Порекло презимена Теофиловић

16. март 2012.

коментара: 21

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:

Коментари (21)

Одговорите

21 коментара

  1. milosav teofilovic

    Po nekoj prici mi smo cincari tojest Grci. Moji su iz sela Vrela kraj Uba. Vecina sada zivi u Beogradu.

  2. Petar Teofilović

    Ima nas u Bariču u okolini Obrenovca

  3. Lazar

    Teofilov Lazar. Moje prezime sam saznao da vodi poreklom iz Bugarske od prezimena,, bogoljubov,, i iz Grcke,, teofanov,, i mislim da je jako srodno i da jedno od drugog poticu,, Teofilov –ić

  4. Iva

    Jako malo znam o Teofilovicima od kojih ja poticem.Ali su mi govorili dok sam bila jako mala da su moji Teofilovici, koji su u Smederevu sada, potekli od Bjelopavlica, plemena starocrnogorskog blizu Niksica, i da su emigrirali kasnije u Srbiju

  5. Radosav

    u selu Dobrace kod Arilja zive Teofilovici, koji su se vremenom raselili sirom zemaljske kugle.

  6. Pavle Teofilovic

    Iako mi je prva asocijacija bila da je naše prezime sigurno grčkog porekla, za to nema dokaza. Moj stric (rođen u Vrčinu) proučio je genologiju i utvrdio da su pre nekih 100 godina Teofilovići živeli u Čačku. Odatle su došli u okolinu Beograda. Ili u Vrčin ili uz Savu (Umka, Ostružnica, Obrenovac).
    No Čačak nije krajnje odredište već su i tu živele samo 2,3 generacije. Pre toga Teofilovići su došli iz Crne Gore (I to primorje, ne brda) Iako zvuči grčki, verovatno se neki Crnogorac zvao Teofil ili Teofilo i onda se od njega familija nazvala tako.
    No opet ako je primorje možda je neko došao s grčkim brodom.
    Poznato je još da su u Crnoj Gori bili jedna od najsvetlijih familija pa su ih zvali Švabići (što opet ne ide u prilog o grčkom poreklu).
    Moj deo familije Teofilović u Vrčinu je skup dosta svetlih ljudi. Dominiraju plave oči.

    • Rale

      Nisu mogli nikako pre 100 godina,kada su u Vrčinu skoro 300 godina…
      Postoje stari spomenici na groblju izmedju 17 i 19veka….
      Bar 100 godina unazad se medjusobno žene i udaju,što nam govori i da nisu svi od istih predaka…

    • Милодан

      Павле!

      –Теофиловићи (Товиловићи – а неки их зову и Швабићи) – „Ере“, дошли „одозго“, од Чачка, а старином су из данашње Старе Србије. Најпре су дошли у Завојице код манастира а одатле прешли у Врчин. Данашњи Товиловићи су пето колено. Предак им је имао 4 сина од којих су данас ове породице; од једног:

      http://www.poreklo.rs/2013/12/07/poreklo-prezimena-selo-vrcin-grocka-beograd/

  7. Petar

    moje je nastalo u Bariču kada su Isidor i Ana došli iz Bosne sa tri sina Tovilom Neškom i Jovanom, Tu su nastala tri prezimena Teofilovići Neškovići i Jovanovići…ne znam kako je bilo prezime pre toga….

  8. Љубисав

    08.02.2016 у Пожеги 22:00ч.
    Моји Теофиловићи су настали од презимена Теовиловић.
    Били су овде још 1863г.као земљоделци.А и пре.

  9. zoran

    Moji su iz Bariča kod Obrenovca. Moj deda Janko pričao je da pamti svog pradedu. Njegov otac Petar umro je u zarobljeništvu za vreme prvog svetskog rata u Mađarskoj. Deda je rođen 1903 godine što znači da poreklo seže najmanje još sto godina unazad. Pokušao sam da dođem do crkvenih knjiga koje su posle II sv. rata iz crkve odneli partizani i dogovarao se sa sadašnjim popom da ih zajedno pregledamo u opštini ali je poplava uradila svoje. Šta da se radi.

  10. zoran

    Inače krsna slava je Sveti Aranđeo 21.11. i interesanto je da u Bariču ovu slavu slave familije Neškovići i Jovanovići. Još nešto interesantno koliko ja znam niko se između ove tri familije nije venčavao bar ne u Bariču.