Порекло презимена Тошић

17. март 2012.

коментара: 122

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (122)

Одговорите

122 коментара

  1. мирослав тошић

    Radisa,u pljevljima i okolini nema selo sa nazivom tosici.. imaju dva sela,odnosno poblace sa vise zaseoka i kakmuze,iz ta dva sela su tosici sto se tice teritorije pljevalja … te dvije familije se ne svojataju i ne slave istu slavu. poblacani slave SV.Stefana.

  2. Pogrešno sam Miroslave napisao da ima selo Tošići , rekao mi je čovek iz tog kraja da ima jedno selo gde je najviše Tošića…Tošići su od DROBNJAK plemena carskoga roda jer i Kralj Nikola crnogorski je DROBNJAK…

  3. МИЛОШ ТОШИЋ

    Поздрав свима,
    Моје име је Милош Тошић и драго ми је да постоји место где можемо сазнати нешто о нашем презимену. Много сам заинтересован за неше порекло и поделићу сада са вама оно што ја знам о нашем пореклу тј. оно што се у мојој породици преноси са колена на колено. Према причи мог оца којем је то причао његов отац, наше порекло-моје породице, води из Никшића. Старо презиме нам је било Максимовић. Након Никшића, део породице одлази за Тузлу, а други део за Приједор. Занимљивос која ми се догодила пре 5-6 година је то да сам случајно видео једног момка-сличних смо година, који се такође презива Тошић и који је малтете мој двојник. Потпуно личимо. Плава коса, плаве очи, изражено бео тен. Волео бих када би могли мало више да причамо о нашем презимену. Поздрав свима

  4. Милорад Богдановић

    Хвала вам Милоше што сте нас упознали са својим презименом, али заборавили сте навести Славу коју славе ваши Тошићи.

    Тошићи у Поткозарју славе три различите славе.
    У паројији Буснови (Приједор), Кола (Бањалука), Сански Мост, Прњавор и Смртићи славе Ђурђевда.
    У парохији Градишка-Ламинци, Прњавор-Сртићи славе Јовањдан
    У парохији Буснови (Приједор), Градина ,у селу Славићка као и Бањалука, Градишка, Машићи и Романовци славе Никољдан.

    Тошићи у селу Славићи тј Славићка све до средине прошлог вијека била је једна од најбројнији у овоме селу и једна од најстаријији породица .
    Ови Тошићи су по нарави доста “жестоки” али косе су им тамне.

    Свако добро.

  5. Tosa

    Todorovici iz sela Podvinjci kod Visokog u srednjoj Bosni su promenili prezime Tosic u Todorovic. Slave Svetog NIkolu. Prema Milenku S. Filipovicu vode porekle iz Krajine.

  6. Tosa

    Zaboravih…..vecina u mojoj porodicu Todorovica sebe nazivaju Tosicima. Svjetla kosa i plave oci su dominantne karakteristike. Misterija je sto promjenise prezime.

  7. Dragomir Tosic

    Tosici su jedna od najsarijih srpskih porodica.Vode poreklo iz zapadne hercegovine,selo iznad Kotora.Najstariji pisani dokument koji spominje Tosice je iz doba Mletacke republike cini mi se oko 1200 godine.Ucestvovali su u bitci na strani mletaka i za to dobili nagradu.Iz Kotora se raseljavaju u dva pravca.U pravcu Niksica i Zabljaka a drugi pravac je Dubrovnik.Put ih dalje vodi do Pljevalja gde se nastanjuju trajno.Odatle odlaze u vise pravaca.U pravcu Plava,Uzica,Cacka,Nisa,Vranja Sarajeva i centralne Bosne.Iz Dubrovnika idu duz cele Hrvatske.Ima nas svih vera sto je i normalno na ovom podruciju.Srbi najcesce slave Jovanjdan i Stevandan.Ono sto je meni interesantno je koga god Tosica sam upoznao smatrali su me familiom a upoznao sam i Muslimane i Htvate a da su Tosici.Danas nas ima i u centru Zagreba i u centru Beograda ali i prakticno svuda u svetu.

  8. Шарко

    Dragomir Tošić,

    Dragomire jeste li sigurni? Svi Tošić nemaju zajedničko poreklo nemaju nikakvo srodostvo. prezime Tošić je patronimačko i javlja se često u mnogim našim krajevima. Vi neznate i niste upućeni kolika je starost prezimena na našim prostorima, takodje neznate kako su se formirala prezimena, jer da znate ne bi to napisali to što ste već napisali. E prijatelju imaš ovde razne na portalu razne literature, popise itd. skini i pročitaj i nauči, šta drugo da ti kažem, pozdrav

    • Dragomir Tosic

      Dragi Sarko podaci koje sam izneo se mogu dokumentovati.Postoji jos stariji deo koji kaze da Tosici poticu od Miljanica ali u to ne ulazim.Naravno postoje i izvedena prezimena pa i Tosici u tom smislu.Njih je ipak manje i ja ne pisem o tom delu prezimenjaka.Ono sto je bitno je put raseljavanja koji je u potpunosti dokaziv kroz dokumenta.A to kako su uopste nestajala prezimena na nasem prostoru je za posebnu pricu i ozbiljnu nauku.Naravno da se pre toliko raseljeno pleme ne oseca kao porodica.Ja sam napisao da koga god sam upoznao od Tosica da me je smatrao familiom.A dali jesmo ili nismo to je svakako diskutabilno.Puno pozdrava dragi Sarko i hvala na lepim savetima.

  9. Ја сам од Тошића пореклом из Никшића , карактеристике су нам плава крв , коса и очи и ко нам се замери боље да га није мајка родила.

  10. tosic djordje

    Ja neznam sta bi dodao….ali me zanima moje poreklo…deda mi je rodom iz gornjeg strizevca pored babusnice…ako neko nesto zna nek mi kaze….slavim arandjelov dan….eto…

    • Dejan Tosic

      Ja znam da je meni baba iz Ljuberadja, to je valjda blizu ili u Babusnici. Samo jedanput sam bio tamo pre 25 godina.
      Ja sam cuo da su Tosici iz tog kraja prezime dobili po nekom deda Tosi, a da su se pre toga prezivali drugacije.
      Mozda gresim, cini mi se da mi je tako otac pricao o nasem prezimenu.
      Inace sam rodjen u Beogradu.
      Pozdrav