Poreklo prezimena Tijanić

16. mart 2012.

komentara: 10

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (10)

Odgovorite

10 komentara

  1. Boban

    Pozdrav.
    U razgovoru sa starijim članovima svoje rodbine saznao sam da prezime Tijanić dolazi iz Crne Gore, iz opštine Plužine, selo Stabno. Moji preci su se doselili na područje opštine Zvornik i zadržali krsnu slavu sv. Jovana Krstitelja, 20. januar. Pretpostavlja se da su se doselili sredinom 18. veka. Saznao sam i da je prezime Dakič nastalo od jedne grane Tijanića koja se odselila u Srbiju.

  2. Predrag

    Tijanići potiču iz Crne Gore, selo Kovači opština Plužine blizu Pivskog manastira

  3. Jago

    Sredinom 18 stoljeća u selo Baljkovicu ( raniji naziv Balikova kruška ) dvadesetak kilometara udaljeno od Zvornika doselio se Vidak Tijanić iz sela Stabna – zaseok Kovači, koje se nalazi u području Pive, nedaleko od Plužina, tadašnja Stara Hercegovina, a sada u sastavu Crne Gore. Vidak je imao jednog sina, Luku, koji je imao pet sinova Ristu, Jovu, Peru, Miku i Đuru.
    Od te petorice sinova je nastala mnogobrojna familija Tijanića u selu Baljkovica, koji su se tokom poslednjeg rata iselili, najviše u Zvornik, a ima ih i u ostalim mjestima, pa i u inostranstvu. Jedan manji dio, uglavnom starijih ljudi, se posle rata vratio svojim kućama u Baljkovicu, zaseok Tijanići, koji sada administrativno pripada federaciji BiH.
    I još jedan interesantan podatak – po jednom od Lukinih sinova, koji se zvao Mika, njegovi potomci se sada prezivaju Mikići.
    Kompletno rodoslovno stablo Tijanića, Vidakovih potomaka, je uradio Kosta Tijanić, koji sada živi u naselju Ulice kod Zvornika.

  4. Mileta Urošević

    Da li se zna nešto o poreklu Tijanića u Bajčetini, u Gruži?

  5. Nebojsa Tijanic

    Mileta u Bajcetini nema Tijanica,niti ih je bilo, nego ih ima u susednom selu Gledic i slave slavu sveta Petka,doselili se iz Ibarskog Kolasina gde su se samo zadrzali oko godina a u to mesto su se doselili iz prapostojbine Tijanica,selo Stabna kod Pluzina danas u CG a nekada stara Hercegovina 🙂

    • Nemanja Djuric

      Nebojsa jedva sam nasao informaciju o Tijanicima sad kad sam ovo pogledao ima smisla,moji preci su dosli iz crne gore i otac mi kaze da su se prezivali Tijanici,da su pleme bjelopavlici,i slavimo svetu petku,inace moji su sa kosova tacnije ibarski kolasin,od tih Tijanica dosla su tri brata u ibarski kolasin jedan se zvao Jaksa,drugi Djusa i treci Djuro,,,ja nosim prezime po Djuru..mozes li mi jos neke informacije kazati ukoliko si informisan o ova tri brata? hvala unapred pozdrav

  6. Dušan Tijanić

    Sredinom 18 stoljeća u selo Baljkovicu ( raniji naziv Balikova kruška ) dvadesetak kilometara udaljeno od Zvornika doselio se Vidak Tijanić iz sela Stabna – zaseok Kovači, koje se nalazi u području Pive, nedaleko od Plužina, tadašnja Stara Hercegovina, a sada u sastavu Crne Gore. Vidak je imao jednog sina, Luku, koji je imao pet sinova Ristu, Jovu, Peru, Miku i Đuru.
    Od te petorice sinova je nastala mnogobrojna familija Tijanića u selu Baljkovica, Ristini potomci su Stevo,Rado,Jovo,Milka,Mara,Tatjana i Dara. Stevo je imao dva braka. Iz prvog braka je imao sinove Peru i Ljubu i ćerku Danicu a iz drugog braka sinove Dragu i Ristu i ćerke Mariju i Divku. Pero ima sina Dušana ( živi u Loznici ) i ćerku Darinku. Dušan ima dva sina Aleksandra i Petra.

    • Aleksa Petrovic

      Dusane ako su Aleksandar i Petar sedmo koleno racunajuci od Vidaka,vase doseljenje nikako nije moglo biti sredinom 18,vec sredinom 19 veka.Za prosecan razmak izmedju kolena se uzima 25 godina,to ce ti potvrditi svi oni koji proucavaju porekla i rodoslove.Drugo,u selu Stabna postoji porodica Tufegdzic koja je u bliskim rodbinskim odnosima sa Tijanicima,Radojicicima,Kandicima i Sarcima I Mazicima iz sela Nedajno na Pivskoj planini.Po predanju Tijanici su dobili prezime po udovici jednog Tufegdzica, koji je ubijen od strane Turaka.Ona se zvala Tijana.Cuo sam i pricu,da je za vreme ofanzive na Sutjesku,ubijen jedan starac od 112-114 godina od strane Nemaca koji se prezivao Tijanic.On je bio dete od te Tijane,tako da prezime moze da vuce starost iz 1832 godine posto je tad rodjen deda.To je jos jedan argument da vasa porodica nije mogla vec 100 godina da bude u Bosni.

      • Dušan Tijanić

        Tijanići. Staro pivsko bratstvo od blizu 20 kuća. Starina im je u Stabnima, ali ih je sada više u Kovačima, gdje su ranije izdizali na katune, pa se tu prvo naselio Mijajlo, oko 1900. godine. Slavili su Jovanjdan. Po jednoj verziji predanja, Tijanići su od Krivačina brata Bora i Mare, koja se, poslije pogibije muža, iz Nedajnog preselila u Stabna. Prozvali su se po Adžića udovici Tijani. Po tome bi Tijanići bili rod sa Adžićima. Predanje dodaje da je Marin sin Gavrilo našao neki silan novac i napravio dobru kuću, ali se kasnije odselio sa nekim sinovima, a u Pivi su mu ostali sinovi Mitar, Mijo i Jovan, od kojih su svi Tijannći. Po toj verziji, jedna njihova linija je ova: Boro—Gavrilo—Mitar—Luka—Gajo (rođen oko 1780). Po drugoj verziji, Tijanići su rod sa Tufegdžićima i Radojičićima, što, uostalom, ne mora biti u protivrječnosti. Rođaci su im Dakići i Tončići, u Crnoj Gori. Od Tijanića je bilo više uskoka. Joko i Mitar bili su uskoci u Morači i učestvovali su u napadu na Smail-agu, pa se tri godine poslije toga odselili u Srbiju. U uskocima je bio i harambaša Vidak Jovanov, koji je četovao i po Bosni i oženio se zarobljenom bulom Šoševića, s kojom je imao sinove Jovana i Milana. Vidak je umro u Morači, a sin mu Milan poginuo je na Zabrđu 1861. godine. Mnogo su se raseljavali, pa ih ima i u Bosni, pod Korjenom, a od njih su i Tunguzi u Nevesinju. Iz ovog bratstva je i poznati pivski junak iz ustanka od 1875. godine, barjaktar Burko Tijanić.

  7. Nemanja Tijanic

    Risto imao dva brata,ne cetiri,Vidaka i Dragu.
    Mesto Dulici inace,okrug Trsa.
    Tamo ima 60 porodica Tijanica.