Poreklo prezimena Tešović

16. mart 2012.

komentara: 9

[toggle title=”TESTIRANI TEŠOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Tešović

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Kruščica, Arilje, Srbija

Krsna slava: Đurđic

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ  ‘Stručna knjiga’

TEŠOVIĆI (žive na Godijeljima)

Tešovići su od davnina živjeli na Godijeljima, gdje su se ranije prezivali Jovančevići, a sadašnje prezime su dobili po Tešu Jovančeviću. Kazuju da su rod s Pedovićima, koji takođe žive na Godijeljima i s kojima su im posjedi zajednički. Ima ih iseljenih u Bosnu i Srbiju, a ima i jedna kuća u Nikšiću.

U Godijeljima ih je uvijek bilo samo po jedna kuća.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Tomindan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (9)

Odgovorite

9 komentara

  1. Milan Stojić

    O Tešovićima iz Kruščice puno podataka ima u knjizi Pere Pećinara
    ” Seobe kroz Užički kraj od 1800 do Babinske bune”

  2. Bogdan

    Postoji i druga loza Tešovića u Crnoj Gori tj. u Pljevljima. Žive u Bobovu i Brvenici. Tešovići sa Zavaita kod Foče si takođe iz te loze. Porjeklom su sa Pive, od Bojata, koji su na Pivu došli kao Spasenići sa Kosova. Od te loze Tešovića potiču i Tanjevići u Pljevljima.

    • Goran

      Bogdane, imam iste ove informacije, ali malo znam. Ja sam od Tešovića iz Brvenice. Pero Tešović je koliko se zna preselio iz Slatine (Bobovo) u Brvenicu i od njega smo mi. Ali nemam sigurne podatke da smo od Bojata iz Pive, samo priče neke.. Odakle tebi ove informacije? Pozdrav.

    • Veljko Tešović

      U selu Godijelja žive mnoge porodice,među kojima su: Popovići, Gašići, Lazarevići, Pejanovići, Mućalice, Tešovići, Zarubice, Mijovići i Pedovići. Prema pisanju starih knjiga prvi doseljenici su Jovančevići današnji Tešovići. Koji su doselili iz Crmnice selo Godinje. Odakle kasnije doseljava većina porodica i selo dobija ime Godijelja po selu Godinju. Selo se nalazi 8km od Šavnika u pravcu sjevera u podnožju planine Ivice.Većina stanovništva se uglavnom bavi poljoprivredom.
      Seoska slava je Tomindan a Zarubice slave svetog Nikolu…
      Ovo pronađoh pa me zanima da li je tačno.

    • Vesko

      Tešovići se pominju prije 800 godina u popisima koje su u Pljevljima sa okolinom radjeni u vrijeme Nemanjića.Čak se smatraju jednim od najstarijih srpskih bratstava koja su iz tih krajeva.Pominje se da su bili vlasnici znacajnih posjeda u samom gradu kao i okolini,da su neki medju njima pruzali zastitu trgovackim karavanima koji su isli iz Raske prema Dubrovniku.Dolaskom Osmanlija iselili su se u planine u okolini Pljevalja da bi izbjegli islamizaciju.Ovi Tešovići iz Godijelja sa Tešovićima iz Pljevalja nemaju nikakve veze.Ja sam iz Brvenice,potomak Petra koji se doselio sredinom 19 vijeka iz sela Bobovo.Postoji u Srbiji selo Bobova koje su osnovali doseljenici iz sela Bobovo kod Pljevalja i tamo vjerovatno ima nasih daljih rodjaka.Ovi podaci su iz ozbiljnih istorijskih izvora a nisu puka narodna predanja.

  3. Veljko Tešović

    Bogdane, mislim da bratstvo Tešović potiče iz Godielja od Teša Jovančevića. Ako imaš neke podatke o drugoj lozi molim te pošalji preko ovih komentara.
    Hvala.

  4. Veljko Tešović

    Želim da ovo podelim sa svim tešovićima, sa bratom sam bio pre nedelju dana u Godielje da posetim Vuka Tešovića i njegovu porodicu. Pošto nisam znao gde se taćno nalazi vozeći makadamskim putem (sram bilo rukovodstva Opštine Šavnik) stali smo pored kuće saznasmo Zarubica otvori nam dom starica od 82 godine i ponudi ko što je red putnicima namernicima kafu i rakiju što i ne odbismo jer za red znamo i ako živimo u gradu. Uz priču i piće stigoše starici snaha i unuci pa snaha po redu dok smo ispijali kafu i rakiju naseče najukusniju trpazu i uz razgovor saznasmo dosta o Zarubicama čestitoj porodici. Potom nas uputiše ka Vuku Tešoviću i odosmo u prađedovinu ozarenih lica i punug srca. U porodici Tešović zatekosmo Vuka i sina Draška sa svojima. Uz čašicu loze poče priča da su Tešovići došli sa Godinja mesta u Crmnici pored Virpazara na Skadarskom jezeru. Odatle je došao Tešo Jovančević sa svoje dvanaestoro dece. U neko doba pošao je Tešo sa jednom ćerkom u Srbiju da je uda. Stigavši u okolinu Užica sreo se sa proscima i dogovorili su se da mladoženja preuzma prezime Tešović po njemu Tešu a da slave slavu Đurđic a ne Tomindan što je od starina bila slava Tešovića. Tako da Tešovići iz Užičkog kraja potiču od ćerke Teše Jovančevića. Ostala deca koja su ostala u Godielje su bila poznata kao Tešova deca i kroz vreme su postali Tešovići. Mnogo toga ima zapisano u arhivu grada Dubrovnika jer su Mleci držali Crmnicu. Tešovići sa Bobova su postali od Jabukovića i oni i Tešovići sa Slatine nisu u rodu sa tešovićima sa Godielja. Oni koji pišu da su nam Pedovići u rodu ne pišu tačno jer nam sigurno nisu rod a razlog ću kazati samo onima koje interesuje zašto nisu nama rod. Hvala Zarubicama koji su Tešovićima svojta tj. došli u miraz i hvala Vuku Tešoviću na posluženju i bratskom razgovoru. Moram da ne propustim da pozdravim Raša Tešovića sina Vuka Tešovića koji prevozi putnike od Pljevalja do Nikšića više puta dnevno zimi i leti da je svetlost Godielja po priči starice od Zarubica čačkalica da im fali Rašo bi je doneo.

  5. Andrija Tešović

    Pozdrav svim Tešovićima.

    Pročitao sam sve komentare, nešto mi je jasno nešto i nije. Ako sam dobro razumeo Tešo Jovančević nema veze sa Tešovićima iz Brvenice, Orlja, Pljevlja? Ili ima? Može li neko da pojasni ako zna za Tešoviće iz ovih krajeva od koga su potekli i kako su dobili prezime?

    Pozdrav svim Tešovićima još jednom!

    • Veljko Tešović

      Tešovići sa Bobova su postali od Jabukovića i oni i Tešovići sa Slatine nisu u rodu sa tešovićima sa Godielja.