Порекло презимена Тијанић

16. марта 2012.

коментара: 10

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

 1. Boban

  Pozdrav.
  U razgovoru sa starijim članovima svoje rodbine saznao sam da prezime Tijanić dolazi iz Crne Gore, iz opštine Plužine, selo Stabno. Moji preci su se doselili na područje opštine Zvornik i zadržali krsnu slavu sv. Jovana Krstitelja, 20. januar. Pretpostavlja se da su se doselili sredinom 18. veka. Saznao sam i da je prezime Dakič nastalo od jedne grane Tijanića koja se odselila u Srbiju.

 2. Predrag

  Tijanići potiču iz Crne Gore, selo Kovači opština Plužine blizu Pivskog manastira

 3. Јаго

  Средином 18 стољећа у село Баљковицу ( ранији назив Баликова крушка ) двадесетак километара удаљено од Зворника доселио се Видак Тијанић из села Стабна – засеок Ковачи, које се налази у подручју Пиве, недалеко од Плужина, тадашња Стара Херцеговина, а сада у саставу Црне Горе. Видак је имао једног сина, Луку, који је имао пет синова Ристу, Јову, Перу, Мику и Ђуру.
  Од те петорице синова је настала многобројна фамилија Тијанића у селу Баљковица, који су се током последњег рата иселили, највише у Зворник, а има их и у осталим мјестима, па и у иностранству. Један мањи дио, углавном старијих људи, се после рата вратио својим кућама у Баљковицу, засеок Тијанићи, који сада административно припада федерацији БиХ.
  И још један интересантан податак – по једном од Лукиних синова, који се звао Мика, његови потомци се сада презивају Микићи.
  Комплетно родословно стабло Тијанића, Видакових потомака, је урадио Коста Тијанић, који сада живи у насељу Улице код Зворника.

 4. Mileta Urošević

  Da li se zna nešto o poreklu Tijanića u Bajčetini, u Gruži?

 5. Nebojsa Tijanic

  Mileta u Bajcetini nema Tijanica,niti ih je bilo, nego ih ima u susednom selu Gledic i slave slavu sveta Petka,doselili se iz Ibarskog Kolasina gde su se samo zadrzali oko godina a u to mesto su se doselili iz prapostojbine Tijanica,selo Stabna kod Pluzina danas u CG a nekada stara Hercegovina 🙂

  • Nemanja Djuric

   Nebojsa jedva sam nasao informaciju o Tijanicima sad kad sam ovo pogledao ima smisla,moji preci su dosli iz crne gore i otac mi kaze da su se prezivali Tijanici,da su pleme bjelopavlici,i slavimo svetu petku,inace moji su sa kosova tacnije ibarski kolasin,od tih Tijanica dosla su tri brata u ibarski kolasin jedan se zvao Jaksa,drugi Djusa i treci Djuro,,,ja nosim prezime po Djuru..mozes li mi jos neke informacije kazati ukoliko si informisan o ova tri brata? hvala unapred pozdrav

 6. Душан Тијанић

  Средином 18 стољећа у село Баљковицу ( ранији назив Баликова крушка ) двадесетак километара удаљено од Зворника доселио се Видак Тијанић из села Стабна – засеок Ковачи, које се налази у подручју Пиве, недалеко од Плужина, тадашња Стара Херцеговина, а сада у саставу Црне Горе. Видак је имао једног сина, Луку, који је имао пет синова Ристу, Јову, Перу, Мику и Ђуру.
  Од те петорице синова је настала многобројна фамилија Тијанића у селу Баљковица, Ристини потомци су Стево,Радо,Јово,Милка,Мара,Татјана и Дара. Стево је имао два брака. Из првог брака је имао синове Перу и Љубу и ћерку Даницу а из другог брака синове Драгу и Ристу и ћерке Марију и Дивку. Перо има сина Душана ( живи у Лозници ) и ћерку Даринку. Душан има два сина Александра и Петра.

  • Aleksa Petrovic

   Dusane ako su Aleksandar i Petar sedmo koleno racunajuci od Vidaka,vase doseljenje nikako nije moglo biti sredinom 18,vec sredinom 19 veka.Za prosecan razmak izmedju kolena se uzima 25 godina,to ce ti potvrditi svi oni koji proucavaju porekla i rodoslove.Drugo,u selu Stabna postoji porodica Tufegdzic koja je u bliskim rodbinskim odnosima sa Tijanicima,Radojicicima,Kandicima i Sarcima I Mazicima iz sela Nedajno na Pivskoj planini.Po predanju Tijanici su dobili prezime po udovici jednog Tufegdzica, koji je ubijen od strane Turaka.Ona se zvala Tijana.Cuo sam i pricu,da je za vreme ofanzive na Sutjesku,ubijen jedan starac od 112-114 godina od strane Nemaca koji se prezivao Tijanic.On je bio dete od te Tijane,tako da prezime moze da vuce starost iz 1832 godine posto je tad rodjen deda.To je jos jedan argument da vasa porodica nije mogla vec 100 godina da bude u Bosni.

   • Душан Тијанић

    Tijanići. Staro pivsko bratstvo od blizu 20 kuća. Starina im je u Stabnima, ali ih je sada više u Kovačima, gdje su ranije izdizali na katune, pa se tu prvo naselio Mijajlo, oko 1900. godine. Slavili su Jovanjdan. Po jednoj verziji predanja, Tijanići su od Krivačina brata Bora i Mare, koja se, poslije pogibije muža, iz Nedajnog preselila u Stabna. Prozvali su se po Adžića udovici Tijani. Po tome bi Tijanići bili rod sa Adžićima. Predanje dodaje da je Marin sin Gavrilo našao neki silan novac i napravio dobru kuću, ali se kasnije odselio sa nekim sinovima, a u Pivi su mu ostali sinovi Mitar, Mijo i Jovan, od kojih su svi Tijannći. Po toj verziji, jedna njihova linija je ova: Boro—Gavrilo—Mitar—Luka—Gajo (rođen oko 1780). Po drugoj verziji, Tijanići su rod sa Tufegdžićima i Radojičićima, što, uostalom, ne mora biti u protivrječnosti. Rođaci su im Dakići i Tončići, u Crnoj Gori. Od Tijanića je bilo više uskoka. Joko i Mitar bili su uskoci u Morači i učestvovali su u napadu na Smail-agu, pa se tri godine poslije toga odselili u Srbiju. U uskocima je bio i harambaša Vidak Jovanov, koji je četovao i po Bosni i oženio se zarobljenom bulom Šoševića, s kojom je imao sinove Jovana i Milana. Vidak je umro u Morači, a sin mu Milan poginuo je na Zabrđu 1861. godine. Mnogo su se raseljavali, pa ih ima i u Bosni, pod Korjenom, a od njih su i Tunguzi u Nevesinju. Iz ovog bratstva je i poznati pivski junak iz ustanka od 1875. godine, barjaktar Burko Tijanić.

 7. Nemanja Tijanic

  Risto imao dva brata,ne cetiri,Vidaka i Dragu.
  Mesto Dulici inace,okrug Trsa.
  Tamo ima 60 porodica Tijanica.