz kog sela u Starom Vlahu su se doselili moji preci i osnovali moju familiju kao i to odakle su se doselili u Stari Vlah.
    Milutin Ćirović selo Grivac – Kragujevac.

  5. Tomislav M Ćirović

    Moji su poreklom od Morače, po porodičnom predanju, mi slavimo Svetoga Tomu 19. Oktobra.

  6. Milenko D. Ćirović Ljutički

    Ćirovići iz Ljutića kod Pljevalja, potom raseljeni i u Grančarevo i td. nijesu u vezi sa Ćirovićima iz Drobnjaka, niti s onima od Andrijevice, Herceg Novog i td.

  7. Vladan Ćirović

    Pozdrav svim Ćirovićima,

    Moja porodica je jedina u Novom Pazaru, slavimo svetog Nikolu.

    Ne znamo sa sigurnošću odakle smo, jer su nam pradedu Pavla Ćirovića 1941. ubili nemci.
    Postoji neka informacija koja nije potvrđena.

    Vladan Ćirović

  8. Jasna Cirovic Jovic

    Familija mog oca, Miroslava Cirovica, rodom je iz okoline Cacka, Gornja Gorevnica…prema istrazivanjima rodjaka Petra Cirovica, vodimo poreklo sa Zlatibora…Krsna slava nam je Matijevdan, odnosno 29.novembar…