Poreklo prezimena Stanivuk

16. mart 2012.

komentara: 10

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (10)

Odgovorite

10 komentara

  1. Pozdrav
    Ja znam imena svojih predaka od kraja 18. vijeka. Živjeli su u selu Prijani Glamoč. Po usmenom predanju staro prezime Stanivuka je bilo Palibiljetina. Slave sv. Jovana Krsitelja Zna se da su dva Jovana i Stojan bili knezovi. U novije vrijeme bilo je dosta Akademski obrazovani građana svih struka. Prema podacima po Jovanu Cvijiću 1920 godine bilo je što se zna 20 kuća Stanivuka porijeklom iz Prijana. Lično sam uložio mnogo truda da u istraživanje da li još negdje ima neka druga loza sa Stanivuka. Do sad ništa uvjerljivo o tome nisam našao. Prema tri popisa u Budimu se spominje Stepan Stanivuk. Želio bih čuti od kuda je taj Stepan došao u Budim. Za svaku informaciju o Stanivucima iz toga vremena pa na dalje bio bi puno zahvalan!

    • Drazen

      Meni se prababa prezivala Stanivuk, znam da je poreklom iz Glamoca. Znam da ima jos jedna porodica Stanivuk u Banatskom Despotovcu nadomak Zrenjanina.

  2. Boris

    Biljetina je staro ime Stanivuka. Živeli su u Raškoj oblasti i zanimali se stočarstvom, poljoprivredom i hajdukovanjem. Nisu bili lojalni turskoj vlasti zbog čega su često morali menjati ime prebivališta, što je i osnovni razlog u promenu prezimena u Stanivuk. Stanivuk kao pojam simboliše zaštitu i mudrost. Krajem sedamnaestog veka dolaze u Gacko, a nedugo zatim prelaze u Glamočku dolinu, tačnije u selo Prijane. Stanivuk Jovan se doselio sa ženom Milicom i četvoro dece. Ubrzo se kćerka udaje Za Pilipović Simu i sa njim ima dva sina, Marka i Radu. Obojica su se, kada su odrasli, bavili poljoprivredom i bili su hajduci. Marko je bio prisiljen da se poturči, a Rade nije želeo, te se odmetnuo u hajduke. Poznat je u narodnim pesmama kao Mali Radojica. Jovanovi sinovi Đurađ i Jovan su obrađivali zemlju, a najstariji sin Rade, odmetnuo se u hajduke. Takođe i njegova dva sina su krenuli istim putem, a zvali su se Stevan i Gavran. Kao hajduci su i završili svoj život. Stevan i Gavran su za sobom ostavili po jednog sina, o njima su računa vodili dedovi Đurađ i Jovan. Tako su potomci Stevanovi-Golići, a Gavranovi-Gavrići. Kada su se Đurađ i Jovan podelili, tako se i Stanivukova dolina podelila na Đuriće i Jojiće. Krsna slava svih Stanivuka je Sveti Jovan Krstitelj, a zavetna Presveta Bogorodica. Verska previranja podelila su Stanivuke na pravoslavce i katolike, a kasnije i uticaj Otomanskog carstva doveo do toga da ima i Stanivuka islamske veroispovesti. Pleme Biljetina, a kasnije Stanivuk, imala je svoju amajliju, precrtana iz molitvenika pisanog na staroslovenskom jeziku 1634. godine, nošena je oko vrata kao simbol zaštite, a izrađena je od brušenog kamena i srebra.

  3. Godinama ja istražujem svoje porijeklo, o tome sam kontaktirao sa etnolozima, istoričarima. Svi tvrde da do ovakvih podataka kave je napisao ovaj gospodin koji krije svoje prezime nije moguće doći. Niko ne živi četri vijeka da bi o tome mogao govoriti da ne navodi izvor informacije. To ni u kakvim arhivima nema niti postoji čovjek koji je to mogao naći. Sve što se moglo naći anatropogeografskih istraživanja od prije sto godina pročitao sam, nigdje nema traga od ovih nebuloza. Nije ni malo naivna stvar publikovanje da su neči preci bili hajduci bez bilo kakvih referenci. Čovjek čiji je otac rođen 1843 umro je 1995 nije ništa znao o ovim nebulozamama. Tada je i te kako bilo moćno usmeno predanje prenošenja sa koljena na koljeno. Dakle to niti je moguće da se prenosilo sa koljena na koljeno niti od toga ima pisanog traga. To je čisti sajber kriminal.

  4. Milorad Bogdanović

    Knjiga Ive Mažuran – Popis zapadne i srednje Slavonije 1698 i 1702 godine; na strani 145, spominje se riječ STANIVUK kao vlastita imenica – Stanivuk Jovičić, 1702 godina u kotaru Treštanovci u Požeškom polju.
    Ovu knjigu možete pročitati ili presnimiti i na našem Portalu.

    • Milorad Bogdanović

      Takođe na str 109; spominje se Stanivuk Bošnjak u mjestu Popovci u kotaru Đakovo, kao i prezime Stanivuković na str.123

  5. PIB

    Stanivuk je prije svega osobno ime, koje je čini se bilo dosta često. Na popisu stanovništva mađarske županije Baranje iz 1715., spominju se Stanivuk Vimenac, Stanivuk Milišanović, Stanivuk Šulenić i Stanivuk Kolar.

    U Slavoniji je osoba s ovim imenom u to vrijeme bilo još i više. U Osijeku je 1736. živio Stanivuk Barjaktarević. U Gabošu su Stanivuk Bošnjak, Stanivuk Širić i Stanivuk Ignjat. U selu od 37 kuća, 3 imaju glave s imenom Stanivuk. Pa onda Tenja, Mrzović, Voćin, Bokane, Borova Suhopoljska. Stanivuk je u stvari bilo dosta često ime među Srbima u Slavoniji prije 300 godina. Po frenkveciji, često kao i recimo Arsenije, za poredbu. Isto toliko često se sreću i ljudi s prezimenom Stanivuk ili Stanivuković.

    Nezamislivo je da svi ovi Stanivuci budu istog porijekla, pogotovu kad se uzme da su prezimena između popisa 1698. i 1736. u Slavoniji kod Srba toliko nestabilna.

  6. Hvala svima koji nude pisane podatke o ovom prezimenu. Hvala i onima koji nude informacije iz ozbiljnih izvora. Ko želi sa mnom razmijeniti informacije samnom to može preko face buka

  7. Milica

    Dekina baka je iz Tenja ,prezime devojacko joj je bilo Stanivuk.Zvala se Anka, negde se spominje i ime Ana .Imala je rodjenog brata Dusana,otac im se zvao Arsenije.Arsenije je umro 1936.god.Ovo su podaci iz deobnog lista Anke i Dusana.Anka se udala u Erdutu,prezime joj je bilo Zivanovic, Drugi svetski rat ih je “poslao” u Arandjelovac gde su i svi ostali do kraja zivota.