Poreklo prezimena Tomović

16. mart 2012.

komentara: 36

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (36)

Odgovorite

36 komentara

  1. Dali bi neko mogao da napise poreklo o ovom prezimenu?

  2. Ljubomir

    Tomovići vuku porijeklo od bratstva Ivanovića iz Kuča,po Tomu Ivanoviću su dobili prezime Tomović iz Kuča se naselili u Kolašinska Polja koja sada pripadaju Mojkovcu

    • Darko

      Tomovića ima u novom pazaru i raškoj poreklom od toma koji je imao 4 sina a najstari sin pop aleksa je došao u selo bare opptina leposavić selo između novog pazara i raške
      Kod popa Alekse tomovića su došla još dva rođaka neznam koja

  3. Beočanin Stefan

    Jel može neko iz Velike Plane da se javi sa nekim informacijama O prezimenu Tomović? Znam da se deo Tomovića odselio iz Bara ili Kolašina u Veliku Planu, a drugi ostao u Barama od kojih je moja majka rodom. Zanima me nešto o Poreklu tog prezimena.

    • Jovan Tomovic

      Imaju dve porodice
      Tomović od Kuča Polja (Mojkovac) Bijelo Polje, Ibarski kolašin, Aljinovići Prijepolje
      I Tomovići od Vasojevića npr u Planinica, Mataševo od Kolašina

    • dusan

      ako mislite na veliku planu kod prokuplja ti smo….. 🙂

    • Katarina

      Sada ću Vam napisati o Tomovićima (Drekalovićima) koji slave Svetoga Nikolu.
      U Crnoj Gori ima još Tomovića Vasojevića (slave Aranđelovdan), Tomovića iz Crmnice, Tomovića sa Golije (Slave Jovandan). Poznato je da su iz različitih plemena i da nisu u srodstvu.
      Tomovići koji slave svetoga Nikolu su Kuči. Bila su tri rođena brata, Bako, Đurđe i Tomo Ivanović(Ivanovići od Drekalovića). Poharom Kuča krenuli su prema sjeveru. Jedno vrijeme ostadoše kod Kolašina, mjesto i danas nosi ime ,,Bakovića Klisura” , kao i ,,Đurđevića Tara” po Đurđu. Oba ogranka su se turčila. Đurđevići na Đurđevića Tari su odalje musimani poturčeni.
      Ogranak od Toma (koji je rođen u Kučima,) dobi prezime Tomović. Oko 100 godina su išli od Crne Gore do Kosova (đe je i jedan dio Tomovića ostao do danas) a drugi dio se nastanio na Sinjajevini iznad Mojkovca. Pa se spuštaju u Polja Kolašinska (Danas pripadaju opštini Mojkovac).
      Naše pleme Kuči, čuvenoga roda, od čuvenog Đurađa Kastriotovića Skenderbega. Srpskog viteza od plemićke krvi sa obje strane.
      Od majke Vojislavljević i oca Jovana Kastriotovića.
      Svako dobro od Gospoda.

      • Tomoviceva

        Poštovana Katarina,

        Da li znate nešto o Tomovićima sa Golije koji slave Jovandan?

      • Branislav Tomović

        Tomo, Bako i Đurđe su sinovi Marka Tomova Ivanovića. Marko je imao brata Prema. Sedam godina posle prve pohare Kuča od strane Mehmed paše Bušatlije, 1774 godine, Premo se vratio u Kuče, (posle boravka u Rovcima gde su se sklonili Kuči). a Marko je otišao sa sinovima na Sinjajevinu. Bako se naselio u Klisuru kod Kolašina, to je Bakovića Klisura i od njega potiču Bakovića. Đurđe na reku Taru, to je Đurđevića Tara, od njega su Đurđevići. Tomo je ostao na Sinjajevinu i od njega su Tomovići. Dvojica Tomovih sinova su sišla u Polja Kolašinska, sada pripadaju opštini Mojkovac.Jedan sin je ostao na Sinjajevinu. Najstariji sin Aleksa bio je pop i on se odselio na planinu Rogoznu u selo Bare opština Leposavić na Kosovu. U narednim godinama neki od potomaka njegove braće iz Polja došli su kod njega na Kosovo.
        Od ovih Tomovića sa Kosova jedan deo se posle Berlinskog Kongresa naselio u Topličku Veliku Planu kod Prokuplje. Jedan od njih koji je rođen 1841 je Janko Tomović, umro je 1906. Jankov sin Jevrem je poginuo u Topličkom ustanku 1917 godine. Jevremov sin Desimir je rođen 1914. godine, umro 1994. u Velikoj Plani Topličkoj. Njegov sin Živko je rođen 1936 u Velikoj Plani, umro je 2006 u Beogradu. Ima dva sina. Jedan od njih je Branislav rođen 1963 u Kosovu Polju, živim u Beogradu, drugi stariji je Bratislav rođen 1959 u Velikoj Plani živi u Nišu.
        Voleo bih da mi se javi neko od potomaka Tomovića koji su ostali u selu Bare na Kosovu,od koji neki žive u Raškoj i Novom Pazaru.

