Порекло презимена Тошић

17. март 2012.

коментара: 122

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (122)

Одговорите

122 коментара

  1. Горан Тошић

    Поздрав свима. Мој покојни отац је поријеклом из села Стара Гора – борички плато, општина Рогатица, Република Србска.
    На жалост, познато ми је поријекло до прађеда Тошић Саве, а из прича сељана из наведеног мјеста – његов ђед или прађед је доселио из Црне Горе, ближе Никшићу. Крсну славу смо ”преузели” од породице презимена Раздољац, а та слава је Стјепандан. Наводно, први Тошић који је избјегао из Ц. Горе је оженио дјевојку која се презивала Раздољац из засеока Раздоље, које припада Старој Гори, Борике, општина Рогатица. Тако да је преузео крсну славу Стјепандан.
    Ако неко познаје ишта што би се навезало, или исправио ово што сам написао, молим да остави коментар:
    Хвала Вам.

    • Поздрав Горане,

      Мој деда је Спасоје је из околине Рогатице, село Блажијевићи, такође славимо Стјепандан. Захваљући рођаку Драгану из Добоја, имам породично стабло почев од Савиног оца Павла. Мој мејл је [email protected], слободно се јави да ти пошаљем ово што имам.

  2. Горан Тошић

    Да допуним још, извињавам се.
    Тошић који је доселио из Ц. Горе у поменуто мјесто радио је као најамник породици Раздољац, која је била богата земљом и стоком у то вријеме.

  3. Милош Тошић

    Поздрав свима!
    Оно што сам ја сазнао о мом пореклу јесте да су Тошићи староседеоци у Какмужама (Пљевља) и да водимо порекло одатле. Да смо добили презиме по претку Тоши који је населио то место долазећи из Херцеговине. Чукундеда ми је Драго Тошић из Какмужа, учесник у Првом Светском рату, учесник Мојковачке битке, четни барјактар, 1918. године одликован Карађорђевом звездом за ратне заслуге. Поред Карађорђеве звезде одликован је и разним другим ордењем. 1934. године оседлао је коња, обукао војну униформу, ставио ордење и кренуо пут Београда на сахрану Краљу Александру I. Присуствовао је сахрани и 40дневном помену, и после тога се вратио у Какмуже. Моја породица живи у Обреновцу, али има нас и у Црној Гори, Ужицу и Шабцу. Крсна слава је Свети Јован.

  4. Milica

    Zdravo rodjaci 🙂
    Ja sam porekom iz Vlaskog Dola, opstina Smederevska Palanka.
    Moja porodica slavi Djurdjevdan i zadnjih 100 godina unazad zivimo na ovim prostorima.

  5. MR

    Има ли некога од Тошића из Крагујевца? Неко ко је у сродству са Миодрагом Тошићем (умро у Ланкастеру у Енглеској 22.1.1983. у 73. години, рођен у Крагујевцу), био је војно лице у Краљевини Југославији. У Енглеској је био у другом браку са Алфредом (можда Аустријанка из Словеније).

  6. Борислав

    Помаже Бог. Ја сам Борислав Тошић рођен сам у Бачкој Паланци, али су моји Тошићи доселили у Војводину из села Пирковци, Општина Лопаре, Република Српска. Слава нам је Свети Јован Крститељ.

  7. Драгомир Тошић

    Драги Горане.
    Мислим да ти имаш сестру Горану. Отац ти је вјериватно Љубан 1949+1992
    Дјед је Миломир 1920+1998- Прадјед Саво 1880+1937. Чукуђед ти је био Павле 1838+1930. Прађед Павле је сахрањен у Раздољу у Старој Гори.Ту се око 1850 годоне са мајком и млађим братом преко Чајнича доселио из Поблаћа, општина Пљевља. Имао је пет синова и једну кћер Ану 1886+-1960.. Удала се за Вукоичића у Преашчиће. Славу Стјепањдан је донио из Поблаћа и није је узео од Раздољаца. Сви наши Рођаци у Поблаћу и Данас славе Светог Ахриђакона Стефана. Мој прађед је био Митар, Најстарији Павлов син. У Раздољу са био прије десетак дсана и горе Тошића има само у још три куће.Тртенутно је по мом рачуну живи око двије стотине Павлових потомака самих Тошића. Ако сам ти мало помогао, или те још нешто занима у вези Тошпића из Раздоља слободно ме контактирај. Мили роде буди ми поздрављен., Драгомир из Добоја.
    Ако још неко има неки податак о Тошићима из Раздиља, Рогатички срез био бих му захвалан да ми јави.

    • Поздрав Драгомире,

      Прође скоро 20 година од када смо се срели, мој мејл је [email protected] – ја сам Здравков син. Молим те јави се да разменимо породично стабло са најновијим подацима а надам се и видимо ускоро. Поздави фамилију и све најбоље.
      Извини сто се јављам овако, негде сам затурио телефон и никако нисам могао да дођем до њега.

  8. Ђорђе Тошић

    Мој курђун Тоша рођен 1712. се први населио у Мрчајевце у близини Чачка где сад живимо.
    Чувени смо по купусијади и каци купуса за Гинисов рекорд.
    Водимо порекло из племена Бјелопавлића из Црне Горе а слава нам је Св.Петка.
    Имам родослов али питање да ли је све тачно.
    Нек се јаве сви Тошићи из околине Чачка и Мрчајеваца.

    • Elda Tošić

      Dobro veče moji dragi Tošići!
      Moje ime je Elda!
      Porijeklom sam iz Plava!
      Ne slavimo nikakvu slavu jer moji su Poturice!
      Postoji zapis iz 1858 god(istanbul) da Tošići koji danas žive u Plavu vode porijeklo iz Bjelopavlića na obronku rijeke Zete
      okolina Spuža,Nikšića,Danilovgrada..I kao što je poznato da su Sloveni početkom srednjeg vijeka naseljavali samo plodna zemljišta Crne Gore zbog Zemljoradnje kojom su se iskljucivo bavili,naselili izmedju ostalog i Bjelopavlicku ravnicu!Što potvrdjuje moje misljenje da smo mi Sloveni a ne nikako Iliri što mnogi starosjedioci pokusavaju da nam nametnu!S’ druge strane moji stari su Govorili da su pocetkom 19tog vijeka isti ti Tošići migrirali iz okoline Kraljeva u Peć (Kosovo) a onda naselili i Plav!Prema tome pitanje i dalje postoji:Odakle zapravo potice moja porodica?Sve jedno znam zasigurno da bar sa Oceve strane nisam Ilir i zahvalna sam Bogu na tome!Sloven sam i preponosna na to!Yugoslovenka -zauvijek

  9. Aleksandar

    Od malena pokusavam da saznam poreklo moje porodice, trazio sam po nekim starim kucnim spisima, i znam da je moja porodica vec na istom mestu preko 2 veka, inace sam iz okoline Leskovca, i prezime Tosic je najzastupljenije u mom selu

    • Бранко Тодоровић

      Било би добро да напишете име тог места, тако бисмо могли проверити да ли случајно не пише шта више у литератури о пореклу ваших Тошића. Такође, било би корисно да наведете и славу, која је исто тако значајан маркер у одређивању порекла неке породице.

  10. Ненад

    Моје име је Ненад,пре сам се презивао Тошић и знам да ми се отац звао или зове Ратко а мајка Слободанка,она се преудала и њу сам нашао али оца никако,а она неће да каже и социјално нема податке.Ја сам 1977 значи он је од 1947-1957.Ако неко нешто зна било би леп да ми јави.