Poreklo prezimena Ćosić

18. mart 2012.

komentara: 23

[toggle title=”TESTIRANI ĆOSIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Ćosić

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Banovo Polje, Bogatić, Srbija

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Ćosić

Haplogrupa: I1 rod Drobnjaka

Poreklo: Pančevo, Banat, Srbija

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (23)

Odgovorite

23 komentara

  1. Mladen Gajić

    U mjestu Banovo Polje, opština Bogatić:
    – Ćosić, slava: Avramijevdan

    Ogranak Ćosića su Penići iz Dublja, opština Bogatić slave takođe Avramijevdan.

    Avramijevštaci: http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=214.0

  2. Familije-prezimena Ćosić, po mestima življenja u Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Ćosić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Babina Luka
    -Brežđe
    -Zlatarić
    -Klinci
    -Kotešica
    -Lelić
    -Lopatanj
    -Mionica
    -Stapar

  3. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Ćosić
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Ćosić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Baćevac
    -Konatice
    -Barajevo
    -Vranić
    -Darosava
    -Čibutkovica

  4. Marija

    U mestu Novaci, opština Aleksandrovac
    Slava: Sveti Arhanđeo Mihajlo

  5. Dejan

    U mestima Svilajnac, Bobovo i Proštinac, opština Svilajnac
    Slava: Sv. Arhanngel Mihajlo (Sveti Aranđeo). U nekim spisima je nadjeno da su se tu doselili iz Timoka (istočna) Srbija i da su poreklom Srbi ali da su se na novim prostorima izmešali sa doseljenicima iz Erdelja (Srbi koji su nekada pobegli u Erdelj, prihvatili neke tamošnje običaje i deo jezika i vratili se u Srbiju) te su i Ćosići iz Timoka prihvatili deo tih običaja i jezik.

  6. Srđan

    U selu Kućanci u severo-zapadnoj Slavoniji (isto mesto odakle je pok. patrijarh Pavle) je familija Ćosića koji slave Sv. Jovana Krstitelja. Priča je da geografsko poreklo vode sa trpmeđe Srbije, Hercegovine i Crne Gore. Najčešća imena prvorođenih sinova su bila Ilija i Milorad.

  7. Vojislav Ananić

    ĆOSIĆ (p.k.m), Ćosići (p) su u Dobriću i Žvatiću (Široki Brijeg). U ova sela davno su doselili iz Buhova. U doba istraživanja (1967/68) u Dobriču ih je bilo 11, a u Žvatiću 10 domaćinstava, Slave Jovanjdan (189:42,49). Ćosići (k) su u Buhovu i Rasnu (Široki Brijeg). Starinom su iz Buhova a ranije su se zvali Sabljić.
    U Rasno je, oko 1900. godine, došao neki Ćosić iz Buhova i „uvinča se” (189:83.84). Porodica ovog prezimena pominje se 1817. i u Orahovom Dolu, u Popovu (84:153). Ćosići (m), u Ljubinju, Donjoj Jablanici i Podbrežju (Jablanica). Prema Dedijeru, Ćosići potiču od nekog Čekala koji je došao u Podbrežje “odnekle iz bijela svijeta”. U Donju Jablanicu je Ćosić došao iz Podbrežja “na ženinstvo” (59:288.336,338).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Dejan

      Pozdrav Vojislave…Ja sam od tih Ćosića iz Dobriča(Široki Brijeg)…Pa me zanima dal znas jos nesto o njima…il ima li nesto jos osim ove knjige Riste Milicevica!Hvala unapred

  8. BILJANA ĆOSIĆ ANDJELIĆ

    U Dalmaciji Ćosići su u selu Varivode,slave Svetog Stevana,po usmenom predanju tu su se naselili
    krajem osamnaestog veka iz okoline Banjaluke.

    • Gojko

      Ja sam Ćosić. Iz Like, selo Rebić pored Udbine. U Rebić smo se doselili iz Dalmacije-Bukovica oko 1706 g. Došlo je 32 čeljadeta….slavima Arandjelovdan. A otkud smo došli u Dalmaciju…ne znam, vjerovatno negdje iz Srbije

      • Mirko

        Pozdrav Gojko,

        Prema nekoj prici od starina moji Ćosići vode porjeklo iz Like. Doselili su se na prostor Sanskog Mosta u periodu 1850 godine. Slava je Arandjelovdan.
        Da li jos uvjek zivite na podrucju Like?
        Pozdrav

  9. Marko

    Ćosića ima u selu Velika Drenova kod Trstenika, tu su starosedeoci, takođe znam da ih ima i u Kamenjači i Veluću kod Trstenika , i u Vitkovu kod Aleksandrovca.

  10. rajka

    Moji Ćosići su iz sela Vela, opština Ilidža Sarajevo i tu su doselili nekada davno. Uglavnom moj pradjed je tu živio i slavimo svetog Arangela. Voljela bih znati odakle su tačno doselili.