Порекло презимена Ћировић

18. март 2012.

коментара: 30

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЋИРОВИЋИ

(живе у Тушињи)

Они су огранак Стијеповића, а потомци су Ћирови, по коме су узели данашње презиме. Једном приликом Ћиро Стијеповић из Комарнице, који је био познати ловац, ловио је дивокозе на Дурмитору испод Боботовог кука са сином Ристом; кроз маглу му се причини дивојарац од сина Риста, који је био пошао да хвата дивокозе, те га Ћиро на мјесту уби. Због овога се врх испод кога Ћиро уби свог сина назва Ћирова пећина. Видосава, Ћирова ћерка, била је удата за попа Милутина Церовића и родила му сина Новицу, једног од највиших дробњачких и црногорских главара свога доба.

Два Ћирова сина, највјероватније Марко и Радојица, преселе се у Тушињу и њихови потомци узму презиме по Ћиру – Ћировићи, који и данас живе у Тушињи.

Ђорђијеви синови Милош и Мираш из Тушиње су били активни борци НОР-а. Милош је у 7. омладинској бригади од њеног оснивања у којој је и рањаван, а Мираш у Четвртој црногорској бригади у чијим редовима и гине на Сутјесци, јуна 1943. године. И Момчило Горчинов је био у строју 7. Омладинске бригаде, у којој је погинуо на Беранама 1944. године.

Славе Петровдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (30)

Одговорите

30 коментара

  1. Slobodan

    U Višegradski Stari Vlah (selo Štrpci) Ćirovići su se doselili oko 1700. iz Morače. Ista su porodica bili sa Lalovićima i Ćikovićma iz Štrbaca. Slave Svetog Stevana (9.januar )

  2. Томислав Ћировић

    Има Ћировића и у селу на Дурмитору које се и зове по њиховом имену:
    Ћировићи, а кроз село тече Ћировића поток.

  3. Jovan

    Ћировићи из Нове Вароши, села Негбина и Божетићи. По усменом предању, доселили су се из Мораче.

    • У Српском днк пројекту налази се породица Ђорђевић (Котлајићи) из околине Александровца. Ови Ђорђевићи су према предању пореклом од Ћировића из Мочаре.

      Ћировићи су староседеоци у Морачи.

      Да ли неко од Ћировића жели да уради днк анализу? На овај начин се лако може доћи до даљег порекла неке породице.

  4. Jovan

    Ćirović, Morača (13. v.) od njih su u Polja (Mojkovac); Mažići, Ljutić, Maoče i Krupice (Pljevlja); ogranak Labovića iz grupe Dabetića u Vasojevićima; Tepca (Žabljak); Komarnica, Šavnik, ogranak Stijepovića, od njih su u Ljutiću, Grančarevu, Maoču, Krupicama i Mažićima (Pljevlja), od 1770. god.; Nikšić; Kruševice, Herceg-Novi; Kuči se iselili u Begbin

    izvor: http://www.montenegro.org.au/Ch.html

  5. Томислав Милан Ћировић

    Ево ја ћу дати све што треба за анализу ДНК

  6. Nikola Cirovic

    Ja sam od Cirovica iz Morace i ovo sto pise kako je neko nekog ubio i tako nastali su ciste gluposti. Cirovici su bili u moraci prije nego sto je sagrađen manastir znaci 750 i kusur godina.
    Slave Sv Jovana Krstitelja 20.Januar.

    • Milutin Ćirović,selo Grivac kod Kragujevca

      Rođače moj Nikola, ja sam Milutin Ćirović iz sela Grivca, opština Knić, regija Gruža.Moji su došli iz Starog Vlaha 1831. godine, braća Aksentije i Đorđe. Slavimo Svetog Jovana 20.januara. Zanima me da li su možda moje preci u Stari Vlah možda došli iz Morače.

  7. Никола Ћировић

    Од Ћировића, једни славе Аранђеловдан други Светог Јована. Те две гране нису у сродству. Ћировићи који воде порекло из Мораче као и из Црногорског среза општина Косијерић славе Аранђеловдан.

  8. Dragoljub Živanović

    Poštovani rodoslovci,

    Moja baba po ocu je od Ćirovića, rođena u Kragujevcu. Porodično predanje kaže da su sa Durmitora, od Ćirove pećine. Poznata mi je priča o Čiru Stijepoviću ali u porodičnompredanju niko direktno nije pominjao da potiču od te familije. Bakin otac, Milovan, živeoje u Kragujevcu. Kao dete je ostao siroče i nema bližu familiju, Odrastao je u Rači Ragujevačkoj, uz tutora. Poslednji izdanak loze je babin pokojni brat, Budimir Ćirović, peš. kapetan vojske Kraljevine Jugoslavije. Slavili su Sv. Ćirila, 27. feburar. Da se Slava ne bi ugasila, ja je preslavljam, uz svoju krsnu Slavu. Interesuje me ma li još Ćirovića koji slave Sv. Ćirila i odakle potiču.

  9. Jelica

    Moji Ćirovići potiču iz Morače i slavimo Aranđelovdan!!! Pozdrav

  10. Ћировић

    Prvo pozdrav svima od Ćirovića. Potpuno se slažem sa Nikolom… Ja vodim poreklo iz Crnogorskog sreza opština Kosijerić, selo Radanovci zaselak Ćirovina. Slavimo Arađelovdan i po predanju starijih vučemo korene iz Morače. (negde sam i našao da je prva vatra u manastiru Morača doneta iz kuće Ćirovića). Međutim koliko god sam istraživao ne mogu doći do podatka kada smo se doselili u Radanovce. Takođe znam da postoje i Ćirovići koji slave Svetog Jovana ali nismo u srodstvu.