Порекло презимена Томовић

16. март 2012.

коментара: 36

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (36)

Одговорите

36 коментара

  1. Dali bi neko mogao da napise poreklo o ovom prezimenu?

  2. Ljubomir

    Tomovići vuku porijeklo od bratstva Ivanovića iz Kuča,po Tomu Ivanoviću su dobili prezime Tomović iz Kuča se naselili u Kolašinska Polja koja sada pripadaju Mojkovcu

    • Darko

      Томовића има у новом пазару и рашкој пореклом од тома који је имао 4 сина а најстари син поп алекса је дошао у село баре опптина лепосавић село између новог пазара и рашке
      Код попа Алексе томовића су дошла још два рођака незнам која

  3. Beočanin Stefan

    Jel može neko iz Velike Plane da se javi sa nekim informacijama O prezimenu Tomović? Znam da se deo Tomovića odselio iz Bara ili Kolašina u Veliku Planu, a drugi ostao u Barama od kojih je moja majka rodom. Zanima me nešto o Poreklu tog prezimena.

    • Jovan Tomovic

      Imaju dve porodice
      Tomović od Kuča Polja (Mojkovac) Bijelo Polje, Ibarski kolašin, Aljinovići Prijepolje
      I Tomovići od Vasojevića npr u Planinica, Mataševo od Kolašina

    • dusan

      ako mislite na veliku planu kod prokuplja ti smo….. 🙂

    • Катарина

      Сада ћу Вам написати о Томовићима (Дрекаловићима) који славе Светога Николу.
      У Црној Гори има још Томовића Васојевића (славе Аранђеловдан), Томовића из Црмнице, Томовића са Голије (Славе Јовандан). Познато је да су из различитих племена и да нису у сродству.
      Томовићи који славе светога Николу су Кучи. Била су три рођена брата, Бако, Ђурђе и Томо Ивановић(Ивановићи од Дрекаловића). Похаром Куча кренули су према сјеверу. Једно вријеме остадоше код Колашина, мјесто и данас носи име ,,Баковића Клисура” , као и ,,Ђурђевића Тара” по Ђурђу. Оба огранка су се турчила. Ђурђевићи на Ђурђевића Тари су одаље мусимани потурчени.
      Огранак од Тома (који је рођен у Кучима,) доби презиме Томовић. Око 100 година су ишли од Црне Горе до Косова (ђе је и један дио Томовића остао до данас) а други дио се настанио на Сињајевини изнад Мојковца. Па се спуштају у Поља Колашинска (Данас припадају општини Мојковац).
      Наше племе Кучи, чувенога рода, од чувеног Ђурађа Кастриотовића Скендербега. Српског витеза од племићке крви са обје стране.
      Од мајке Војислављевић и оца Јована Кастриотовића.
      Свако добро од Господа.

      • Tomoviceva

        Poštovana Katarina,

        Da li znate nešto o Tomovićima sa Golije koji slave Jovandan?

      • Branislav Tomović

        Tomo, Bako i Đurđe su sinovi Marka Tomova Ivanovića. Marko je imao brata Prema. Sedam godina posle prve pohare Kuča od strane Mehmed paše Bušatlije, 1774 godine, Premo se vratio u Kuče, (posle boravka u Rovcima gde su se sklonili Kuči). a Marko je otišao sa sinovima na Sinjajevinu. Bako se naselio u Klisuru kod Kolašina, to je Bakovića Klisura i od njega potiču Bakovića. Đurđe na reku Taru, to je Đurđevića Tara, od njega su Đurđevići. Tomo je ostao na Sinjajevinu i od njega su Tomovići. Dvojica Tomovih sinova su sišla u Polja Kolašinska, sada pripadaju opštini Mojkovac.Jedan sin je ostao na Sinjajevinu. Najstariji sin Aleksa bio je pop i on se odselio na planinu Rogoznu u selo Bare opština Leposavić na Kosovu. U narednim godinama neki od potomaka njegove braće iz Polja došli su kod njega na Kosovo.
        Od ovih Tomovića sa Kosova jedan deo se posle Berlinskog Kongresa naselio u Topličku Veliku Planu kod Prokuplje. Jedan od njih koji je rođen 1841 je Janko Tomović, umro je 1906. Jankov sin Jevrem je poginuo u Topličkom ustanku 1917 godine. Jevremov sin Desimir je rođen 1914. godine, umro 1994. u Velikoj Plani Topličkoj. Njegov sin Živko je rođen 1936 u Velikoj Plani, umro je 2006 u Beogradu. Ima dva sina. Jedan od njih je Branislav rođen 1963 u Kosovu Polju, živim u Beogradu, drugi stariji je Bratislav rođen 1959 u Velikoj Plani živi u Nišu.
        Voleo bih da mi se javi neko od potomaka Tomovića koji su ostali u selu Bare na Kosovu,od koji neki žive u Raškoj i Novom Pazaru.

