Тепавчевић

16. март 2012.

коментара: 5

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Jovan Tepavčević

    Ako vam nije problem da mi date porodicno stablo tepavcevica 😀

  2. Eрор

    Ничије породично стабло не расте у шуми нити на дрвету, па да неко може да га узбере и да ти га да. Породично стабло треба да зна и прави неко ко је члан породице у најбољем случају и неко ко има бар нека основна сазнања о породици, местима у којима су живели чланови породице и слично. Питам се како неко замишља да му неко други ко нема ама баш никакве податке о његовој породици, да породично стабло те породице? Ако неко не зна како му се звао прадеда или чукундеда, како било ко други може да зна како су се звали сви његови прадедови и чукундедови чија имена су потребна да би се направило породично стабло?

  3. Војислав Ананић

    ТЕПАВЧЕВИЋ (п.м). Тепавчевићи (п). у Вратковићима, Казанцима, Чарађу и Самобору (Гацко). Према народном предању и породичном казивању, потомци су Павла Орловића који је некада «стајао» у Чарађу под Орлином у Гацку. Неки њихов предак је тепао, па су му дали надимак Тепо. Отуда презиме Тепавчевић (147:596). Тепавчевићи у Самобору су једино домаћинство “усељено у Самобор послије Првог свјетског рата. Неки се Тепавчевић оженио из Самобора од Старовића, а две сестре удао… у Давидовића и Слијепчевића. Племенска нетрпељивост је попустила и зато се одржао у Самобору” (222:29). Тепавчевићи (м) су били настањени у Краљевом Долу (Гацко). На овом локалитету помиње се неки Хамза Тепавчевић (97:185).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  4. Урош Тепавчевић

    Тепавчевић од Тепо (зато што је тепао) је историјски неутемељено и паушално изнесена теорија као манифестација лењости и незнања.

    Тепавчевићи су од Павла Орловића чији потомци (племићи) доселише у Чарађе након Косовске битке. Како херцеговина није пала под Турке наредних 80 година ти потомци као племићи на слободној српској земљи нису постали ратарима бар још тај период од 80 година. Тај крај не населише што је било плодно и фино јер из тог разлога се тамо нико не би населио. Населише тај крај јер тамо као племићи добише благост и титуле али и обавезе и задатке од владара.

    У то време као и временима пре постојало је достојанство КАЗНАЦ или КАЗАНАЦ и достојанство ТЕПЧИЈА или ТЕПАЧ или ТЕПАЧИЋ и та достојанства задужише потомци Павла Орловића као племићи. О овим достојанствима и титулама и њиховим обавезама и привилегијама можете прочитати готово у свим историјским књигама које се баве средњевековном државом.

    Дакле имамо веома блиска достојанства и титуле казнаци, казанци (множина од казнац,казанац) и достојанство тепчија, тепач, тепачић

    И имамо место КАЗАНЦИ из којега су ТЕПАВЧЕВИЋИ

    Како вам сада звучи да су Тепавчевићи из Чарађа и Казанаца од Тепа који је није знао да прича него је тепао?