Порекло презимена Теофиловић Reviewed by Momizat on . Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Теофиловић

Порекло презимена Теофиловић

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (19)

 • milosav teofilovic

  Po nekoj prici mi smo cincari tojest Grci. Moji su iz sela Vrela kraj Uba. Vecina sada zivi u Beogradu.

  Одговори
 • Petar Teofilović

  Ima nas u Bariču u okolini Obrenovca

  Одговори
 • Lazar

  Teofilov Lazar. Moje prezime sam saznao da vodi poreklom iz Bugarske od prezimena,, bogoljubov,, i iz Grcke,, teofanov,, i mislim da je jako srodno i da jedno od drugog poticu,, Teofilov –ić

  Одговори
 • Iva

  Jako malo znam o Teofilovicima od kojih ja poticem.Ali su mi govorili dok sam bila jako mala da su moji Teofilovici, koji su u Smederevu sada, potekli od Bjelopavlica, plemena starocrnogorskog blizu Niksica, i da su emigrirali kasnije u Srbiju

  Одговори
 • Radosav

  u selu Dobrace kod Arilja zive Teofilovici, koji su se vremenom raselili sirom zemaljske kugle.

  Одговори
 • Pavle Teofilovic

  Iako mi je prva asocijacija bila da je naše prezime sigurno grčkog porekla, za to nema dokaza. Moj stric (rođen u Vrčinu) proučio je genologiju i utvrdio da su pre nekih 100 godina Teofilovići živeli u Čačku. Odatle su došli u okolinu Beograda. Ili u Vrčin ili uz Savu (Umka, Ostružnica, Obrenovac).
  No Čačak nije krajnje odredište već su i tu živele samo 2,3 generacije. Pre toga Teofilovići su došli iz Crne Gore (I to primorje, ne brda) Iako zvuči grčki, verovatno se neki Crnogorac zvao Teofil ili Teofilo i onda se od njega familija nazvala tako.
  No opet ako je primorje možda je neko došao s grčkim brodom.
  Poznato je još da su u Crnoj Gori bili jedna od najsvetlijih familija pa su ih zvali Švabići (što opet ne ide u prilog o grčkom poreklu).
  Moj deo familije Teofilović u Vrčinu je skup dosta svetlih ljudi. Dominiraju plave oči.

  Одговори
  • Rale

   Nisu mogli nikako pre 100 godina,kada su u Vrčinu skoro 300 godina…
   Postoje stari spomenici na groblju izmedju 17 i 19veka….
   Bar 100 godina unazad se medjusobno žene i udaju,što nam govori i da nisu svi od istih predaka…

   Одговори
  • Милодан

   Павле!

   –Теофиловићи (Товиловићи – а неки их зову и Швабићи) – „Ере“, дошли „одозго“, од Чачка, а старином су из данашње Старе Србије. Најпре су дошли у Завојице код манастира а одатле прешли у Врчин. Данашњи Товиловићи су пето колено. Предак им је имао 4 сина од којих су данас ове породице; од једног:

   http://www.poreklo.rs/2013/12/07/poreklo-prezimena-selo-vrcin-grocka-beograd/

   Одговори
 • Petar

  moje je nastalo u Bariču kada su Isidor i Ana došli iz Bosne sa tri sina Tovilom Neškom i Jovanom, Tu su nastala tri prezimena Teofilovići Neškovići i Jovanovići…ne znam kako je bilo prezime pre toga….

  Одговори
 • Љубисав

  08.02.2016 у Пожеги 22:00ч.
  Моји Теофиловићи су настали од презимена Теовиловић.
  Били су овде још 1863г.као земљоделци.А и пре.

  Одговори
 • zoran

  Moji su iz Bariča kod Obrenovca. Moj deda Janko pričao je da pamti svog pradedu. Njegov otac Petar umro je u zarobljeništvu za vreme prvog svetskog rata u Mađarskoj. Deda je rođen 1903 godine što znači da poreklo seže najmanje još sto godina unazad. Pokušao sam da dođem do crkvenih knjiga koje su posle II sv. rata iz crkve odneli partizani i dogovarao se sa sadašnjim popom da ih zajedno pregledamo u opštini ali je poplava uradila svoje. Šta da se radi.

  Одговори
 • zoran

  Inače krsna slava je Sveti Aranđeo 21.11. i interesanto je da u Bariču ovu slavu slave familije Neškovići i Jovanovići. Još nešto interesantno koliko ja znam niko se između ove tri familije nije venčavao bar ne u Bariču.

  Одговори
 • Zlatko

  Moji vode porijeklo iz Stare Raške odakle su se doselili u Gruški kraj,selo Lepnica, zaseok Teofilovići. Porijeklo djelomično Cincari.U I svjetskom ratu poginuo Jedan stric-djed Miloje i sahranjen na Zejtinliku.Njegov brat,a moj djed Milorad se vratio kao podnarednik i bio je nosilac albanske spomenice. Najmlađi brat Teofilo je bio ostao kod kuće da pazi na porodice i da se ne zatre ime.Nekad se vodilo računa o tome, a ne kao ovi sad. Slava ja Sveti Nikola i svi koji slave ovu slavu,a nose ovo prezime su nam u rodu.Ovo mi je rekao pokojni stric Živorad.

  Одговори
  • Pavle

   Po mojim nekim novim saznanjima, Teofilovića ima oko 2000 u celom svetu.
   Najviše u Vrčinu, zatim Bariču, Čačku i Ostružnici. Većina njih ipak vodi grčko-cincarsko poreklo iz Crne Gore, a manjina iz Bosne, ali i ti iz Bosne su došli od istog korena.
   Koren u svakom slučaju mora biti grčki jer Teofil na srpskom i slovenskim jezicima ne znači ništa. To je dvosložna reč koja ima znaečenje isključivo na grčkom. Teo znači bog, a Fil ljubav.
   Da je prezime srpsko zvučalo bi Bogoljubović, ali nije.
   Srpski narod prošlih vekova nije po selima imao znanje grčkog niti ga koristio, tako da je jedino rešenje da svi Teofilovići, ako gledamo čisto mušku liniju jesu morali nastati od nekog Teofilusa što je često ime u Grčkoj. Dakle od nekog Grka ili Cincara koji je došao iz Grčke i govorio tim jezikom.
   Razlog više što mislim da u Teofilovićima ima nečeg grčkog jeste kovrdžava kosa kod mnogih. I kod mog oca i kod braće Teofilović, pevačkog dua, i kod još nekih. Kovrdžavost nikad nije bila osobina Slovena dok jeste karakteristika Grka. Čak i grčki bogovi na grnčarijama starim 2500 godina su kovrdžavi. Meni i mom ocu čak je i nos malo veći od srpskog proseka.

   Одговори
 • Gvozden

  Teofilovići žive u Likodri u opštini Krupanj, da li neko zna odakle oni vode poreklo?

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top