        • Nenad Tomović

          Poštovanje,po mojim saznanjima moj predak pop Aleksa sa sinovima Vukašinom,Mijailom i Tomom doselio se u Ibarski Kolašin oko 1750 godine,u selo Velji Breg, sada opština Zubin potok,slavimo sv.Nikolu ,ima nas oko 30ak porodica koje živimo ovde i još toliko po Kraljevu, Kragujevcu, Beogradu , Novom Sadu itd. Pozdrav.

        • Sladjana

          Postovani Branislave moja majka je iz kuce Tomovica(selo Rvacka opstina Lesak).Po prici to su ti Tomovici koji su dosli iz Bara.Slave Sv.Tomu.Dijalekt je ta ijekavica pa se moze zakljuciti da su to ti koji su dosli iz Cg.Ne znam puno o poreklu mojih predaka ali se nadam da cu uskoro vise saznati.Ima dosta Tomovica koji zive u opstinama Lesak,Leposavic ,Raska …pa se nadam da ce se neko javiti sa vise informacija.Hvala vama sto ste bitne informacije podelili.

      • Darko

        Томовића има у новом пазару и рашкој пореклом од тома који је имао 4 сина а најстари син поп алекса је дошао у село баре опптина лепосавић село између новог пазара и рашке
        Код попа Алексе томовића су дошла још два рођака незнам која
        Ми славимо славу св Тому
        Знате ли нешто више који су рођаци дошли код попа Алексе

      • Vuk Tomovic

        Pozdrav i veliko hvala na ovim informacijama
        Zanima me da li znas jos nesto o Tomovicima?
        Moj deda Jovan Tomovic on je iz Niksica ili okoline ozenio se Milicom Bogdanovic sa Pluzina posle zenidbe otisli su da nasele Kosovo tacnije Prelez oa onda i Urosevac.Krsna Slava je Sveti Arhandjel Mihailo.Hvala unapred puno.

  4. Jovan Tomovic

    Poštovani, sve što ste hteli da pitate o poreklu Tomovića od Kuča pošaljite mi na mejl.
    [email protected]
    Ako ste u vezi sa bratstvom Drekalović Tomović svake godine organizujemo skup Tomovića u Hotelu Slavija krajem maja za letnjeg svetog Nikolu!

    Pozdrav

  5. ДАНИЛО ТОМОВИЋ

    ПОШТОВАНИ ЧЕЛНИЦИ САЈТА ВВВ.ПОРЕКЛО.РС

    Обраћам вам се са интересовањем о пореклу мог презимена , зовем се Данило а Презивам Томовић из драгачева сам тачније из Лучана а мој отац и његови претци су из села Дучаловићи које припада општини Лучани . Оно што је мој отац чуо је да Томовићи наводно потичу од неког црногорског племена Васојевићи па ме интересује да ли знате нешто о томе .Наша крсна слава је СВЕТИ ЛУКА .

    С ПОШТОВАЊЕМ ДАНИЛО ТОМОВИЋ

  6. Раде Бракочевић

    Нијесам челник овог сајта. Слава племена Васојевића је Св. Арханђел Михаило – 21. новембра. Прислава Васојевића је Св. Александар Невски. Неки Лопаћани – грана Рајевића (Ђукићи из села Горажде – Полица код Берана) по братственичком договору славе Св. Саву ( прислужбу и привремену славу васојевићке гране Лопаћана).
    У Црној Гори Ровчани славе Св. Луку. Нијесте навели да ли су ваши преци мијењали славу?
    У каквом сте сродству са Стијовићима, Томовићима и Арнаутима у Ртарима – Доње Драгачево? Тешко је пратити презимена у Србији по славама, јер су се мијењала и презимена и славе. Код вас у Драгачеву по том питању би требало да буде све то устаљеније…

  7. Раде Бракочевић

    Томовића Васојевића има: подручје Лијеве Ријеке – Матешево, Планиница,..и исељених у Заград код Берана. Ови Томовићи су огранак Миликића из братственичке групе Новаковића. Од ранијих првака запажен је Бошко Томов. Негов син Никола Бошков, перјаник и сердар књаза Данила, капетан Лијеве Ријеке у вријеме војводе Миљана Вукова. Има пуно познатих Томовића Васојевића у 20.то и овом вијеку… Поменуо бих угледног интелектуалца проф. др. Слободана Томовића, филозофа, његошолога… дугогодишњег професора гимназије у Беранама и професора Универзитета Црне Горе.

  8. Раде Бракочевић

    Данило Томовићу, да не дужим. Ево шта је записао Јован Ердељановић у студији “Доње Драгачево”: Томовићи једна кућа у џемату( засеоку) Блато. И даље: “Томовићима је дошао дед, не зна се откуд, и привенчао се у кућу неких Златића, која беше по мушкој лози замрла”.

  9. Раде Бракочевић

    Засеок Блато је у селу Дучаловићи – Доње Драгачево.

  10. Aco Tomovic

    Ovo je jedan od poznatijih Tomovica, njegovi preci su iz sela Dobromani pored Trebinja https://en.wikipedia.org/wiki/Rajko_Tomovi%C4%87