Порекло презимена Ћурковић

18. март 2012.

коментара: 11

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (11)

Одговорите

11 коментара

  1. Zora

    MOJ DEDA VOIN. JE BIO IZ LIVNA. MAMIN OTAC. INTERESUJE ME VISE O TOM PREZIMENU.

  2. Kosta Ćurković

    I moj deda Kosta je iz okoline Livna. On je pre drugog svetskog rata iz Sarajeva presao u Beograd.Po njemu sam i sam dobio ime. Rodjen sam u Beogradu.
    Interesuju me koreni i da mi se jave svi koji imaju neku spoznaju o poreklu prezimena ili da me upute na pravu osobu.
    Unapred zahvaljujem.

    • Небојша Новаковић

      Ћурковића у околини Ливна има заиста пуно.

      У селу Бељани, у засеоку Привали, било је Ћурковића. Дошли су ту 1830. године из Казагинца. Било их је 1814. год. у Горњем Бителићу (Далмација) и у Сињу.

      Село Билићи, Ћурковићи дошли из “Бителића код Сиња”, где их и данас има.

      Село Нуглашица, Ћурковићи доселили из Далмације давно и одселили у околину Гламоча. Славе Св. Тому. Било је повратних сеоба Нуглашица-Гламоч око 1864. године.

      Околина Прова (Ливно), Ћурковићи око 1879. године доселили из Бителића код Сиња (Далмација), где их и данас има. У Рујанима се спомињу 1814. године. За даље порекло не знају. Има их у Купрешком и Гламочиком пољу. У Кукавици код Купреса, Ћурковић је дошао из Врила, где је био у најму код Идриз-бега. Прађед Ћурковића, који живи у Ковачевцу код Гламоча, доселио се из Бителића у Челебић у Ливањском пољу. Ту је био само годину дана, па је дошао у Биличић, у кметство аги Радовцу; одатле је дошао овде, у кметство у првој половини 19 вијека.

      За ове Ћурковиће се каже да су Хрвати. Занимљиво да у истом селу има Буловића Хрвата, који су досељени такође из Бителића код Сиња и до 1903. године били су православни.

      Сва је прилика да је миграциони правац Ћурковића: Далмација – Гламоч – Ливно.

      Треба напоменути да су ови Ћурковићи из Нуглашице Срби.

      Марио Петрић, “Ливањско Поље”

      • Gagić Miljenko

        Prije 350 godina su u Zemunik,kod Zadra,naseljeni stanovnici koji su popisani kao Arbanasi.Pored prezimena Jelenković,pominju se i Ćurkovići mada mi ni jedno ni drugo prezime ne zvuče tako.

  3. Zora

    KOSTA VOLELA BIH DA STUPIM U KONTAKT SA VAMA.MOJA MAJKA JE CURKOVIC IMA OSAMDESET TRI GODINE A JA SEZDESET I VOLELA BIH DA ZNAM VISE O NASIM PREDCIMA.
    SA VELIKIM POSTOVANJEM,ZORA

  4. Biljana

    Moj otac je rodjen u Halapicu kod Glamoca , Curkovic se prezivao I slave slavu sveti Toma, srbi su poreklom …to je eve sto znam

  5. ljilja

    Moj tata je rodjen u Malim Radincima kod Rume zanima me moje poreklo Curkovic Krsna slava je Sveti Mrata

  6. Ćurković Sofija

    I ja sam Ćurković! Stvarno slabo poznajem svoju porodicu (samo očevog nerođenog strica, Mileta Ćurkovića koji živi u Australiji), otac mi je umro, ali znam da su porijeklom iz Kamena kod Glamoča. (Otac mi je Radomir, deda Milojko, pradeda Nikola)
    Slava je takođe sv. Tomo.

    Ako neko zna nešto više, neka mi slobodno piše na mejl, voljela bih da saznam nešto više o istoriji svoje porodice.

    Puno pozdrava iz Banjaluke.

  7. vojislav ananić

    Софија, не знам да ли си погледала у ДИГИТАЛНУ БИБЛИОТЕКУ “Порекла”? Тамо имаш књигу коју можеш скинути, а у њој је доста простора посвећено ГЛАМОЧУ, а делом и селу Камен. Назив књиге је КУПРЕШКО, ВУКОВСКО, РАВНО и ГЛАМОЧКО ПОЉЕ, а аутор је БОРИВОЈЕ МИЛОЈЕВИЋ. Потражи код ЗАПАДНА БОСНА.
    Поздрав!

    • Ćurković Sofija

      Našla sam to već, saznala sam ponešto novo. A u junu sam bila u Glamoču, pa sam i razgovarala sa nekim ljudima, koji su poznavali moju porodicu. Jedna baka je rekla da jako ličim na žene iz moje porodice. Mamina petrovačka linija se vjerovatno ne bi složila (jer sam im slika i prilika), ali bilo je lijepo čuti.

      Hvala još jednom svima, i ako vas put nanese u Banjaluku, neka mi se javi na mail, rado bih upoznala sve Ćurkoviće koji imaju veze sa Glamočom.