Порекло презимена Теофиловић

16. марта 2012.

коментара: 20

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (20)

Одговорите

20 коментара

 1. Zlatko

  Moji vode porijeklo iz Stare Raške odakle su se doselili u Gruški kraj,selo Lepnica, zaseok Teofilovići. Porijeklo djelomično Cincari.U I svjetskom ratu poginuo Jedan stric-djed Miloje i sahranjen na Zejtinliku.Njegov brat,a moj djed Milorad se vratio kao podnarednik i bio je nosilac albanske spomenice. Najmlađi brat Teofilo je bio ostao kod kuće da pazi na porodice i da se ne zatre ime.Nekad se vodilo računa o tome, a ne kao ovi sad. Slava ja Sveti Nikola i svi koji slave ovu slavu,a nose ovo prezime su nam u rodu.Ovo mi je rekao pokojni stric Živorad.

  • Pavle

   Po mojim nekim novim saznanjima, Teofilovića ima oko 2000 u celom svetu.
   Najviše u Vrčinu, zatim Bariču, Čačku i Ostružnici. Većina njih ipak vodi grčko-cincarsko poreklo iz Crne Gore, a manjina iz Bosne, ali i ti iz Bosne su došli od istog korena.
   Koren u svakom slučaju mora biti grčki jer Teofil na srpskom i slovenskim jezicima ne znači ništa. To je dvosložna reč koja ima znaečenje isključivo na grčkom. Teo znači bog, a Fil ljubav.
   Da je prezime srpsko zvučalo bi Bogoljubović, ali nije.
   Srpski narod prošlih vekova nije po selima imao znanje grčkog niti ga koristio, tako da je jedino rešenje da svi Teofilovići, ako gledamo čisto mušku liniju jesu morali nastati od nekog Teofilusa što je često ime u Grčkoj. Dakle od nekog Grka ili Cincara koji je došao iz Grčke i govorio tim jezikom.
   Razlog više što mislim da u Teofilovićima ima nečeg grčkog jeste kovrdžava kosa kod mnogih. I kod mog oca i kod braće Teofilović, pevačkog dua, i kod još nekih. Kovrdžavost nikad nije bila osobina Slovena dok jeste karakteristika Grka. Čak i grčki bogovi na grnčarijama starim 2500 godina su kovrdžavi. Meni i mom ocu čak je i nos malo veći od srpskog proseka.

 2. Gvozden

  Teofilovići žive u Likodri u opštini Krupanj, da li neko zna odakle oni vode poreklo?

 3. dejan teofilovic

  manastir kalinic Rekovac sumadija.rodoslov od 15 veka do dans neki vojskovodja Dusanov se tu naselio sve kuce oko manastira su Teofilovic tu se cela moja loza krsti