Порекло презимена Тошић

17. март 2012.

коментара: 122

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (122)

Одговорите

122 коментара

  1. milan tosic

    poreklo moje porodice: Donja Pecka, Baraci, Bosna

  2. Zoran Tošić

    Moja porodica je poreklom iz sela Bačevo, opština Ilidža (koje više ne postoji jer je na toj lokaciji podignut sarajevski vodovod). Slava nam je Sv. Nikola. Postoji predanje da smo se nekad davno doselili sa područja Pljevalja na način da je jedan brat otišao ka Čačku a drugi preko Romanije na Ilidžu… Isto tako predanje ide i dalje pa kaže da smo na područje Pljevalja doselili od Gusinja i Plava kada se jedan deo porodice poturčio pa proterao one koji to nisu hteli… U tom kontekstu dobili su nadimak i “Vukojebi”, jer su došli iz nekakve vukojebine.., u tom kontekstu zlobnici su ih znali nazivati i “jebivucima”…

  3. igor tosic

    Koliko ja znam, a ne znam mnogo, mi poticemo iz okoline Kraljeva. Slava nam je Sveti Arangel.

    • Milan Tošić

      Zdravo, iz Kraljeva sam i slavim Svetog Arhangela Mihaila, amiji su iz sela Kamenjani u blizini manastira Studenica, gde au došli iz sela Čečina kod Ivanjice. Po nekim saznanjima bila au tri brata Tošo (Tošići), Periša (Perišići) i Plano (Planojevići) i svi su došli u okolinu Studenice i mesta Ušće na Ibru. Jedan od predaka je Lazar Tošić, kapetan studenički, a verovatno da je njegov sin Jestratije Tošić, komandant stajaće vojske sreza studeničkog, okruga čačanskog, gde je postavljen od strane prvog ministra vojnog 1861. god., a koji je bio francuski major. Po jednom pismu, koje posedujem moj pradeda se obraća zetskoj banovini:”od kada naši stari dođoše iz stare Crne Gore, stekoše pravo na sve prirodno…”. Mada Tošića ima i u mestu Podunavci kod Vrnjačke Banje.

  4. Тијана Тошић

    Тошићи воде поријекло са подручја Пљеваља,сјеверног дјела Црне Горе као што је рекао један од наведених Тошића, један брат је отишао на подручје Чачка, а други на Илиџу, али је највише Тошића на обронцима Романије! многи од Тошича славе Светог Апостола Тому-Томиндан, док један Тошича слави Ђурђевдан!Од ових надимака наведених горе нисам чула досад ни један, али ѕнам да на подручју Сокоца, поједине Тошиће називају “кртицама“, према неким историјским причама, ријеч је о вриједним и сналажњивим људима!

  5. SLOBODAN TOSIC

    U UZICKIM SELIMA IMA DOSTA PORODICA TOSICA, KOJE NISU U SRODSTVU. MOJI SU IZ KOTROMANA, ALI NE ZNAM MNOGO O POREKLU. SLAVIMO SVETOG DJORDJA!CAK SU U SELU DVE FAMILIJE TOSICA, NISU U SRODSTVU!

    • nemanja tosic

      Moj pokojni otac je takodje bio Slobodan Tosic , rodjen u Mokroj Gori !!! Veliki pozdrav za tebe rodjace od Nemanje Tosica

    • Tošić Radiša

      Ti koji slave Djurdjevdan su poreklom iz Hercegovine i zaledja Kotora u Crnoj Gori . Prethodno prezime im je bilo DROBNJAK ( i pleme isto ) pa su moji pobili turke kada su došli po harač i sahranili ih ispod ognjišta, pobegli na Zlatibor, promenili krsnu slavu Drobnjaka koja je bila Sveti Jovan u Djurdjevdan . TO SU SVI MOJI . Moj Djed je bio učitelj Sredoje Tošić živeo je u Užicu umro je 1959 godine. TI SU SVI MOJI !!!

    • Tošić Radiša

      Pa tvoji su onda moj rod, koji slave Djurdjevdan stara slava nam je bila Sv. Jovan Krstitelj, pobili smo turke zakopali ispod ognjišta i pravac Zlatibor, Tara i tu promenili slavu da nas Turci ne nadju. Bili smo Drobnjaci ranije.

  6. Dejan Tošić

    Oprostićete mi što pišem latinicom, pišem sa mobilnog. I ja sam jedan od Tošića sa Romanije, tj. ogranaka Romanije, platoa Romanijskog, tačnije iz sela Žljebovi. Mi slavimo Sv. Apostola Tomu. A đed mi je pričao da su se naši preci prezivali Kaljevići i da su došli sa Žabljaka. Tada su došli valjda braća Toša, Mato, Nera i sestra Stana i od njih su nastali Tošići, Matići, Nerići i Stanići, i svi slavimo Sv. Apostola Tomu. A skoro, ove godine, nasli su na Romaniji najsariji grob jednog od nasih Tosica, možda sina ili unuka od našeg rodonačelnika Toše (182?). Ne znam tačno konsultovaću jos tatu, on to bolje zna, pa ću da vam pišem još.

  7. Velibor Tosic

    Moj deda Prvul i njegov brat Trailo poticu iz sela Sljivar kod Zajecara. u njhovim
    imenima ima nesto vlasko. To jedino znam.

    • Jovan

      Moj pradeda Ljubomir Tošić se doselio u Beograd iz Timočke krajine pre II svetskog rata. Imao je brata koji je imao samo žensku decu, tako da ne poznajem nikog od Tošića da mi je rod.
      Koju slavu slavite?
      Mi slavimo Sv. Jovana.