        • Nenad Tomović

          Poštovanje,po mojim saznanjima moj predak pop Aleksa sa sinovima Vukašinom,Mijailom i Tomom doselio se u Ibarski Kolašin oko 1750 godine,u selo Velji Breg, sada opština Zubin potok,slavimo sv.Nikolu ,ima nas oko 30ak porodica koje živimo ovde i još toliko po Kraljevu, Kragujevcu, Beogradu , Novom Sadu itd. Pozdrav.

        • Sladjana

          Postovani Branislave moja majka je iz kuce Tomovica(selo Rvacka opstina Lesak).Po prici to su ti Tomovici koji su dosli iz Bara.Slave Sv.Tomu.Dijalekt je ta ijekavica pa se moze zakljuciti da su to ti koji su dosli iz Cg.Ne znam puno o poreklu mojih predaka ali se nadam da cu uskoro vise saznati.Ima dosta Tomovica koji zive u opstinama Lesak,Leposavic ,Raska …pa se nadam da ce se neko javiti sa vise informacija.Hvala vama sto ste bitne informacije podelili.

      • Darko

        Tomovića ima u novom pazaru i raškoj poreklom od toma koji je imao 4 sina a najstari sin pop aleksa je došao u selo bare opptina leposavić selo između novog pazara i raške
        Kod popa Alekse tomovića su došla još dva rođaka neznam koja
        Mi slavimo slavu sv Tomu
        Znate li nešto više koji su rođaci došli kod popa Alekse

      • Vuk Tomovic

        Pozdrav i veliko hvala na ovim informacijama
        Zanima me da li znas jos nesto o Tomovicima?
        Moj deda Jovan Tomovic on je iz Niksica ili okoline ozenio se Milicom Bogdanovic sa Pluzina posle zenidbe otisli su da nasele Kosovo tacnije Prelez oa onda i Urosevac.Krsna Slava je Sveti Arhandjel Mihailo.Hvala unapred puno.

  4. Jovan Tomovic

    Poštovani, sve što ste hteli da pitate o poreklu Tomovića od Kuča pošaljite mi na mejl.
    [email protected]
    Ako ste u vezi sa bratstvom Drekalović Tomović svake godine organizujemo skup Tomovića u Hotelu Slavija krajem maja za letnjeg svetog Nikolu!

    Pozdrav

  5. DANILO TOMOVIĆ

    POŠTOVANI ČELNICI SAJTA VVV.POREKLO.RS

    Obraćam vam se sa interesovanjem o poreklu mog prezimena , zovem se Danilo a Prezivam Tomović iz dragačeva sam tačnije iz Lučana a moj otac i njegovi pretci su iz sela Dučalovići koje pripada opštini Lučani . Ono što je moj otac čuo je da Tomovići navodno potiču od nekog crnogorskog plemena Vasojevići pa me interesuje da li znate nešto o tome .Naša krsna slava je SVETI LUKA .

    S POŠTOVANJEM DANILO TOMOVIĆ

  6. Rade Brakočević

    Nijesam čelnik ovog sajta. Slava plemena Vasojevića je Sv. Arhanđel Mihailo – 21. novembra. Prislava Vasojevića je Sv. Aleksandar Nevski. Neki Lopaćani – grana Rajevića (Đukići iz sela Goražde – Polica kod Berana) po bratstveničkom dogovoru slave Sv. Savu ( prislužbu i privremenu slavu vasojevićke grane Lopaćana).
    U Crnoj Gori Rovčani slave Sv. Luku. Nijeste naveli da li su vaši preci mijenjali slavu?
    U kakvom ste srodstvu sa Stijovićima, Tomovićima i Arnautima u Rtarima – Donje Dragačevo? Teško je pratiti prezimena u Srbiji po slavama, jer su se mijenjala i prezimena i slave. Kod vas u Dragačevu po tom pitanju bi trebalo da bude sve to ustaljenije…

  7. Rade Brakočević

    Tomovića Vasojevića ima: područje Lijeve Rijeke – Mateševo, Planinica,..i iseljenih u Zagrad kod Berana. Ovi Tomovići su ogranak Milikića iz bratstveničke grupe Novakovića. Od ranijih prvaka zapažen je Boško Tomov. Negov sin Nikola Boškov, perjanik i serdar knjaza Danila, kapetan Lijeve Rijeke u vrijeme vojvode Miljana Vukova. Ima puno poznatih Tomovića Vasojevića u 20.to i ovom vijeku… Pomenuo bih uglednog intelektualca prof. dr. Slobodana Tomovića, filozofa, njegošologa… dugogodišnjeg profesora gimnazije u Beranama i profesora Univerziteta Crne Gore.

  8. Rade Brakočević

    Danilo Tomoviću, da ne dužim. Evo šta je zapisao Jovan Erdeljanović u studiji “Donje Dragačevo”: Tomovići jedna kuća u džematu( zaseoku) Blato. I dalje: “Tomovićima je došao ded, ne zna se otkud, i privenčao se u kuću nekih Zlatića, koja beše po muškoj lozi zamrla”.

  9. Rade Brakočević

    Zaseok Blato je u selu Dučalovići – Donje Dragačevo.

  10. Aco Tomovic

    Ovo je jedan od poznatijih Tomovica, njegovi preci su iz sela Dobromani pored Trebinja https://en.wikipedia.org/wiki/Rajko_Tomovi%C4%87