Порекло презимена Тошић

17. март 2012.

коментара: 122

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (122)

Одговорите

122 коментара

  1. Kristina Tošić

    Moji su poreklom iz Podova,okolina Sanskog Mosta.Slavimo sv. Tomu.

    • Srdjan Tosic

      Moj pradeda je takodje iz Podova a prababa cini mi se okolina Ilidze,kasnije su se preselili u Vojvodinu imali su 4 dece Krstana,Vida,Miroslava i Jelenu i sada zivimo i dalje u Vojvodini od Baca,Sombora,Novog Sada…Takodje slavimo sv Tomu.Tako da verujem da imamo neke veze.

  2. Aleksandar Tošić

    Dragi Tošići, molim za pomoć. Moj deda se zvao Dimitrije Tošić i živeo je i radio u gradu Negotin u Negotinskoj Krajini. Slava porodice je Sveti Nikola. Kada je bio dete nastradala mu je cela porodica tako da nije imao ko da mu prenese njegovo poreklo. Molim da mi pomognete

    • Momcilo

      Dragi Tosicu…moj otac se zvao Aleksandar a deda takodje Dimitrije…ziveli su Beloj Palanci kod Nisa i slavili Sv.Nikolu…mozda ce ti ova informacija nesto znaciti…a da ,pradeda mi se zvao Mane Tosic pa je jedan moj stric uzeo prezime Manic, medjutim moj otac i sva ostala braca i sestre su Tosici…ima jos potomaka u Nisu a neki su se odselili u Kanadu…puno pozdrava

      • Slobodan Tosic

        Dragi rodjace Tosicu…evo kako: moj pradeda Viden Tosic i tvoj pradeda Mana Tosic su rodjena braca iz Bele Palanke. Deda Svetislav Tosic je takodje ziveo u Palanci,a moj otac Ljubisa i ja Slobodan Tosic u Beogradu sa svojom porodicom. Vecina mojih blizih rodjaka i dalje je u Beloj Palanci i Nisu. Slava svih nas je Sv.Nikola. Puno pozdrava rodjacima Sloba.

    • Aleksandra Tosic

      Moj pradeda se zvao Dimitrije Tosic ziveo i radio u Negotinu u Negotinskoj Krajni, i moji slave svetog Nikolu

  3. Бојан Тошић

    Ја сам пореклом из Лесковца, а живим у Подгорици, Црна Гора. Отац и деда су ми из села Црквица, општина Бојник код Лесковца. Слава нам је Митровдан. О нашем пореклу колају две приче и ја незнам која је тачна. Прва да смо дошли из Црне Горе негде средином 19 века и да је наш предак неки Видо Тошић по коме нас зову Видинци, а друга је да смо дошли из Куманова такође средином 19 века, исто тако је био неки Вида Тошић по коме нас сада зову.мада ме је прича Драгомира Тошића понукала да поверујем да је прва варијанта тачнија. Поздрав за све Тошиће колико год да нас има и ма где били.

  4. Zoran Tosic - Tosha

    Evo procitah sve vase komentare, pa da se i ja ukljucim. Sta ja znam jeste da su se svi moji rodili u Mostaru, da mi se djed zvao Spiro (Spiridon),otac Petar Tosic. I krsna slava nam je Sv Klimentije. Ja sam negdje porcit’o da je ovo bila slava Karadzordzevica i da su oni poslije promjenili. Ja jos do dan danas nisam sreo nikoga ko ima istu slavu. Odakle mi dolazimo, nemam pojma, a bilo bi mi jako drago da saznam.

    • Небојша Новаковић

      Зоране,

      Херцеговачке породице које славе Климуњдан, доводе се у везу са Љубибратићима из околине Требиња.

      Познато је да једни Јелачићи из околине Мостара такође славе ову ретку славу.

      Било би добро да неко од херцеговачких Љубибратића уради днк анализу, због специфичног предања о пореклу.

      Наиме, верује се да су они доселили у Требиње из Рима, пре црквеног раскола у 11. веку.

  5. Ja sam rodjen u Cajnicu, majka mi se prezivala Sakota, zivela je na Ilidzi u Sarajevu, otac mi je iz Pljevalja, rodjen u selu Poblace kod Pljevalja, slavimo Svetog Stefana, majka mi se zove Svjetlana, otac Miomir.

  6. Sanja Tosic Rajic

    Pozdrav.
    I ja sam Tosic.Deda mi se zvao Aleksandar i kolonizovao se za vreme rata iz Crne trave u Srpski Miletic.Ne znam mnogo toga o Tosicima,sem da nam je slava sv.Arhangel.Ko zna mozda mi je neko od vas rodjak.Pozzzz

  7. Марко Тошић

    Поздрав ,

    Колико је мени деда причао, предак по коме је моја породица добила презиме је Тоша(Тошо), рачунајући по породичном стаблу Тоша је био рођен крајем 1800 године. По дедином предању Тоша је са породицом избегао из северних крајева Црне Горе из неких разлога. Тоша је имао три сина ( Петра, Величка и Марка). Моја породица потиче од Величка (затим Јанаћка). Стари су обележавали Св. Алимпија Столпника, кога ми данас преслављујемо, а обележавамо Св Архангела Михајла. Светлије смо пути, са светлијом косом, појављује се и нијанса риђа. По нарави веома тврдоглави и жустри.

  8. Slaven Tosic

    Pozdrav.
    Mi smo Tosici iz Palackovaca,selo kod Prnjavora u Bosni. Od svojih predaka znamo samo za cukundjeda Mitar Tosic,a o njegovom porijeklu nista. On je dosao u nase selo iz susjednog sela Kalenderovci ,majka ga dovela kao dijete jer se preudala posle muzeve smrti. I nista vise neznamo,ni odakle oni u Kalenderovcima niti dali je imao jos brace i sestara. Slava nam je Sv.Georgije. Da pomenem jos,da u okolnim selima ima jos nekoliko familija Tosica ali i njihovo porijeklo nije poznato,oni slave Sv.Jovan. Lijep pozdrav

  9. Милорад Богдановић

    Тошићи славе више различитих слава, а Ђурђевдан су 1882 године славили у парохијама: Буснови код Приједора, Власеници, Санском Мосту и Стари Мајдан код С.М, Сарајево, Слапашница код Сребренице,Хан Кола код БЛ, Пецка, као и Прњавор и Смртић код Прњавора.
    Овој парохији припадала су још села:Табак Илова, Шерек Илова, Велика Илова са најбројнијим становништвом (142 куће и1150 душа), Палачковци (65-507), Чорле, Паримије, Раковац, Караћ, Бабановци (2-6) и Лужани.

    Посјети наш форум и Српски ДНК пројекат, гдје ћеш много тога новог сазнати о своим корјенима.

    Свако добро.

  10. Zoran Tosic

    Небојша , hvala ti velika. Pit’o sam majku, istina je, jedina porodica koja slavi Sv. Klimentijia je porodica Jelacic iz Mostara. Jedino mi je jos ostlo da prondjem familiju Ljubibratice. Hvala jos jednom, mnogo ste mi pomogli. Pozdrav Zoran