Порекло презимена Тешовић

16. марта 2012.

коментара: 4

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ТЕШОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Тешовић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Крушчица, Ариље, Србија

Крсна слава: Ђурђиц

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ  ‘Стручна књига’

ТЕШОВИЋИ (живе на Годијељима)

Тешовићи су од давнина живјели на Годијељима, гдје су се раније презивали Јованчевићи, а садашње презиме су добили по Тешу Јованчевићу. Казују да су род с Педовићима, који такође живе на Годијељима и с којима су им посједи заједнички. Има их исељених у Босну и Србију, а има и једна кућа у Никшићу.

У Годијељима их је увијек било само по једна кућа.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Томиндан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

 1. Милан Стојић

  О Тешовићима из Крушчице пуно података има у књизи Пере Пећинара
  ” Сеобе кроз Ужички крај од 1800 до Бабинске буне”

 2. Bogdan

  Постоји и друга лоза Тешовића у Црној Гори тј. у Пљевљима. Живе у Бобову и Брвеници. Тешовићи са Заваита код Фоче си такође из те лозе. Порјеклом су са Пиве, од Бојата, који су на Пиву дошли као Спасенићи са Косова. Од те лозе Тешовића потичу и Тањевићи у Пљевљима.

  • Горан

   Богдане, имам исте ове информације, али мало знам. Ја сам од Тешовића из Брвенице. Перо Тешовић је колико се зна преселио из Слатине (Бобово) у Брвеницу и од њега смо ми. Али немам сигурне податке да смо од Бојата из Пиве, само приче неке.. Одакле теби ове информације? Поздрав.

 3. Вељко Тешовић

  Богдане, мислим да братство Тешовић потиче из Годиеља од Теша Јованчевића. Ако имаш неке податке о другој лози молим те пошаљи преко ових коментара.
  Хвала.