Poreklo prezimena Ćurković

18. mart 2012.

komentara: 11

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (11)

Odgovorite

11 komentara

  1. Zora

    MOJ DEDA VOIN. JE BIO IZ LIVNA. MAMIN OTAC. INTERESUJE ME VISE O TOM PREZIMENU.

  2. Kosta Ćurković

    I moj deda Kosta je iz okoline Livna. On je pre drugog svetskog rata iz Sarajeva presao u Beograd.Po njemu sam i sam dobio ime. Rodjen sam u Beogradu.
    Interesuju me koreni i da mi se jave svi koji imaju neku spoznaju o poreklu prezimena ili da me upute na pravu osobu.
    Unapred zahvaljujem.

    • Nebojša Novaković

      Ćurkovića u okolini Livna ima zaista puno.

      U selu Beljani, u zaseoku Privali, bilo je Ćurkovića. Došli su tu 1830. godine iz Kazaginca. Bilo ih je 1814. god. u Gornjem Biteliću (Dalmacija) i u Sinju.

      Selo Bilići, Ćurkovići došli iz “Bitelića kod Sinja”, gde ih i danas ima.

      Selo Nuglašica, Ćurkovići doselili iz Dalmacije davno i odselili u okolinu Glamoča. Slave Sv. Tomu. Bilo je povratnih seoba Nuglašica-Glamoč oko 1864. godine.

      Okolina Prova (Livno), Ćurkovići oko 1879. godine doselili iz Bitelića kod Sinja (Dalmacija), gde ih i danas ima. U Rujanima se spominju 1814. godine. Za dalje poreklo ne znaju. Ima ih u Kupreškom i Glamočikom polju. U Kukavici kod Kupresa, Ćurković je došao iz Vrila, gde je bio u najmu kod Idriz-bega. Prađed Ćurkovića, koji živi u Kovačevcu kod Glamoča, doselio se iz Bitelića u Čelebić u Livanjskom polju. Tu je bio samo godinu dana, pa je došao u Biličić, u kmetstvo agi Radovcu; odatle je došao ovde, u kmetstvo u prvoj polovini 19 vijeka.

      Za ove Ćurkoviće se kaže da su Hrvati. Zanimljivo da u istom selu ima Bulovića Hrvata, koji su doseljeni takođe iz Bitelića kod Sinja i do 1903. godine bili su pravoslavni.

      Sva je prilika da je migracioni pravac Ćurkovića: Dalmacija – Glamoč – Livno.

      Treba napomenuti da su ovi Ćurkovići iz Nuglašice Srbi.

      Mario Petrić, “Livanjsko Polje”

      • Gagić Miljenko

        Prije 350 godina su u Zemunik,kod Zadra,naseljeni stanovnici koji su popisani kao Arbanasi.Pored prezimena Jelenković,pominju se i Ćurkovići mada mi ni jedno ni drugo prezime ne zvuče tako.

  3. Zora

    KOSTA VOLELA BIH DA STUPIM U KONTAKT SA VAMA.MOJA MAJKA JE CURKOVIC IMA OSAMDESET TRI GODINE A JA SEZDESET I VOLELA BIH DA ZNAM VISE O NASIM PREDCIMA.
    SA VELIKIM POSTOVANJEM,ZORA

    • Kosta Ćurković

      Zoro, mozete me kontaktirati na privatni mail. Živim sa porodicom u Beogradu.
      U nadi da ćemo stupiti u kontakt pozdravljam vas.

  4. Biljana

    Moj otac je rodjen u Halapicu kod Glamoca , Curkovic se prezivao I slave slavu sveti Toma, srbi su poreklom …to je eve sto znam

  5. ljilja

    Moj tata je rodjen u Malim Radincima kod Rume zanima me moje poreklo Curkovic Krsna slava je Sveti Mrata

  6. Ćurković Sofija

    I ja sam Ćurković! Stvarno slabo poznajem svoju porodicu (samo očevog nerođenog strica, Mileta Ćurkovića koji živi u Australiji), otac mi je umro, ali znam da su porijeklom iz Kamena kod Glamoča. (Otac mi je Radomir, deda Milojko, pradeda Nikola)
    Slava je takođe sv. Tomo.

    Ako neko zna nešto više, neka mi slobodno piše na mejl, voljela bih da saznam nešto više o istoriji svoje porodice.

    Puno pozdrava iz Banjaluke.

  7. vojislav ananić

    Sofija, ne znam da li si pogledala u DIGITALNU BIBLIOTEKU “Porekla”? Tamo imaš knjigu koju možeš skinuti, a u njoj je dosta prostora posvećeno GLAMOČU, a delom i selu Kamen. Naziv knjige je KUPREŠKO, VUKOVSKO, RAVNO i GLAMOČKO POLJE, a autor je BORIVOJE MILOJEVIĆ. Potraži kod ZAPADNA BOSNA.
    Pozdrav!

    • Ćurković Sofija

      Našla sam to već, saznala sam ponešto novo. A u junu sam bila u Glamoču, pa sam i razgovarala sa nekim ljudima, koji su poznavali moju porodicu. Jedna baka je rekla da jako ličim na žene iz moje porodice. Mamina petrovačka linija se vjerovatno ne bi složila (jer sam im slika i prilika), ali bilo je lijepo čuti.

      Hvala još jednom svima, i ako vas put nanese u Banjaluku, neka mi se javi na mail, rado bih upoznala sve Ćurkoviće koji imaju veze sa Glamočom.