Poreklo prezimena Tošić

17. mart 2012.

komentara: 122

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (122)

Odgovorite

122 komentara

  1. Goran Tošić

    Pozdrav svima. Moj pokojni otac je porijeklom iz sela Stara Gora – borički plato, opština Rogatica, Republika Srbska.
    Na žalost, poznato mi je porijeklo do prađeda Tošić Save, a iz priča seljana iz navedenog mjesta – njegov đed ili prađed je doselio iz Crne Gore, bliže Nikšiću. Krsnu slavu smo ”preuzeli” od porodice prezimena Razdoljac, a ta slava je Stjepandan. Navodno, prvi Tošić koji je izbjegao iz C. Gore je oženio djevojku koja se prezivala Razdoljac iz zaseoka Razdolje, koje pripada Staroj Gori, Borike, opština Rogatica. Tako da je preuzeo krsnu slavu Stjepandan.
    Ako neko poznaje išta što bi se navezalo, ili ispravio ovo što sam napisao, molim da ostavi komentar:
    Hvala Vam.

    • Pozdrav Gorane,

      Moj deda je Spasoje je iz okoline Rogatice, selo Blažijevići, takođe slavimo Stjepandan. Zahvaljući rođaku Draganu iz Doboja, imam porodično stablo počev od Savinog oca Pavla. Moj mejl je [email protected], slobodno se javi da ti pošaljem ovo što imam.

  2. Goran Tošić

    Da dopunim još, izvinjavam se.
    Tošić koji je doselio iz C. Gore u pomenuto mjesto radio je kao najamnik porodici Razdoljac, koja je bila bogata zemljom i stokom u to vrijeme.

  3. Miloš Tošić

    Pozdrav svima!
    Ono što sam ja saznao o mom poreklu jeste da su Tošići starosedeoci u Kakmužama (Pljevlja) i da vodimo poreklo odatle. Da smo dobili prezime po pretku Toši koji je naselio to mesto dolazeći iz Hercegovine. Čukundeda mi je Drago Tošić iz Kakmuža, učesnik u Prvom Svetskom ratu, učesnik Mojkovačke bitke, četni barjaktar, 1918. godine odlikovan Karađorđevom zvezdom za ratne zasluge. Pored Karađorđeve zvezde odlikovan je i raznim drugim ordenjem. 1934. godine osedlao je konja, obukao vojnu uniformu, stavio ordenje i krenuo put Beograda na sahranu Kralju Aleksandru I. Prisustvovao je sahrani i 40dnevnom pomenu, i posle toga se vratio u Kakmuže. Moja porodica živi u Obrenovcu, ali ima nas i u Crnoj Gori, Užicu i Šabcu. Krsna slava je Sveti Jovan.

  4. Milica

    Zdravo rodjaci 🙂
    Ja sam porekom iz Vlaskog Dola, opstina Smederevska Palanka.
    Moja porodica slavi Djurdjevdan i zadnjih 100 godina unazad zivimo na ovim prostorima.

  5. MR

    Ima li nekoga od Tošića iz Kragujevca? Neko ko je u srodstvu sa Miodragom Tošićem (umro u Lankasteru u Engleskoj 22.1.1983. u 73. godini, rođen u Kragujevcu), bio je vojno lice u Kraljevini Jugoslaviji. U Engleskoj je bio u drugom braku sa Alfredom (možda Austrijanka iz Slovenije).

  6. Borislav

    Pomaže Bog. Ja sam Borislav Tošić rođen sam u Bačkoj Palanci, ali su moji Tošići doselili u Vojvodinu iz sela Pirkovci, Opština Lopare, Republika Srpska. Slava nam je Sveti Jovan Krstitelj.