  8. Mihailo Tosic

    Oprostite sto pisem latinicom. Posto na moj kompjuter ne moze cirilica. Ja sam cuo da Tosici vode poreklo iz okoline Poblaca kod Priboja. Za vreme turaka, jedan covek koji se zvao Toso je pobegao u Pljevlja (Posto su Turci ubili citavu njegovu porodicu, pa je pobegao da ne bi ubili i njega.) i tamo osnovao svoju novu porodicu promenio prezime u Tosic. I od njega su se razgranavali Tosici.

    • Михаило, ево упутства како се поставља ћирилица: http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=138.0

    • Clavdivs

      Милета Војиновић у књизи “Пљеваљски крај – прошлост и порекло становништва” на странама 272. и 273. каже:”Тошићи у Поблаћу су пореклом из села Коштице, изнад Крајчиновића (прибојски крај). Ту су живели још за време Немањића. Учествовали су у грађењу цркве у Крајчиновићима за време владавине везира Мехмед-паше Соколовића, коју је паша подигао својој мајци око 1550. године. Сељаци су довлачили материјал за цркву кулуком. Било је то у доба обнове Пећке патријаршије, 1557. године. Колико је тада било кућа Тошића не знају, али су на кулучењу употребљавали 8 пари волова. Поред цркве су имали и своје место, где су седели о црквеним празницима. У Коштицама су имали агу, али му једнога дана запале крушку, јер им је много досађивао. Морали су да му носе плод са те крушке. Тада их ага протера и седморо браће се разиђе. Има их у Босни, Батову, Присоју, Брвеници 3 куће, Поблаћу 30 кућа итд. Славе Стјепандан (9.I). Црква се налази у селу Црковљу у Забрњици. Ту је Мехмед-паша правио својој мајци задужбину. Један брат је дошао у Поблаће – Ђаковиће и населио се као чифчија, можда пре 300 година. Аге су им били Шехетовићи и Бајровићи.”.

      • Lazar

        Ja sam Lazar Tosic po ocu a posim majcino prezime Teofilov u svim dokumentima( rastavljeni roditelji duga prica..) slava je 9Januar . Iz Vojvodine mesto Kula (kolonisti iz C.Gore…) otac Milan T. Deda Danilo Tosic,Prađed Petar Tosic. To je sve sto sam saznao. Napomenio bi da svi Tosici ako slave sv. Stefana su u srostvu jer kod Srba u Srbiiji ,C.Gori i Bosni se slava slavi koja ima visestruko znacenje . Prvo i osnovno. Zastitnik kuce( porodice.Drugo zbog ratova ,svađa porodica,plemena meljalo se prezime ali slava je ostala jedinstvena za određena plemena. Vadojevici svoju slavu Jeknici ,Tosici 9 Januar itd . Ima u Bosni mesto zove se,, Tosici ,,Veliki pozdrav za veliko pleme

    • Ненад

      Моје име је Ненад,пре сам се презивао Тошић и знам да ми се отац звао или зове Ратко а мајка Слободанка,она се преудала и њу сам нашао али оца никако,а она неће да каже и социјално нема податке.Ја сам 1977 значи он је од 1947-1957.Ако неко нешто зна било би леп да ми јави.

  9. Ja sam od TOŠIĆA porijeklo svih Tošića je od plemena DROBNJAK iz ZAPADNE HERCEGOVINE I ZALEDJE KOTORA. Od DROBNJAKA
    su poreklom NJEGOŠ , KARADJORDJE, majka VUKA KARADŽIĆA, RADOVAN KARADŽIĆ, JOVAN SVIJIĆ i drugi. Kod Drobnjaka je relativno dugo uho sa okruglim za vršetkom gde se lepi za uvo…
    Imam knjigu o DROBNJACIMA …SLAVA DROBNJAKA JE U 75 % SLUČAJEVA SVETI VELIKOMUČENIK I POBEDONOSAC GEORGIE, A KOD 25 % JE ZIMSKI SVETI JOVAN.
    U okolini Pljevalja ima selo TOŠIĆI …

    • dragan tosic

      Jel ima nekih podataka u knjigama crkvenim ili tako nesto, moji su se doselili u toplicu 1878 , pa trazim iz kog su mesta otisli od drobnjaka su . kako mogu da dodjm do tavog podatka

  10. Bojan Tosic

    Razlog za moje javljanje je Zoranov tekst jer Tosici iz Baceva (iako slave istu slavu Sv Nikola) nisu u rodu sa Tosicima iz Ilidze,tacnije iz sela Bare kod Velike Aleje.

    U “Rodoslovu Porodice Tosic” koji je sakupio I priredio deda Danilo Tosic 1999 pise:

    “Nas pradjed dosao je iz Crne Gore 1836 god. iz okoline Kolasina, preko Maglica I Zelengore i nastanio se u Butmiru (sarajevsko polje) pod imenom Toso Maglic. Ozenio je Milicku iz sela Grlice . Poslije zasnivanja porodice, aga ga je premjestio u Bare pored rijeke Vecerice, gdje njegovi potomci nastavise zivjeti sve do danas.Tosici u Bacevu nisu u krvnoj vezi sa Tosicima u Barama.”

    Pozdrav svim Tosama, pa ma koje krsne slave bili!

    • Ненад

      Моје име је Ненад,пре сам се презивао Тошић и знам да ми се отац звао или зове Ратко а мајка Слободанка,она се преудала и њу сам нашао али оца никако,а она неће да каже и социјално нема податке.Ја сам 1977 значи он је од 1947-1957.Ако неко нешто зна било би леп да ми јави.