  7. Dragomir Tošić

    Dragi Gorane.
    Mislim da ti imaš sestru Goranu. Otac ti je vjerivatno Ljuban 1949+1992
    Djed je Milomir 1920+1998- Pradjed Savo 1880+1937. Čukuđed ti je bio Pavle 1838+1930. Prađed Pavle je sahranjen u Razdolju u Staroj Gori.Tu se oko 1850 godone sa majkom i mlađim bratom preko Čajniča doselio iz Poblaća, opština Pljevlja. Imao je pet sinova i jednu kćer Anu 1886+-1960.. Udala se za Vukoičića u Preaščiće. Slavu Stjepanjdan je donio iz Poblaća i nije je uzeo od Razdoljaca. Svi naši Rođaci u Poblaću i Danas slave Svetog Ahriđakona Stefana. Moj prađed je bio Mitar, Najstariji Pavlov sin. U Razdolju sa bio prije desetak dsana i gore Tošića ima samo u još tri kuće.Trtenutno je po mom računu živi oko dvije stotine Pavlovih potomaka samih Tošića. Ako sam ti malo pomogao, ili te još nešto zanima u vezi Tošpića iz Razdolja slobodno me kontaktiraj. Mili rode budi mi pozdravljen., Dragomir iz Doboja.
    Ako još neko ima neki podatak o Tošićima iz Razdilja, Rogatički srez bio bih mu zahvalan da mi javi.

    • Pozdrav Dragomire,

      Prođe skoro 20 godina od kada smo se sreli, moj mejl je [email protected] – ja sam Zdravkov sin. Molim te javi se da razmenimo porodično stablo sa najnovijim podacima a nadam se i vidimo uskoro. Pozdavi familiju i sve najbolje.
      Izvini sto se javljam ovako, negde sam zaturio telefon i nikako nisam mogao da dođem do njega.

  8. Đorđe Tošić

    Moj kurđun Toša rođen 1712. se prvi naselio u Mrčajevce u blizini Čačka gde sad živimo.
    Čuveni smo po kupusijadi i kaci kupusa za Ginisov rekord.
    Vodimo poreklo iz plemena Bjelopavlića iz Crne Gore a slava nam je Sv.Petka.
    Imam rodoslov ali pitanje da li je sve tačno.
    Nek se jave svi Tošići iz okoline Čačka i Mrčajevaca.

    • Elda Tošić

      Dobro veče moji dragi Tošići!
      Moje ime je Elda!
      Porijeklom sam iz Plava!
      Ne slavimo nikakvu slavu jer moji su Poturice!
      Postoji zapis iz 1858 god(istanbul) da Tošići koji danas žive u Plavu vode porijeklo iz Bjelopavlića na obronku rijeke Zete
      okolina Spuža,Nikšića,Danilovgrada..I kao što je poznato da su Sloveni početkom srednjeg vijeka naseljavali samo plodna zemljišta Crne Gore zbog Zemljoradnje kojom su se iskljucivo bavili,naselili izmedju ostalog i Bjelopavlicku ravnicu!Što potvrdjuje moje misljenje da smo mi Sloveni a ne nikako Iliri što mnogi starosjedioci pokusavaju da nam nametnu!S’ druge strane moji stari su Govorili da su pocetkom 19tog vijeka isti ti Tošići migrirali iz okoline Kraljeva u Peć (Kosovo) a onda naselili i Plav!Prema tome pitanje i dalje postoji:Odakle zapravo potice moja porodica?Sve jedno znam zasigurno da bar sa Oceve strane nisam Ilir i zahvalna sam Bogu na tome!Sloven sam i preponosna na to!Yugoslovenka -zauvijek

  9. Aleksandar

    Od malena pokusavam da saznam poreklo moje porodice, trazio sam po nekim starim kucnim spisima, i znam da je moja porodica vec na istom mestu preko 2 veka, inace sam iz okoline Leskovca, i prezime Tosic je najzastupljenije u mom selu

    • Branko Todorović

      Bilo bi dobro da napišete ime tog mesta, tako bismo mogli proveriti da li slučajno ne piše šta više u literaturi o poreklu vaših Tošića. Takođe, bilo bi korisno da navedete i slavu, koja je isto tako značajan marker u određivanju porekla neke porodice.

  10. Nenad

    Moje ime je Nenad,pre sam se prezivao Tošić i znam da mi se otac zvao ili zove Ratko a majka Slobodanka,ona se preudala i nju sam našao ali oca nikako,a ona neće da kaže i socijalno nema podatke.Ja sam 1977 znači on je od 1947-1957.Ako neko nešto zna bilo bi lep da mi javi.